· 

Merkurius - varför har vi svårt att kommunicera med varandra?

Kommunikation och information har blivit det som genomsyrar vårt moderna samhälle, och vi kan nog ofta förundras över hur svårt och besvärligt det är att kommunicera med andra, att deras sätt att ge oss information tillbaka på skaver rejält, vare sig det är i text, telefon eller face2face. Varför då?

 JO, för vi alla har vårt egna unika sätt att observera omgivningen på, ta in information från den, sätta ihop den till tankar, åsikter, idéer, värderingar och kunskap, samt vidare förmedla den till omgivning, som en del av den VI ÄR. I det här inlägget kommer vi undersöka Merkurius i tecken olika sätt att vilja kommunicera på och inte! 

 

Planeten Merkurius funktion i horoskopet, det är att forma och ge ton åt egots/jagets (Solens) sätt att förmedla sig själv på, och förstå sin omgivning med. Merkurius har en mycket större roll i våra dagliga liv än vi tror om den lilla planeten. Kanske är det därför "is Mercury retrograde" blivit en känd meme, och det är är den retrograden som är mest känd och omtalad, även utanför astrologiska kretsar, fastän den är mest "harmlös" och mest flyktig.

 

Vi kan tolka Merkurius, som i princip den mjukvaran som utgör våra sinnen och visar den individuella förmågan att ta in och processa alla intryck från omgivningen, som sedan visar sig i form av tankar, åsikter och inte minst, ord. Merkurius är därmed hjärnkontoret i sin primitivaste form, medan Uranus är hjärnkontoret på en mer eleverad nivå. Merkurius ansvarar dock i allra högsta grad för hur vi uppfattar och tar till oss yttre information och intryck, samt hur vi skickar ut information till omvärlden.

Därav, är Merkurius det mest avgörande i vårt sätt att kommunicera på med andra, och som bekant, hur väl vi kan kommunicera med någon, kommer att avgöra vad vi tycker om den personen. Vilket i sig, blir tyvärr ett ganska enfaldigt sätt att bedöma människor på, men i det här inlägget får ni reda på hur Merkurius i olika tecken uttrycker sig naturligt, kommunicerar naturligt, vad den ogillar och föredrar, och kanske kan du nu ha mer förståelse för ett syskon, en chef, förälder, partner, vän, etc.

Er kommunikation är bara på olika våglängder för att ni hör, ser och uppfattar olika sorters information från omgivningen! Inget personligt mot den andre med andra ord! Och sällan värt att ge upp en relation för! (där vill vi se mer konflikter mellan era Mån-tecken eller andra hårda aspekter mellan personliga planeter till ex, än bara olika sätt att uppta och kommunicera information på).

 

Nedan följer en sammanfattning på hur Merkurius uttrycker sig i alla 12 stjärntecken, framför ALLT vad deras störningsmoment och "problem" i kommunikation med andra är, dvs hur de föredrar att kommunicera. Den personen som har Merkurius i det tecknet, föredrar att kommunicera på detta specifika sätt, och du som vill vara i relation med den personen, måste ha detta i åtanke!

 

Stort tack till alla er i den fantastiska gruppen Astrologi Akademin , som har bidragit med era egna åsikter kring hur en Merkurius i tecken vill ha sin kommunikation på och inte. Om du vet både vilket tecken och hus du har din Merkurius i, så kan du läsa delen för både tecknet Merkurius är i, och läsa det tecknet som huset Merkurius är i, i ditt horoskop, som naturligt korresponderar med det tecknet.

 

De 12 husen följer de 12 stjärnkonstellationernas följd, dvs, Väduren = 1a huset, Oxen = 2a huset, Tvillingarna = 3e huset, Kräftan = 4e huset, osv.

 

Enjoy!

 

Merkurius i Väduren

Mycket direkt i sin kommunikation, duktig på att avbryta och skjuta fram sina idéer gång på gång, fastän dialogen drar åt andra hållet. Stör sig på när folk kräver mer detaljer/information kring något den sagt, frågar varför/när/hur den ska göra något, ger råd eller vill ha en dialog/utvärdering kring det Merkurius-Väduren har sagt. Har svårt för att bli avbruten, eller hindrad i sin kommunikation med frågor, funderingar, andras reflektioner. Är ärlig och tydlig i sin kommunikation, kort och "robust", uppfattas som okänslig av många i sitt sätt att kommunicera på. 

 

Merkurius i Oxen

Stör sig på när folk pratar för snabbt, ger för många onödiga detaljer "jo jag skrev den där tentan och det var på en... Tisdag... nej vänta, det var en Torsdag tror jag....".

