top of page

Månadstecken - Skytten/Saggittarius

Uppdaterat: 3 sep. 2023

Som en eloge till Skyttar vill jag beskriva stjärntecknet Skytten och dess kvalitéer. Det här gäller dig som har Solen, Månen eller Ascendenten i Skytten.


Stora, visa, grandiosa och rörliga, ni har en oförglömlig energi Skyttar! Skyttens energi är alltid extra aktiv från 23e November till ca 21a December. Det är då Solen rör sig genom Skyttens samling av stjärnor, vilket i praktiken innebär att ni som är födda under den perioden, har Solen i Skytten.


Så låt oss tala om er!

Skyttens symbol är en kentaur, hälften människa, hälften häst. Kentaurer är kända för att vara superintelligenta, modiga och stolta varelser. Kentaurer är dessutom helare och bärare av kunskap. Det finns olika tolkningar till varför Skytten har fått just den symbolen, men den främsta förklaringen är en kamp mellan det "mänskliga", dvs rutiner/måsten/vardagen, och friheten, möjligheten att få galoppera fritt åt vilket håll som helst, när som helst. Kentauren symboliserar även Skyttens vilja och det eviga sökandet efter kunskap. Detta görs ofta helt på egen hand, och i vuxne ålder, då Skyttar har ofta svårt med att platsa in i det klassiska skolsystemet. Skyttar är inte gjorda för att sitta still och lyssna på monotona röster eller läsa sig igenom tradiga årtal. Skyttar lär sig endast och uteslutande utifrån sin egen erfarenhet och från att ha varit runt i världen och upplevt saker, talat med olika människor och settt olika verkligheter. Skyttar är därmed minst representerade på högre lärosäten i form av elever, däremot hittar man ett gäng professorer i Skyttens tecken!

Skyttar är det sista av tre tecken som tillhör eldtemperamentet, tillsammans med Lejon och Vädurar. Med det sagt, så är Skyttar alltid "på gång" någonstans, som den flexibla/rörliga energin de tillhör. Det är människor som sällan dröjer sig kvar vid samma människor, platser, sysslor eller saker. Skyttar är visionärer, nyfikna och expansiva. Därför passar sällan vanor, långsiktiga planer och mål för Skyttar (även om det inte betyder att Skytten kan leva utan det). Tittar man in i ett rum fullt av människor, så kommer Skyttar vara de människorna som ständigt "minglar vidare" och rör sig runt i rummet, byter plats, samtalsämnen och parter att prata med. Dessutom vet man aldrig om Skytten går först, eller stannar sist. Det beror helt på sällskapet, och med Skytten är ALLT möjligt. Därför ser många Skytten som "spännande" och "äventyrlig", för att Skytten agerar utifrån situationen, och är förvånansvärt anpassningsbar, SÅ LÄNGE det finns något inspirerande och intressant för Skytten där. Du behöver inte gissa dig fram till om en Skytt gillar dig eller inte, för Skytten kommer att spendera sin tid med dig och vara väldigt nyfiken på dig, om du är intressant för Skytten. Om inte, så springer Skytten förbi dig, och lämnar dig med ett oförglömligt intryck.


Skytt-energin är en öppen, "igång"-energi som är i ständigt behov av nya upplevelser, MYCKET rastlös. Men nya upplevelser finns att hitta inom en och i upplevelser med samma personer, något Skytten ofta glömmer. Skyttar är mer benägna att byta land, stad, jobb, relationer och miljö, för att hitta den där inspirationen och elden i livet som Skytten ständigt söker efter. Dem är alltid på jakt efter någon ny informationskälla, berättelser, upplevelser och relationer. Det är människor som aldrig tackar nej till saker som känns "nya" och "spännande".

Baksidan av det hela, är att människor runt omkring Skyttar kan bli sårade av Skyttens ständiga strävan vidare i livet. Det är svårt att lita på en person som ofta tror sig hitta grönare gräs någon annanstans, och faktum är att Skytten själv blir besviken på sig med åren, då gräset sällan är grönare där borta. Relationer förbli sällan cementerade, och om inte man kan erbjuda en frisk fläkt av "nyhet", så försvinner den eldige Skyttens intresse snabbt. Skytten kan utöva en form av egoism och kan plötsligt få för sig att flytta till Hawaii och lämna allt bakom sig, för att snart upptäcka att svaren på livets frågor inte finns utanför Skytten själv, och att den mörka själen följer med dem överallt.

Å andra sidan är Skyttar alltid optimistiska i överflöd och ser ljust på livet i stort. Skyttar har en ständig "lycko"-följeslagare och det är planeten som styr Skyttens tecken som visar detta. Den store, enorme och mäktige Jupiter nämligen. Störst, bäst och vackrast!


Liten avstickare: varje stjärnkonstellation (stjärntecken) "styrs" av en planet, vars egenskaper representerar även stjärntecknets egenskaper och symbolik. Jupiter är den stora optimisten, kungen i solsystemet, den största planeten i vårt Sol-system, med flera Månar runt sig. Likt Jupiter, kan Skytten vara den som syns och hörs mest i ett rum, och ha en grupp av "lärjungar" runt sig, som följer Skyttens vision och ideologi. Skytten är således lika mycket en utmärkt lärare som sektledare. Det beror helt och hållet på vilken vibration Skytten väljer, men Skyttens talang att lära ut och inspirera, den består.

