Tillbakablick på 2020 och Januari 2021

God Jul på er, mina vänner! Hur har ert Jul-firande varit? Stockholm har blivit blessed med Sol och snö, vilket är mer än vad man hade kunna hoppats på denna Jul. 

 

Ett nytt år står än en gång inför dörren, och vi får vända blad till den plågsamt spännande fortsättningen på en ny verklighet som för oss var helt otänkbar för ett år sen.

 

Ingen kunde ana hur våra naturliga sociala koder och beteenden skulle brytas ner och försvinna ur våra liv under 2020, en i taget. Kramas? Stå nära någon? Skaka hand? Sitta i möte? Äta lunch med sina kollegor i lunch-rummet? Dansa i en svettig folkmassa? Gå på konsert? Gå på dejt och undra om det blir en första kyss den kvällen? Se en match och jubla med tusentals andra? Sitta i ett fullt Globen? Gå på teater? Sitta bredvid någon på bussen? Stanna till och klappa en förbipasserande hund? Vara pirrig på flygplatsen inför en stundande resa? Landa i en ny stad och utforska dess pubar och restauranger? Dela en cigarett? Smaka på varandras goda drinkar? Trängas under mellandagsrean? Inte rygga tillbaka inför alla människor som kommer inom en meters radie från en?

 

Vem kunde ha trott att det socialt etablerade regelverk som funnits mellan oss människor så naturligt och vardagligt, plötsligt skulle ersättas av en ny verklighet där alla skrämset går omvägar inför varandra, vinkar på avstånd, spenderar sina dagar i ensam isolation med återkommande avbrott av överbelastade online-möten, där ingen ser varandra och det är en sån fördröjning på det som sägs, att interaktionen omöjligen kan flyta på normalt. Och detta i allra bästa fall. 

 

Allt detta tar mig tillbaka till slutet på December 2019, då vi hade en Sol-förmörkelse i början av Stenbocken, totalt hela 6 planeter i Stenbockens tecken och jag skrev följande som en del av en prognos för 2020:

 

"Vi måste komma ihåg att vi har att göra med två långsamma yttre planeter som är i ett planerande och avvaktande jord-tecken (Stenbocken), så att bryta ner de strukturer som har varit fram till nu blir till en långsam process som har tagit sin start nu och kommer hålla på året ut, med flera retrograder av Saturnus och Pluto. Så vi har en lång väg att vandra i både individuell och samhälls-strukturell förvandling. Nu kan du påbörja den långdragna process som var och en av oss behöver genomgå i och med Saturnus/Pluto konjunktionen i Stenbocken under 2020. Bryta ned strukturer i livet som inte funkar eller bygga på det som funkar bra och är rätt för dig. 

 

För att ta ner det på individ-nivå (trots att det kommer ske många olika "nedbryt" av diverse strukturer i världen till följd av denna konjunktion), vill jag ge er möjlighet att utvärdera placeringen av Saturnus/Pluto i just ditt horoskop och se vilket område i livet som kräver din absoluta uppmärksamhet under 2020."

 

Så här står vi med facit i hand på vilka etablerade strukturer oss emellan, som har prompt försvunnit (vissa tillfälligt förhoppningsvis), och i och med det, vilka nya som har fått ta stor plats. Jag tänker även på ekonomin och företagande, där vissa företag gått i graven ofrivilligt, medan andra exploderat ofrivilligt, till följd av detta nedbryt av allt som tidigare var normalt och vedertaget, som vi sett omkring oss under 2020. 

