· 

Jupiter framåt i Stenbocken - vad expanderar i ditt liv?

Jupiter, den stora, glada, generösa, äventyrliga, högljudda, optimistiska och skrockande gubben (så som jag föreställer mig Jupiter) går äntligen framåt igen i Zodiaken! 

 

Den retrograda perioden för de yttre planeterna i Stenbocken är på sluttampen, och börjar med att Jupiter rör sig framåt igen den 13e September. Saturnus rör sig framåt den 29e September. Pluto den 4e Oktober. Och Neptunus i Fiskarna framåt igen den 29e November. När planeter är retrograda, får vi en tidsperiod av att bearbeta de grader och delen av vårt horoskop som planeten backar igenom. En liten "re-cap" att kunna backa och förstå vad vi vill göra annorlunda inför planetens rörelse framåt. En liten paus att tänka efter, förstå och göra bättre nästa gång. När planeten sedan igen rör sig genom dessa grader i sin rörelse framåt, får vi en till chans att "göra rätt" inom de teman som utspelar sig i dessa grader i just våra horoskop. Hösten 2020 utgör alltså en ypperlig och nödvändig period att "göra rätt" inom de områden som representeras i ditt horoskop via Stenbockens andra halva (15-27e graden). Och det kommer vara viktigt att avsluta denna period genom att nu göra rätt, för den är på sin absoluta sluttamp, last call att förändra och skapa något av de planeter och hus som påverkas av Stenbocken i ditt horoskop.

 

"Stenbocks-perioden" definierar jag som tiden mellan Dec 2017-Dec 2020. Dessa tre år vill du nu avsluta med rätt typ av action! Börja med att fundera lite på vad som initierades i ditt liv Dec 2017, och vad dessa tre år haft för återkommande teman i ditt liv. 

 

Vad du behöver veta innan du läser resten av det här inlägget.

 

1. Ta en avstickare och få upp ditt födelsehoroskop (astro.com till ex).

2. Leta upp Stenbockens tecken i din chart. Stenbockens symbol ser ut som på bilden till inlägget. 

3. Varje tecken är 30 grader. Du behöver hitta 16-27e graden av Stenbocken, det är andra halvan av tecknet (den halvan som är närmre Vattumannens tecken). 

4. Har du några planeter i andra halvan av Stenbocken tecken? I vilket hus hamnar andra halvan av Stenbockens tecken? 

5. Om du har planeter där, eller om ett hus BÖRJAR i andra halvan av Stenbockens tecken, så kan du se Jupiters rörelse framåt igen som extra viktig för just DIG!

 

Vad gör Jupiter? Jupiter expanderar och förstorar, både bra och dåliga saker. Det finns en klassisk tolkning av Jupiter som den stora lyckobringaren, och Saturnus som den stora olyckan (samt att Pluto är DÖDEN), vilket är ett högst krasst (och gammalt) sätt att tolka planetarketyper på. Det finns inget gott eller ont i planeternas cykler, däremot finns det konkreta utfall som visar resultatet av dina handlingar i samförstånd med planeternas påverkan på ditt horoskop. Du kan se det som att du får en bättre/större möjlighet att agera på en planetarketyp när transiten är aktiv i ditt liv, men hur du agerar kommer vara utfallet för den transiten, när den är över. 

 

Jupiters funktion natalt och via transit utgör våra största RESURSER, det är det överflöd vi tenderar att ha mest naturligt och även spendera. Jupiter är vår största möjlighet till expansion, men mot vad expansionen blir avgör du själv. Där Jupiter är, finns alltid gränslöst med överflöd och resurser, men VAD du gör med dessa är helt klart upp till dig. Lägger du in arbete för att öka dina resurser inom ett visst områden i livet (huset där Jupiter är i), så kommer dessa att öka. Men väljer du att spendera det överflöd du har, så står du till slut med inget kvar. Det är inte så konstigt att Jupiter styr pengar bl.a. Jupiters funktion kan ses som en investering på börsen, Jupiter kan ge både stora vinster och stora förluster, beroende på hur du investerar dina resurser. 