När någon pratar om flera olika saker samtidigt, hoppar från ett ämne till ett annat innan det första är avslutat, kommunicerar att de vill/ska göra något, men inte gör.

Ogillar skvaller i allmänhet, eller när andra beskriver detaljer utan att det finns någon anledning till det man pratar om, eller nytta från det.

Avskyr folk som ändrar planer femtiomiljoner gånger och ska berätta det i detalj, igen och igen. "Säg till mig när det är 100% säkert, annars stör mig inte!". 

När man uttrycker sig på ett sätt som inte är grammatiskt korrekt. Oavsett ens egna grammatiska förmåga.

När det finns ett uns av översittar-energi i kommunikation.

När för många talar i mun på varandra, blir mycket obekväm.

Ogillar de flesta sorters verbala konflikter. Risken för dålig stämning, är sjukt obehaglig för Oxen.

När andra förklarar samma sak fast på flera sätt eller vid olika tillfällen, "jag fattade poängen vid första förklaringen", ”got it, nu går vi vidare” eller ”kom till saken!”.

Mycket pragmatisk i sin kommunikation.

När andra är otydliga i sin kommunikation eller försöker få sin agenda igenom utan att säga rakt ut vad det är man vill.

 

Merkurius i Tvillingarna

När folk pratar för långsamt, är tysta i allmänhet, ställer inga frågor eller motfrågor.

Svarar kort på frågor, eller har långa pauser av tystnad i sin kommunikation.

Berättar inte om detaljerna i en historia, säger "jag vet inte" eller "jag vill inte prata om det".

Avbryter en när man pratar, låter en inte tala färdigt om det man påbörjat berätta.

Pratar om tråkiga saker i detalj, "så här ser mitt träningsschema ut eller jag renoverade huset och då behövde jag välja mellan olika hantverkare, så tog fram en lista på hantverkare och började ringa igenom dem.... osv " eller *beskriver hur träd i skogen såg ut på den där promenaden imorse*. Människor som avbryter och säger "men det kan vara så här istället", istället för att lyssna färdigt. Människor som inte reagerar på ens ordvitsar.
Hatar otrevligt när folk "ghostar" i kommunikation, eller inte svarar. Är flyktiga i sin kommunikation. Hatar när andra är för dominanta och inte lyssnar in andra eller läget.

Folk som tar för sig på ett sätt att de kan köra över andra. 

Kan störa mig lite på om folk är låångsamma, inte kommer till saken, lägger in annat onödigt i det de surrar om, är för svåra/stängda/oklara/tystna, inte visar intresse tillbaka i konversationen. 
När andra inte ställer frågor eller följdfrågor, kaxighet, vissa som tycker att obryddhet är coolt och har en dryg attityd, när de inte tänker på sitt tonläge och ordval eller inte tänker på hur mottagaren kan uppfatta det.

Merkurius i Tvillingen är själv social, pratglad och har lätt med människor överlag. 

Tycker att folk kan bli bättre på att vara TYDLIGA, så de inte lämnar rum för missförstånd och felaktiga tolkningar!

Avskyr när någon man pratar med inte lyssnar ”ordentligt”, kanske börjar röra i någon gryta på spisen eller dylikt, göra andra saker. 

Gillar inte att bli avbruten, men ännu värre är när man inte får fortsätta sin mening efter att ha blivit avbruten.

Värst är om man uppenbarligen märker att någon är sur men när man frågar, så är svar -ingenting! 

Merkurius i Tvillingen är själva duktiga på att välja rätt ord vid rätt tillfälle, har ett enormt ordförråd, duktiga på att använda synonymer, och skriva, rimma, sjunga, välja rätt tonläge. Har mycket bra gehör social förmåga. 

Merkurius i Kräftan

Ogillar när andra ger feedback/kritik till en, påminner om saker, behandlar en som ett barn, Diskuterar fakta i en privat/emotionell situation, istället för att diskutera hur det kändes och varför det kändes så. Inte tar hänsyn till hur något kändes eller kan kännas för någon, utan framför statistik eller gör samtalet opersonligt, fastän temat är personligt.

Människor som inte hör av sig, ringer upp, lovar att ses/göra det, men inte gör.

Människor som talar illa om sin eller andras familj.

Merkurius i Kräftan och är mycket öppen i all kommunikation, lyssnar in vilket språk den andre ligger på och använder ett passande tillbaka. Empatisk i sin kommunikation helt enkelt.

Är mer för känslorna än för fakta om samtalet skall resonera, dvs sätter större värde på vad man  KÄNNER i konversationen, är det en varm person i ”andra änden” av konversationen, än vad personen har att säga.