 

Det är ganska intressant (på intet positivt sätt) att se hur vi har haft väldigt lite att säga till kring denna förändring i våra liv, något Stenbockens tecken ringar in så väldigt väl. Någon uppifrån som pekar med hela handen och auktoritärt förklarar varför saker behöver vara på ett visst sätt. En chef som rullar ut en ny målsättning, och alla måste tvunget följa med på färden. Någon som hela tiden säger att det finns regler att följa, att restriktioner behöver tas på allvar, att vi behöver ta ansvar. Att alla måste lägga in det hårda arbetet nu, med en potentiell fri framtid och hopp i sikte. Gör det du inte vill idag, för att få något du vill sen. Det är Saturnus och Stenbocken som Saturnus styr i ett nötskal, den hårda föräldern som försöker göra sitt bästa för sitt barn, trots behov av straff, regler och disciplin. Och så har världen sett ut hela 2020, någon som hela tiden begränsar en för i sitt tycke, ens eget bästa. 

 

2021 blir annorlunda, det går inte undvika att se det. Men inte i Januari. 2021 blir dock ett år av att liksom landa och grunda sig i den här nya verkligheten, se den frihet och de fördelar som finns med nya påtvingade regler och livsstilar, en ny arena och spelregler att följa och hitta i det sin individuella röst och plats. Samhället och dess struktur har i stora sjok brutits ner, och 2021 kommer handla om att formatera om det hela till något som funkar för en, och där vi alla landar i dessa nya sätt att leva våra isolerade och digitala liv på. Vissa kommer gå under av detta, andra klara sig. Kämpa för din frihet och för din röst, du har inget att förlora längre. Det gjordes åt dig under 2020. 

 

Då astro-prognoser från alla håll och kanter har fullständig överöst oss med tolkningar av de större transiterna, framför allt Jupiter och Saturnus möte i Vattumannen, vill jag istället ge en sammanfattning på en mer down-to-earth, vardaglig påverkan under Januari 2021. 

 

Det första vi ska göra, det är att titta på tolvslaget och Nyårsnatten 2020. Det som står ut direkt är en Lejon-Måne i exakt opposition till Saturnus/Jupiter i Vattumannen, trigon Chiron i Väduren, vid tolvslaget. Den individuella, emotionella smärtan att få leva ut sitt jag fritt och festligt. 

 

Det är säkert att anta att det kommer försiggå en hel del festligheter på Nyårsnatten trots allt, då Lejon-Månen är envist etablerad i att få leva ut sitt liv och sin glädje, sällan firar något ensam, men den emotionella grunden kommer att vara ganska nedslagen av vad som kunde ha varit, och hur storslaget man kunde ha firat in det nya året. Det är mycket eld under Nyårsnatten planet-mässigt, vilket utgör en impulsiv och framåtdrivande anda, med lite tankar på långsiktiga konsekvenser. Månen opposition Saturnus/Jupiter i Vattuman, kommer ge växelvis en övertro på situationen, eller en känsla av nedslagenhet och depression. Båda känslo-tillstånd kommer ta sin plats i olika hushåll och hos olika människor, men resultatet är som vanligt verkliga konsekvenser med Saturnus i farten, så det är naturligt att tro att den som tror för mycket och för högt om att kunna leva som vanligt även detta Nyår, kommer att mötas av hårdare konsekvenser senare. Den som är nedslagen och deprimerad har sina emotionella konsekvenser av det att möta. 

 

Med trigonen från Chiron i Väduren till denna festliga Måne i Lejonets tecken, så är det en kollektiv emotionell smärta som visar sig under Nyårsnatten. Ett tomt Times Square, tomma torg och gator över hela världen, där människor tidigare samlades i en gemenskap som bara kan upplevas vid tolvslaget när världen firar in ett nytt år. Avlägsna smällar men inga hejdundrande fyrverkier att blicka upp mot tillsammans, avsaknaden av kramar och spontana nyårskyssar. Skåla stillsamt i champagne hemma, med den du bor med, eller på egen hand. Inga nyårsfester, inga bara ben i klackar på väg mot en oförglömlig natt. Beskåda hur klockan tickar in en värld på paus, som vill så gärna släppa taget om det hemska året, och fira in och önska varandra ett RIKTIGT GOTT NYTT ÅR, ett år som skall bli bättre! Ett år då vi kan börja leva igen! Det är tron, andan och hoppet, men det är bara känslan av hur det tidigare har känts att tro på detta fullt ut på nyårsnatten, som finns närvarande i år, allting annat är helt annorlunda och så otryggt och märkligt. Nyårsnatten blir för majoriteten ett smärtsamt spöke av hur världen har förändrats och vad den har blivit till. 

