top of page

Astrotolkning - Hans Rosling

Uppdaterat: 25 aug. 2023

Jag gör gärna en astrologisk tribute till mannen bakom siffrorna och statistiken, den ödmjuke, glade och fantastiskt insiktsfulle, Hans Rosling. Det kom som en stor överraskning att han var sjuk och att han så hastigt försvann från oss. Han fick tyvärr inte vara i rampljuset så länge som jag hade önskat, och hans arbete kom ut i den vida världen alltför sent, är min personliga åsikt.


Hans Rosling är född den 27 juli, 1948, i Uppsala. Jag känner tyvärr inte till hans födelsetid och tittar därför på olika möjligheter till hans horoskop under dagen han är född. Som tur förändras inte så mycket på 24 timmar (Månen kan byta tecken, men inte i detta fall), men vi vet tyvärr inte Ascendenten eller husplaceringar.


Hans planetuppställning är följande:

  • Solen är i 4e graden av Lejonet

  • Månen någonstans 9e-20e graden av Väduren

  • Merkurius är i 20e graden av Kräftan

  • Venus är i 27e graden av Tvillingarna, i tät konjunktion med Uranus.

  • Mars är i 6e graden av Vågen

  • Jupiter och Saturnus aspekterar endast Venus/Uranus på ett sidospår.

  • Neptunus kan stå i opposition med Månen, men svårt att veta utan Månens exakta grad.

Överlag vad ser vi?

Först och främst ser vi en person som består mest av eld och luftenergi, ihop med en ytterst liten släng vatten. Det ger en innovativ och aktiv person som hörs och syns, ofta med egna idéer. Jord-personer tenderar vara den praktiska bakgrunden som vi alla förlitar oss på för att saker och ting ska fungera.

Av allt att döma så hade Hans en Mån-Sol trigon i sitt horoskop, och föddes under en fas i måncykeln då Månen stod i mycket tacksamt förhållande till Solen. Att ha Månen och Solen i horoskopet i samma element är väldigt tacksamt, och bland de bästa aspekterna att ha (samma gäller i synastri till ex, där trigonen mellan den enes Sol och den andres Måne, så kallad äktenskapsaspekt!). Det betyder att två kärnhalvor av ens pesona förstår varandra och har en naturlig symbios, fungerar väl ihop. Man har således sällan några inre konflikter och man uppfattas enkelt av andra, som en harmonisk helhet. Man ger inga motstridiga vibrationer så att säga. Sol-Måne trigon (Sol och Måne är i två tecken av samma element, till ex Kräfta-Skorpion, Våg-Tvilling, Vädur-Skytt, Jungfru-Oxen, etc) ses alltid som en väldigt tursam aspekt i alla horoskop ni tittar på, så ta med er det.

Dessutom är Hans två centrala planeter i horoskopet, Sol och Måne, i extroerta, handlingskraftiga, övertygande och härliga, glada stjärntecken. Lejon och Vädur-energin smittar av sig på alla, märks lång väg och helt enkelt strålar ut från personen ifråga. Eldknippe! Hans var nog en mycket expressiv person som gärna levde ett aktivt liv, både privat och i jobbet.

Samtidigt hade han en stark intuition och empati för andra, då Merkurius, tankeplaneten, befinner sig i den empatiska Kräftan och kan förstå andras tillvaro, även om man inte är en del av det. Därav hans kamp för de fattiga, och att kunna säga något som berör andra emotionellt.

Venus i konjunktion med Uranus i Tvillingarna, what else can I say?! Det här är en klassisk aspekt som ger stora tänkare, forskare och vetenskapsmän som ÄLSKAR det dem gör. Innovatörer och framtidstänkare! Uranus är en planet som bringar insikter och djup förståelse av samhällsstrukturer. Speciellt i luftiga och nyfikna Tvillingen, tätt ihop med Venus. Hans Rosling älskade helt enkelt det han sysslade med och han kunde inte särskilja sitt jobb och privatliv. För honom så VAR hans jobb det som han gick och tänkte på och funderade över privat också. Det var hans frtidi! Han var en mycket ovanlig man, och kunde säkert upplevas som en kuf vid många tillfällen, på gränsen till geni eller galning.

En viktig sak att nämna är att jag ser nästan inga konfliktfyllda aspekter i Hans horoskop, inte heller några tunga aspekter från yttre planeter (Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus, Pluto). Det betyder att Hans levde ett tämligen smärtfritt och enkelt liv. Det enda oppositionen i horoskopet är mellan hans Måne i Väduren, och Mars i Vågen. Hans var en mycket diplomatisk man, och det är lustigt att se att Månen och Mars är gemensamma receptorer i hans horoskop. Detta fenomen sker när två planeter hamnar i varandras "hemmatecken". Till exempel då som i Hans fall, så styr Mars Väduren och Månen är hemma i Vågen, men i hans horoskope, så står dessa planeter i aspekt till varandra i motsatt tecken; Mars i Vågen, Månen i Väduren. Det ger ett finfint energiutbyte dessa planeter sinsemellan, som skapar en stark inre förmåga att leda sina känslor och reaktioner till handling, vilket hänger ihop med Hans självbild (hans Sol), och nästan tvingar honom till att göra det.

Det är alltså tre mycket starka och tursamma aspekter i Hans horoskop. Mån-Sol trigonen i två eldtecken (inre harmoni på undermedveten och medveten nivå), Venus/Uranus konjunktionen i Tvillingarna (geni-aspekt), samt Måne-Mars opposition, som är varandras receptorer (driver till handling och förmåga att få saker gjort).

Hans har aldrig tvekat på vad han borde göra med sitt liv, som många av oss gör. Han var ett harmoniskt, aktivt och övertygande geni sedan barnsben. Inte minst ett förstående och empatiskt sådant, som kunde förstå andra människors problem, trots att han i stor mån slapp egna inre konflikter. En man som gjort helt rätt val, baserat på hans födelsehoroskop, och någon som har gett oss så otroligt mycket kunskap, så mycket att vi borde hylla honom enormt.

Notera att denna tolkning är endast utfärdad som en radix. Eftersom jag saknar födelsetid, så kan jag inte med exakthet ge en full bild av Hans Rosling. Saker så som ASC och exakta aspekter spelar ofta stor roll.


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Angela Merkel födelsehoroskop

Nu till Tysklands ledande politiska profil, nämligen Angela Merkel. Precis lika omtalad som många andra politiker, har hon också svirande mycket intresse runt sig. Angela är född den 17 juli, 1954, i

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page