Ogillar när andra kör retorik-lekar och försöker på macho-vis sätta sig på en via kommunikation, triggar Merkurius i Kräftan till att bli förbannad. Ogillar retorik-lekar, då dessa känns av och upplevs som obehagliga för en vatten-Merkurius, som mycket riktigt kan känna på sig att någon strategi mot en används. Tala från känslorna och själen bara!  

Merkurius i Kräftan stör sig på kallprat, när personen man talar med inte visar känslor, om personen tittar bort för mkt istället för på en under konversationen, inte svarar på evigheter, i textmeddelanden om de bara svarar på en liten del av det man skrivit eller inte svarar alls fast de läst meddelandet. När människor avbryter och inte verkar lyssna på riktigt, om det låter som om de säger vad en vill höra, istället för vad de verkligen tycker eller bara undanhåller saker istället för att vara 100% ärliga.

 

Merkurius i Lejonet

Hatar när folk inte reagerar på/hör det man sagt. När folk inte skrattar åt det man själv tycker är roligt. När folk avbryter eller tycker att man kan "snabba upp" samtalet, komma till skott med slutsatsen, Merkurius i Lejonet vill ju bara njuta av att få berätta något!

När andra är tysta, eller ointresserade av att lyssna. Folk som pratar lågmält, har en annan humor än en själv, eller gillar tystnad i allmänhet. Tråkiga samtal om andras problem, och för många detaljer i samtalet.

Merkurius i Lejonet avskyr när människor inte lyssnar och kan ana en gäspning PÅ MILS AVSTÅND. Har svårt för när människor pratar långsamt och/eller tyst, får lite panik då.

Lejonet är mycket sofistikerade i sitt sätt att tala på, använder gärna fina ord och leker med språket som en talang, ett verktyg.

Merkurius-Lejon är en fröjd för örat att lyssna på, men kräver full uppmärksamhet vid samtal! 

 

Merkurius i Jungfrun

Hatar när människor berättar om saker man inte frågat om, konversationer som går till på sättet: "vad har du gjort idag?", "inget speciellt....", "ok, jo jag har varit på gymmet och tränat, och sen ätit middag på... etc".

Ogillar när man i formella möten pratar om andra saker än det som är bestämt.

Ogillar all form av diskussioner kring människor som en själv inte känner mellan en själv och den man pratar med: "min kompis Johanna, hon har det så svårt med sin man....etc".

Hatar när folk skickar för långa mail.

Ogillar när andra ringer till en utan någon speciell anledning, "ville bara snacka lite".

Ogillar substanslösa "conversation-starters", till ex "vad gör du just nu då?"

Ogillar när folk tar för lång tid på sig att svara, eller "left on seen".

Inte återkommer alls på mail, telefonsamtal, sms.

Har svårt för när andra inte minns detaljer i en berättelse, vilket år/när saker de berättar om, skedde.

Ogillar otydlighet överlag, dvs när folk inte minns något överhuvudtaget, speciellt om konversationen skedde sinsemellan redan.

Ogillar när andra berättar om samma historia, skämt, händelse.

Tar själv en hel del tradiga "detours" i sin kommunikation, ofta för omgivningen massa onödiga detaljer, "Så här och så här gjorde jag, sen gjorde jag så här, och så kan man tänka på att göra så här istället nästa gång".

Ogillar när människor tar för långa pauser när de talar, eller berättar onödig info. 
Ogillar fortsättningsvis, när det inte är en naturlig turtagning i konversation, och dialogen blir rörig och ineffektiv. 
Ogillar starkt människor som avbryter, eller inte alls är intresserade av samtalet eller gör annat samtidigt. Behöver således ha motparten FULLA uppmärksamhet vid samtal, annars kan den ju råka missa en viktig detalj som Merkurius-Jungfrun förmedlar. 
Svårt med  människor som berättar om sina problem, men har total avsaknad av själv-reflektion, oc vill ej höra lösningar på sina problem. 

 

Merkurius i Vågen

Hatar när andra inte ställer motfrågor, eller svarar kort på långa utläggningar, folk som är  ointresserade av att diskutera något i allmänhet, vad det än gäller. Folk som har uppenbart fel i sina åsikter, när det finns fakta som styrker motsatsen (här har nog Merkurius i Jungfrun också en del att säga till om). Folk som kommunicera egoistiskt, lyssnar inte, pratar i en form av "one-way-street" (Merkurius i Väduren). Dvs, ogillar kommunikation som sker på sättet: lyssna på mig, men jag behöver inte höra din åsikt om det. Ogillar folk som inte låter en prata eller flika in något. Folk som är ointresserade av att diskutera samhällsfrågor, politik, etc.