 

Detta förstärks även av Venus plats i Skyttens tecken, i exakt konjunktion med Södra Noden under Nyårsnatten. Vårt förflutna kommer göra sig tydligt påmint under Nyårsnatten och veckan efter. Vilka vi tidigare har firat in det nya året med, de mest minnesvärda och passionerade nyårsnätterna som har etsat fast sig i minnet som hopp, kärlek och tro om att detta år, just detta år kommer att bli allt det där jag drömt och drömmer om, i takt med att färgglada explosioner och jublande människor omkring en, tror på precis samma sak. Vi kommer genomleva dessa nätter i tanken, känslorna och samtalet detta nyår. Vi kommer höra av oss till och höra från människor vi inte pratat med på länge, de där relationerna som runnit ut i sanden, men som på något gjort våra tidigare nyårsnätter minnesvärda. En känsla av hur kul vi har haft det, och hur mycket vi har älskat och trott. 

 

Det blir hoppfullt och visionärt även i år trots allt, för om det inte kan bli sämre, så kan det ju bara bli bättre, eller hur? Venus i Skytten kommer att påminna oss om hur bra det har varit, och hur bra det kan bli i framtiden, att det här inte kommer vara för alltid, och att vi har många vackra och nära stunder med människor vi älskar, framför oss. Vi kommer att kramas och skåla in framtiden igen. Det är vad vi måste tro för att behålla livsglädjen och optimismen inför framtiden. Det är så Skytten fungerar.

 

Det blir inte sentimentalt och gråtmilt med tre planeter i eld, utan det blir handlingskraftigt och påstridigt hoppfullt, om att vi klarar det, och att det blir bättre. Vissa kan tippa över till "låt oss leva och festa idag, för vem vet hur morgondagen blir". Det är tyvärr felaktigt att tro att morgondagen inte kommer gry utan konsekvenser. Släng inte alla konsekvenser överbord under nyårsnatten, även om du och framför allt många unga, kommer att känna starkt för det.

 

Venus konjunktion Södra Noden exakt under Nyårsnatten kommer att ta upp teman kopplade till Midsommar 2020 samt 14e December 2020. Det där släppa taget om vissa saker som hängt kvar i ditt liv, vare sig du vill eller inte. Om ödet vill det så sker det, tänk så, och streta inte mot Södra Nodens tydliga indikationer på vilka känslor, relationer, kärlekar, intressen och delar av dig och ditt liv som du så gärna vill älska, men inte längre kan av olika anledningar. Älska inte det som inte vill eller längre är värt att bli älskat, och ge därmed plats till kärlek som går åt båda hållen, det är Södra Noden konjunktion Venus som gör sin röst hörd i början av 2021. För alla som har planeter i 15-25e graden av Skytten/Tvillingarna gäller denna regel i allt som berör era liv just nu. Det som inte vill vara kvar i ert liv och ger dig tecken på att det vill försvinna, det behöver du släppa, oavsett om det är saker i dig eller utanför dig. Gör plats åt något som istället vill komma in i ditt liv, och bankar ihärdigt på dörren till ditt medvetna. Det handlar alltså inte om relationer och andra människor enkom, utan allt i ditt liv. 

 

Denna process pågår tydligast fram till 10e Januari, ett datum vi plötsligt ser en ny fas i den här nya världen och livet vi ganska snabbt behövt bekanta oss med. Venus lämnar Noderna därhän och rör sig in i praktiska Stenbocken, likaså lämnar Mars eldiga Väduren (där han varit sen början på sommaren!), och följer med Venus genom en trigon in i den praktiska och stabila Oxen. Elden av det förflutna brinner tillfälligt ut, saktar ner inför något annat, något nytt. Mars i Oxen utmanar förmågan att kunna agera på det här nya (via en kvadratur till Saturnus/Jupiter/Merkurius i Vattumannen).