Skyttar är ofta på resande fot för att stilla sit begär att söka sig mot nya horisonter. Skyttar och Tvillingar byter yrken oftast. En Skytt som inte får lov att ta del av nya insikter och upplevelser, är en olycklig Skytt. Det här är människor som andas frihet och självständighet, och får de inte det i förhållande med andra, så sticker de kvickt. Skytten har mest problem med balas och måttlighet (tänk Temprance och Justice i Tarot), då Jupiter som styr Skytten alltid förväntar sig det allra bästa från morgondagen, och glömmer bort att morgondagen blir så som gårdagens val gjordes. Dock kommer man inte ifrån att Skytten är en tursam jävel, och har lika många liv som en katt, om inte fler.

Skyttens vapendragare är oppositionstecknet Tvillingarna. Precis som Tvillingarna, är Skytten ett rörligt/flexibelt tecken, vilket innebär en ständig strävan efter och förmågan till: förändring och anpassning. Detta är anpassningsbara individer som smälter lätt in i varje situation och följer flödet så länge det passar dem. Utåtgående, pratglada och överlag glada personer, våra Skyttar. Tvillingar och Skyttar hittar ofta varandra i de flesta sammanhang, och antigen bråkar om att få vara överallt och vara den som vet bäst, eller hittar en gemensam symbios i att lära ut och lära sig.

Skyttar är ju dock också kända för ett vara en "know-it-all", och värdesätter SIN kunskap och SITT perspektiv mest. Därför kan Skyttar upplevas som inte särskilt lyhörda i bästa fall, och som "sitter på höga hästar" i värsta fall. Skytten tar gärna en debatt, men med en avsmak... "du borde veta bättre än så här". Med all rätt kan tyckas, då Skyttar är ju så pass mycket "överallt" och så pass vetgiriga, att de plockar på sig allehanda information och kunskap. Detta lyser dock inte alltid igenom, och Skyttar kan istället uppfattas som alltför högfärdiga och dryga vad gäller att driva igenom ens egna förfaranden och försöka bräda andra i diskussioner. Skyttar gillar att ta på sig rollen som "läraren" och "den visa", jobbar mer än gärna som lärare eller utbildare i någon form, men ödmjukhet finns det mindre utav. Det är viktigt för Skyttar att få visa sig "kunniga" och pålästa, medan realiteten är att Skytten bör mer bry sig om att vidga sina egna perspektiv, och inte tror att ens livsfilosofi är det enda rätta. På så sätt, kan Skyttar vara förvånansvärt "svart eller vitt".

Sammantaget är detta glada, eldiga, aktiva, rörliga, optimistiska, kunniga och härliga personer att ha å göra med, om än, flyktiga. Har du lyckats behålla en Skytt i ditt liv över tid, så är du utan tvekan en intressant person!

Skyttar kommer ofta överens med andra eld-tecken, dvs Lejon och Vädurar. Även Tvillingar, Vågar och Jungfruar, även om Jungfrun kommer ha mycket lite tålamod med Skyttens oberäknelighet. Däremot fasta tecken, så som Skorpionen, Vattumän och Stenbockar, ni kan uppleva en stor frustration med Skytten. Och den är besvarad!

Skyttar måste sysselsätta sig med något som ger de möjlighet att få ha det så kända "frihet under ansvar", nya infallsvinklar, olika teman/projekt och gärna resande. Skyttens söker efter svar, det är en sökare vi pratar om. Och sökare måste ha inspirationen att söka, så Skytten behöver alltid sikta sin pilbåge någonstans. Annars slockar deras eld.


Lämpliga jobb för Skytten är alla jobb som inbegriper byte av miljö, lärande, resande, kunskap, inspiration, kreativitet. Skyttens "dag", den mest tursamma för dem alltså, är torsdagar. Deras siffra är 9. Deras metall är tenn. Ädelsten: Topas i första hand.

Färger att hålla sig till: alla typer av röda och "soliga" färger, men också Turkos.

Vad gäller hälsa så ska Skyttar ha koll på sina.... höfter! Helt riktigt så styr det tecknet höftregionen, och man ofta få problem med muskulaturen och eller inflammation i just höftlederna, eller problem höfter och lårmuskler överlag. Från höft till knä, det är Skyttens region. Skyttar kan också ha en tendens till att överkonsumera lite väl mycket av det goda här i livet, till följd av den styrande Jupiter. Dvs, pengar, mat resor, alkohol, droger i vissa fall. Sytten har svårt att tänka på morgondagen och planera, tänka utifrån långsiktiga konsekvenser. Skytten är mycket här och nu, vilket kan sätta krokben för Skytten.


Skyttar, underskatta inte struktur, planering och discplin i ert liv, det är bokstavligen er räddning. Långsiktiga resultat och mål kommer skänka er den styrka, självsäkerhet och pondus som ni så naturligt vill uttrycka. Det finns inga andra hinder för er i livet än de hinder ni skapar själva när ni bara lever för idag.


Kom ihåg det, och sluta aldrig dela er energi med resten utav oss, ni är älskade! <3


Med all kärlek, Alex.


26 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jan 24
Rated 5 out of 5 stars.

Skytt som är gift med en skytt i 35 år, det stämmer så bra det du skriver 🥰

Like
bottom of page