 

Låt oss säga att Jupiter nu transiterar ditt 1a hus/Ascendenten. Det kan dels spela ut sig som att du lägger mer pengar, tid och expansion på ditt utseende, och jobbar hårt för de resultat du vill se i ditt eget utseende/fysik/hälsa. Till exempel: du har bestämt dig för att följa ett träningsschema, och får betydligt bättre, större och snabbare resultat än annars, nu när Jupiter passerar ditt 1a hus. Det andra alternativet är att du ökar dina kroppsliga resurser i form av att ökat kaloriintag, och därmed är resultatet att din fysik helt enkelt expanderar, dvs, du går upp i vikt snabbare än vanligt, eftersom Jupiter passerar ditt 1a hus. Jupiter kommer med andra ord att förstärka och ge större expansion oavsett till det temat i ditt liv som finns i Stenbockens tecken, men Jupiter kommer att expandera även negativa beteenden och handlingar snabbare och mer omfattande. Hur du använder Jupiters generösa och omfattande resurser är med andra ord helt upp till dig, och därför vill du alltid börja med att generellt besvara Jupiters funktion med frågan till dig själv "Vad vill jag ha MER utav?", för det är precis vad du får med Jupiters energi. 

 

Ett annat ex: Jupiters transit i 2a huset kan till exempel ge ökade tillgångar om du riktar dina handlingar mot att öka dina finansiella resurser (antigen genom att jobba mer eller spendera mer vaksamt, sälja av dina tillgångar), men det andra alternativet är att du känner att du har så mycket pengar (Jupiter i andra huset) att du spenderar pengar hejdlöst, utan några begränsningar, och har till slut inget kvar! Däremot kommer du nu äga betydligt mer saker/erfarenheter än vanligt, vilket också är ett utfall att Jupiters transit genom 2a huset.

 

Så, se Jupiter som en möjlighet att expandera och öka resurser inom det huset/planeten som den nu berör genom att röra sig framåt, fast gör det på ett konstruktivt sätt, som ökar det du vill ha mer av, speciellt om du just nu har för mycket av det dåliga som är kopplat till hus/planet som Jupiter påverkat hos dig sen ca Februari 2020. Jupiter ökar alltid det du gör, och därmed vill du vara medveten om vad du vill ha mer utav i ditt liv! De grader som Jupiter återigen kommer att bearbeta är 17-27e graden av Stenbocken, och det är alltså ett aktuellt tema i ditt liv som har expanderat och ökat, sedan Feb 2020. Fundera lite på vilka expansiva beteenden som har varit aktuella i ditt liv kopplade till hus/planet Jupiter påverkar i ditt horoskop, sedan Feb 2020. Fundera också på vilka förändringar du har gjort eller vill göra kopplade till 17e-27e graden av Stenbocken i ditt horoskop, för nu gör Jupiter en sista tur i den delen av ditt liv innan han lämnar Stenbocken för gott kommande 12 åren! Se den här tiden (fram till December) som en sista chansen att skapa en positiv expansion och ökning på den platsen som Stenbockens andra halva tar upp i ditt horoskop! 

 

Här är lite tolkningshjälp kring planeterna/husen som Jupiter påverkar i just ditt horoskop, alltså 17-27e graden av Stenbocken, andra halvan av det tecknet, om du inte kan se grader. Om Jupiter passerat/passerar över en kusp, alltså påverkar flera hus, så vill du tolka det husets teman vars början finns i 17e-27e graden av Stenbocken. Om Jupiter passerar flera planeter i dessa grader i ditt horoskop, så vill du ta med tolkningen för båda. 

 

Om Jupiter transiterat/transiterar ditt första hus/Ascendent/Mars

 

Hur har dina handlingar och agerande ökat och mot vad generellt? Vad har du agerat mer på och har det varit handlingar som expanderat dig mot positiva eller negativa resultat? Till ex, har du agerat mer på att sitta hemma i soffan, eller vara ute och springa? Hur har dina handlingar sett ut kopplat till ditt utseende/hälsa/fysik/appearance? Var har du överlovat, övergjort, och vad har du mer utav idag kopplat till ditt yttre och din "reputation"? Har andras intryck av dig förbättrats eller försämrats? Hur vill du expandera och öka dina resurser via dina dagliga handlingar, och i förhållande till ditt utseende, fysik, hälsa? Vad kan du göra mindre utav som inte är bra för dig?