Ogillar när man inte får svar på en fråga direkt.

"Säg inte vad jag har för fel när du har fel själv och inte inser det".

Ogillar folk som berättar samma historia om igen, som ej har fakta på sin sida.

När man inte får säga sitt och när andra inte lyssnar. När man blir orättvist behandlad i dialog.

Svårt när andra tar för lång tid på sig att komma till sak, men gillar att diskutera i breda termer. 

 

Merkurius i Skorpionen

Har svårt för folk som är alltför nyfikna och frågvisa om saker och ting som är personliga.

Folk som berättar om andras problem, och inte sina egna (integritetsfrågan är hög hos Skorpionen). Folk som babblar utan andningspaus, folk som pratar om ytliga saker, beskriver sina middagar och scheman i detalj, skvallrar i allmänhet.

Folk som ljuger eller byter åsikt, och kan inte styrka sina påståenden/åsikter med något än "jag bara tycker så/känner så".

Folk som behöver alla detaljer förklarade och nämnda, som ständigt frågar "varför, hur, vem, när?", när man berättar om något. Exempel: Merkurius-Skorpionen säger "jag träffade en person jag kände starkt för och hen var mycket intresserad av fysik och vi hade en väldigt fin dejt", och får frågan tillbaka "var bor hen?".

Avskyr att prata om vardagliga ting, ytliga, oväsentliga saker. Vill veta hur saker känns, inte den faktiska/rationella beskrivningen av hur det är/går till.

Gillar inte när folk inte ser en i ögonen under amtal, utan tittar bort när man konverserar.

Stör sig på när det tar lång tid att komma till saken, när det blir för långrandigt. "Har noterat att de flesta med starka Kräft-energier tenderar att kommunicera så här, att snacka runt saker och det tar hundra år innan de får sagt det man ska ha sagt"

Tycker det är störigt med obeslutsamma människor som ändrar sig hela tiden.

Behöver ha motpartens FULLA uppmärksamhet vid samtal. Vill gå på djupet av något, "HUR kändes det, vad är slutsatsen/analysen här?" 

 

Merkurius i Skytten

Ogillar folk som kommunicerar om vardagliga och tråkiga detaljer, återberättar filmer eller om arbetsdagen.

Försöker lära en något man inte frågat om, eller diskuterar ett tema som inte är intressant för en. Folk som pratar långsamt eller pratar mycket om sig själva eller sitt liv bara.

Folk som är opålästa eller oallmänbildade.

Folk som tar över samtalet, och inte låter en prata.

Människor som inte har så mycket att berätta, och som "ogillar att resa och gillar inte att lyssna på musik". 

Klarar inte av när folk är långrandiga/inte kommer till poängen. Kan bokstavligen börja studsa av frustration.

Stör sig också på folk som fastnar i detaljer som inte är hjälpsamma, eller missar the bigger picture för att dom obsessar kring en viss detalj. Släpp det och gå vidare!

Blir galen på folk som försöker lära en något man inte efterfrågat.... där motpolen är att man själv har en tendens att blåsa upp konkreta diskussioner till filosofiska resonemang som det inte finns något vettigt svar på, vilket inte alltid är vare sig konstruktivt eller uppskattat.

När andra är ”snälla” och inte kan stå för vad man egentligen tycker.

Robusta människor som inte tänker för fem sekunder innan dom säger något, älskar en Skytt-Merkurius, för den vill helst direkt höra ”du är dum i huvudet”, om det nu är så.

Vill vara rak på sak, nästan på ett otrevligt sätt ibland. Gillar detta, då det är rätt kommunikation.

Kan vara extrem i sitt sätt att uttrycka si påg, men kan göra det på ett anpassat sätt.

Det enda man vill ,är att konversationen är sann och ärlig.

Gillar när konversationen är så ärlig, att argumentation uppstår, men i slutändan slutar det hela med att man “agree to disagree”, eller att båda parterna lärt sig något nytt. Behöver känna att man lärt den andre något. 

Tröttnar snabbt på löst snack och långa utläggningar. 

 

Merkurius i Stenbocken

Ogillar kommunikation baserad enbart på känslor, otydlighet i varför man känner som man gör, eller "jag vet inte varför jag tycker så".

Bristande kommunikation i planering utan tid, plats och agenda för det man sagt.

Folk som bara vill berätta om sina problem, men inte vilja lösa dem på något sätt.

Ältande av all dess slag, människor utan ambitioner eller en plan att lösa sina problem.