 

Idéer och tankar om hur det nya året skall bli för en och vad man vill med det här nya, börjar ta form, men det finns varken ork, lust eller vilja att kunna agera på dessa tankar. Inte riktigt än. Det kommer vara svårt se någon form av plan, eller samla energi till annat än att lösa det som behövs lösas i stunden. Mars i Oxen agerar alltid sist och mot omedelbara hot, den har inte viljan att springa och leta efter potentiella hot att agera på, så som Väduren har. Där Väduren är dumdristigt handlingskraftig att agera på allt och ingenting, är Oxen långsamt envis i att inte göra något alls.

 

Världen kommer börja visa en mer praktiskt approach till alla problem vi ser omkring oss, och när Solen passerar Pluto i 25e graden av Stenbocken i mitten av Januari, kommer majoriteten av oss att vara omgivna av information och handlingar i vår praktiska omgivning, kopplade till Covid-19 och våra övriga problem som uppdagats under 2020. Nu är det sannerligen dags att ta tag i saken praktiskt, det är vad vi kommer att se omkring oss. Men handlingarna och agerandet är för plötsliga och för långsamma, för övermäktiga praktiskt, för att det ska gå smidigt till. Tanken är god så att säga, men det praktiska haltar med kvadraturen från Mars/Uranus i Oxen till Saturnus/Jupiter/Merkurius i Vattumannen. Idén och visionen om hur saker skall bli, kommer möta svårigheter att kunna utföras i praktiken i Januari 2021. Det troliga är att vi än en gång kommer behöva gå ner i den djupa och panikslaget rädda avgrunden som pandemin har utgjort sen Saturnus mötte Pluto i Stenbocken, i början av 2020. Det kommer vara en påminnelse om att vi ännu inte är färdiga med den processen som började då, och att vi definitivt inte kommer kunna återgå till "så som det var förut", vilket är en inbillad utopi som inte längre har något utrymme att ta plats, vilket vi kommer bli väldigt varse om från och med Februari 2021.

 

Denna påminnelse om hur den praktiska lösningen på våra liv, inte riktigt är så nära runt hörnet som vi trodde, kommer att fortgå fram till den 11e Februari, vilket är ett datum att hålla i minnet, då vi ser en imponerande ansamling av Sol, Måne, Merkurius, Venus, Jupiter och Saturnus i Vattumannens tecken, i trigon till Norra Noden. 6 planeter i ett och samma tecken är hyfsat ovanligt, en företeelse som markerar viktiga månader under stora skiften, när yttre planeter är involverade. Vi såg samma sak hända i Januari 2020, fast i Stenbocken. I år dock, i Vattumannen istället, görs ny mark om något, och när tidigare planerade handlingar på våra problem inte visat sig funka, kan vi i Februari istället grundligt tänka om och formatera om. Ni som har planeter i Vattumannen och Lejonet, Februari 2021 blir en absolut viktig månad för er! En plattform av ny insikt inför kommande åren. En månad som plötsligt visar vägen framåt, om än inte utstakat. 

 

Men under Januari 2021 fortsätter vi hoppfullt att traska runt i gamla spår och  gamla planer där vi inte riktigt har landat i att världen, våra liv, vår omgivning, och vi själva, har förändrats, och hur vi ska bemöta och hantera denna förändring praktiskt. Vi sörjer gamla sätt och hoppas på nya, men finner oss fortfarande i någon form av långsamt mellanläge i Januari. 

 

Ta det lugnt under Januari 2021, låt tiden ha sin gång, bli inte frustrerad på praktiska problem som verkar sakna lösning, njut fullt ut av det du redan har och äger, och förbered dig på den intensiva brain-storm om vad som komma skall, till Februari 2021.

 

God Jul och Gott Nytt År på er, håll hoppet nära hjärtat och viljan till förändring nära tanken.

 

Med all kärlek, Alex.