 

andra huset/Venus

 

Vad har du lagt pengar på sen början på året? Hur ser din ekonomi/tillgångar ut idag och vad har förändrats i den sen början på året? Vad äger du mer utav? Behöver du verkligen mer kläder/möbler/smycken/etc? Vilka njutningar/fritidsaktiviteter har varit överdrivna eller för mycket av? Vilka har varit bra för dig, kontra dåliga? Har du spenderat mycket pengar på utemat till ex, eller för att fylla på skafferiet? Vilken nytta har du fått från de pengar du har spenderat på det du ville ha? Vad är viktigt för dig att ha MER av under kommande månaderna när det kommer till saker du äger och har?

 

tredje huset/Merkurius

 

Var har du riktat din uppmärksamhet/mentala kapacitet sen i Maj? Vem har du kommunicerat med och om vad? Har det varit planlöst scrollande, skvaller, skitsnack eller har du förvärvat dig någon vettig/nyttig kunskap? Har du vidgat dina referensramar, och åt vilket håll, negativa tankar eller positiva? Har du stärkt/förbättrat dina mentala förmågor, eller slösat på dem? Hur har du fördelat dina mentala resurser i vardagen och till vilken nytta? Vilka nya människor har du lärt känna och vad och med vem har du diskuterat? Vilken typ av kunskap vill du öka och ha mer av? Vilken typer av kontakter och socialt utbyte vill du ha mer/mindre utav?

 

4e huset/Månen 

 

Vilka vanor har du haft mer av/vill ha mer av? Vilka av dessa förbättrar/försämrar ditt välmående? Har du varit vaken mer än vanligt eller sovit mer än vanligt? Har du ätit mer eller tränat mer? Har du suttit stilla och varit inomhus mer än vanligt, eller har du förbättrat ditt hem på något sätt? Har du spenderat mer tid med din familj eller i soffan hemma? Har du haft mer positiva eller negativa känslor? Vad vill du ha mer/mindre utav när det kommer till dina vanor? Vilka beteenden får dig att må bättre/sämre?

 

5e huset/Solen 

 

Hur och vilka resurser har du lagt på dig själv och det du älskar att göra? Har du varit ute och festat extra mycket, putsat på din image genom att shoppa nya outfits, eller har du skrivit upp dig på en kurs i en fritidsaktivitet du alltid velat testa? Har du lagt extra tid och pengar på dina barn och kärlek, eller har du anammat ett egoistiskt tänk i hur du fördelar tid och pengar? Har du dejtat hejdlöst, och till vilken nytta var det? Har din fritid sett ut som du vill, eller har du fått mer av en fritid som varit icke-produktiv för dig?

 

6e huset/Merkurius

 

Hur har dina vanor och vardag sett ut sedan i Maj, vad har du haft mer utav i din vardag? Hur har "mer av det" fått dig att må? Vilka dagliga beteenden har ökat? Är dessa av godo för dig? Har det varit en återkommande träningsrutin eller en ökad mängd av kaffe och sockerintag? Hur har du fördelat dina dagliga resurser, i form av att lägga tid på olika dagliga vanor och rutiner? Har din hälsa blivit bättre eller sämre sen i Maj?

 

7e huset/Venus

 

Vilken ökning har du sett i dina relationer, om någon? Har du ökat de bra relationerna eller gett tid till de dåliga i en övertro att det ändå kommer bli bra? Har du överhuvudtaget lagt resurser på relationer, och har dessa varit gynnsamma för dig eller har ni spenderat för mycket pengar, ätit för mycket, suttit still för mycket eller druckit för mycket? Är dina relationsresurser investerade av godo eller ondo för dig, åt vilket håll har NI expanderat, bra eller dåligt?

 

8e huset/Pluto

 

Har dina rädslor och emotionellt obehag ökat eller minskat? Har du fördelat dina emotionella resurser mot att skapa ljus i ditt liv eller ökat mörker? Har du ökat några tvångsmässiga beteenden, som alltid är av destruktiv karaktär? Har du blivit mer destruktiv eller känner du dig mer "ren" både i kropp och själ sen i Maj? Har du ökat din kapacitet att bemöta ditt mörker och inre obehag, eller har du ökat mörker och inre obehag? 