Folk som pratar enbart om det förflutna, om sina känslor, eller generellt om något, utan att ge förslag på hur planen framåt ser ut för det.

Folk som bara återberättar saker, eller delar med sig utav information som inte är av nytta. 

Folk som aldrig kommer till punkt utan massa detours när man ska berätta något, alltid massa bakgrunder och detaljer som man redan vet.

Ogillar kommunikation där andra tar en hel del tradiga "detours", ofta för många onödiga detaljer.

Ex: "Så här och så här gjorde jag, sen gjorde jag så här, och så kan man tänka på att göra så här istället nästa gång".

Stenbocken tänker: ”huvudsaken är inte att komma i tid, huvudsaken är  att komma fram”.

Men hatar folk som kommer sent! Eller inte håller vad de sagt! 

Folk som bara pratar om väder och vind utan att komma med någon intressant info, gnällspikar, folk som inte pratar alls så man måste både fråga och svara, martyrer.

Ego-baserat strunt, "me, myself and I" kommunikation från andra. 

 

Merkurius i Vattumannen

Ogillar människor som pratar i detaljer om allt, diskuterar vad den ena eller andra sa, när det hände, vad man åt till frukost, gjorde i helgen, var någonstans det var.

Människor som pratar om sig själva enbart, eller tar över samtalet i en form av monolog, som dessutom handlar i detalj om något trivialt.

Långa mail eller samtal om självklara saker som inte behöver spaltas upp.

Vardagligt skvaller och snack, utan substans.

Människor som pratar snabbt och mycket, petar in fler ord än behövs i en mening.

Människor utan intressen att diskutera, människor som inte har koll eller intresse av att diskutera samhällsfrågor.

Merkurius-Vattumannen förstår och värderar konceptet av  "två öron och en mun".

Har svårt för personer som avbryter så det inte blir sammanhang i samtalet, eller när den andre inte klarar av att hålla den röda tråden.

Ord betyder väldigt mycket för den luftiga och intelligenta Vattumannen, och då skall man inte använda ord som inte pekar på det man vill ha sagt. Syftet är viktigt och orden formulerar syftet.

Det är det viktigt att säga det du vill och det du tänker! Vattumannen har kapacitet att ta in ALLA sorters udda galenskaper! 

Har svårt med kulsprutor som tror att mängden ord är avgörande, folk som tror att de kan övertyga eller charma en utan faktiskt innehåll. Eller hur högt man pratar, att andra tror att den som skriker högst vinner.

Är också föga imponerad av objektivt och korrekt pk-snack. Det är viktigt att det är substans i det som skall kommuniceras. Att det finns kunskap bakom. Tro är tråkigt, att veta är bättre!

 

Vattuman-Merkurius kan vara för kort i språket, där folk inte alltid förstår vad man menar, då det blir för koncist och kortfattat, och Vattuman-Merkurius måste lära sig att brodera mera. Tex när man skriver ett mail eller ringer ett samtal, att först fråga hur det står till, och sen komma till sakfrågan. 

Merkurius i Vattumannen tycker det är drygt när folk pratar i en monolog, då slutar den lyssna dirr.

Tycker det är jobbigt att bli avbruten för ofta, då tappar man intresset till slut (trots att tålamodet är stort). 

Tycker inte om ytliga samtal om onödiga saker och ogillar skarpt monologer och vill verkligen inte bidra till det själv.

 

Merkurius i Fiskarna

När andra säger "hur kan du inte veta det? Det lärde vi oss ju i 9an" eller "hur kan du veta det helt säkert?", "vad baserar du det på?", "minns du inte att du sa ordagrant detta för 2 år sen".

Människor som babblar, men framför allt pratar för snabbt.

Torra samtal baserade på "det här och det har hänt, och så blev utfallet".

Människor som inte kan svara på "hur kändes det?", eller beskriva en situation utifrån en personlig upplevelse, utan återger bara det som hänt med fakta.

Människor som inte förstår ens känslor kring något och motiverar det med "så var det inte, du missförstod situationen". 

Ogillar också strategiska retorik-lekar, det upplevs som obehagligt för en vatten-Merkurius, som mycket riktigt kan känna på sig att någon strategi mot en används här (typiskt Merkurius i Stenbocken/Jungfrun att göra så), och att den typ av kommunikation gör en frustrerad. Tala från känslorna och själen bara!  

 

Du som vet i vilket tecken din Merkurius är i, fundera på, vad är det som stör DIG återkommande i kommunikation med andra, eller i hur information presenteras till dig? HUR kommunicerar du, och vilka tecken fungerar kommunikationen mer eller mindre med?