 

9e huset/Jupiter

 

Hur har din personliga expansion generellt sett ut sen i Maj? Har du ökat din kunskap inom något betydelsefullt och meningsfullt, har du förändrat ditt synsätt på ditt liv och framtid till det bättre eller sämre? Har du tänkt framåt på ett positivt eller negativt sätt om ditt liv? Har du en vision framåt, och av vilken karaktär är den? Har du ökat hopplösheten eller meningsfullheten i din syn på din resa? Hur vill du utvecklas och ha mer resurser i ditt liv? Alla möjligheter är tillgängliga när Jupiter passerar sitt eget hus, eller sig själv via transit. Se till att dessa blir meningsfulla och utvecklande för dig!

 

10e huset/MC/Saturnus

 

Hur har dina resurser mot din personliga framgång fördelats sen i Februari? Din arbetssituation? Har du ökat resurser mot att få bättre arbetsmöjligheter eller har du ökat resurser mot att befinna dig i fortsatt obekväm yrkessituation? Har du tagit på dig ansvar som är bra eller dåligt för dig? (Bra ansvar känns utvecklande, dåligt ansvar känns som en tyngd/problem). Har du tagit något ansvar överhuvudtaget för din situation, eller känner du att du och din kompetens/kunskap står utanför andras ögon och samhället? Har du expanderat på din framgång/definierat din framgång/eller stampar du på samma ställe? Vad vill du ha mer utav i ditt yrkesliv? 

 

11e huset/Uranus

 

Hur har du spenderat din tid ensam? Produktivt eller meningslöst? Har du utvecklats och känt mening via ditt personliga engagemang i samhällsfrågor, eller har du bara varit frustrerad och arg i din ensamhet? Har du känt dig isolerad och ensam, eller har du expanderat i förståelse och kunskap under tiden du varit ensam? Har du expanderat eller stagnerat i ditt liv, dvs, har du skapat/bemött några bra förändringar eller tackat nej till allt vad förändring heter? Har du ökat dina kontakter med andra likasinnade, eller har du ökat din ensamhet/isolation? Har du känt dig som del av samhället eller utanför? Vad vill du har mer utav?

 

12e huset/Neptunus

 

Har du ökat och expanderat mot ett fritt drömmande och låtit fantasier härja fritt, eller har du ökat och expanderat mot flykt från ditt liv? Har du gett dig själv mer resurser att vara medveten och närvarande, insiktsfull i ditt inre, eller har du ökat tiden som du är bortkopplad från ditt inre och ditt liv? Har du känt dig mer fri, harmonisk och hoppfull, eller har du känt dig mer isolerad, "instängd" och uppgiven? Vilka känslor och inre flöden har du haft mer utav sen Februari, och vilka VILL du ha mer utav egentligen? 

 

Med Jupiter är det bara en läxa att komma ihåg. Jupiter kommer att öka och ge mer av det som du gör, tänker, och känner, oavsett vad det är. För att förändra din situation om du har svarat ja på en negativ ökning på någon fråga ovan, så vill du först fråga dig själv, vad är det de facto jag vill ha mer utav? Är det isolering och ensamhet, eller är det relationer? När du definierar VAD du vill ha mer av, och agerar, tänker och känner mot det, då kommer du uppleva Jupiter som en turbringande och positiv kraft, för oavsett vad du vill ha mer utav, så kommer du att få det när Jupiter är i farten. Så, se till att veta vad du vill ha mer av, istället för att gränslöst expandera i alla typer av beteenden och handlingar. Jupiter fungerar bara positivt om det finns någon form av större mening och syfte bakom Jupiters kraft, dvs din definition av vad som är meningsfullt för dig. Om det istället är omedvetna och impulsiva beteenden som i synnerhet är kopplade till belöningar på kort sikt, så kommer Jupiter att expandera mot väldigt negativa resultat, så som dålig ekonomi, övervikt, dålig hälsa, falska löften och planlös lättja. 

 

Fram till 21a December har du alltså möjlighet att använda Jupiters expansion och tur till mer gynnsamma och positiva utfall i den del av livet som Stenbockens andra halva representerar i ditt horoskop. 

 

Stort lycka till, som Jupiter hade sagt! 

 

All kärlek till er, Alex.