· 

HÄLSA OCH ASTROLOGI

Välkommen Tvilling-säsongen och till ära av "min" Nymåne i Tvillingarna imorgon, får ni ett fullsmockat inlägg + video (om du inte orkar läsa, finns den längst ner i inlägget) kring hur du kan hitta ledtrådar till din hälsa i ditt födelsehoroskop.

 

Vad behöver du titta på i ditt födelsehoroskop för att kunna bedöma dina hälso-risker?

 

1. Solens placering, som beskriver din generella livsvitalitet, energi och som via tecken och aspekter kommer att indikera vilka områden i kroppen som kan vara extra utsatta för hälsoproblem.

2. Månens placering, som beskriver din emotionella, själsliga och därmed mentala/fysiska hälsa. Månen via tecken och aspekter visar hur du själv bemöter dina grundläggande behov, vilka vanor du har på daglig basis, och hur din själ mår i och med det, därmed vilka fallgropar du har hälsomässigt.

3. Ascendenten, styr vår faktiska fysiska kropp och form, och via tecken, planeter i närheten och styrande planet, pekar på faktiska fysiska besvär. 

4. 6e huset, via tecken det börjar i, via planeter i 6e huset, visar din hälsa, din dagliga rutiner, och potentiella hälso-risker. 

5. Saturnus, har alltid ett finger med i spelet, även när det kommer till hälsa, då Saturnus styr vår faktiska verklighet, och ihop med Ascendenten kroppens yttre och inre struktur.

 

(det går inte att endast via födelsehoroskopet "förutspå" framtida sjukdomar och hälsotillstånd, eftersom dessa dels alltid aktiveras via transiter och progressioner under livets gång, men du själv har också stor påverkan på din hälsa via din livsstil, och många latenta hälsoproblem KAN undvikas genom dina egna dagliga rutiner i form av rätt kost, sömn, träning. Om du vill ha en professionell bedömning av mig vad gäller dina hälso-risker i horoskopet, mejla mig på astroalvis@gmail.com för en 40 min telefonkonsultation för 500 kr.)

 

Vad styr vad i kroppen astrologiskt?

ELEMENT

Mycket tyngd på ett specifikt element i ens natal chart har en påverkan på "overall" hälsotillstånd och eventuell hälso-problematik, men INTE bara.

 

JORD: många planeter i Oxen, Jungfrun och Stenbocken tenderar att lättare att “behålla allt i kroppen”, både gott som dåligt, alltså både toxiner och vitaminer enkelt uttryckt. Mycket jord i horoskopet kan ofta visa sig som värk i leder och i kroppens fysiska struktur, till följd av mer stillhet hos individen generellt. Du som har mycket jord i horoskopet, behöver rensa ut kroppen oftare genom fasta, träning som både förhöjer rörligheten, stärker muskulaturen och se till att du svettas ut toxiner. Lavemang är också ett gott råd.

 

LUFT: många planeter i Tvillingarna, Vågen och Vattumannen kan enklare ge svårigheter med lungorna och andningen, neurologiska besvär (överaktivitet mentalt), sömnsvårigheter, över-rörliga leder. Du som har mycket luft i horoskopet behöver lära dig andningsövningar, andas ut toxiner, andas in frisk luft, varva ner mentalt, lära dig att ta kontroll över sinnet och tankarna (meditera), träna upp muskel-styrka. 

 

ELD: många planeter i Väduren, Lejonet och Skytten kan enklare leda till inre inflammationer, överaktiva organ generellt, där kroppen "bränner ut sig", ett överaktivt immunförsvar (som kan ta form som auto-immuna sjukdomar), utbrändhet, högt blodtryck och hjärtproblem. Du som har mycket eld i horoskopet behöver vara mer vaksam med din energi, alltså vara väldigt noga med återhämtning och rutiner som reglerar din inre eld, samt "sakta ner" kroppens inre processer genom fysiska och mentala avslappningsövningar, så som yin-yoga till ex. Du behöver också varva det med fysisk träning som tränar upp hjärtmuskeln. Kallbad och kallduschar är att rekommendera.

 

VATTEN: många planeter i Kräftan, Skorpionen och Fiskarna, kan ha svårigheter att reglera vätskor i kroppen, behålla mycket vatten och vätskor som egentligen ska ut, samt har en förhöjd receptivitet för bakterier/virus, där vi tenderar att se ett svagare immunförsvar. Receptiviteten för energier överlag, som inte reds ut i en själv, kan på sikt leda till emotionell och mental ohälsa. Du som har mycket vatten i horoskopet behöver "skölja ur" kroppen både på ett yttre och inre plan, träna på känslohantering. Du behöver också ha en kost och rutiner som stärker ditt immunförsvar. 

 

TECKEN OCH KROPPEN

 

VÄDUREN: styr över huvudet, näs-öron-mun-kanalen.

OXEN: styr käkarna, nacke, hals, stämband, sköldkörtel.

TVILLINGARNA: styr lungorna, tungan, nyckelben, handleder, händer och fingrar.

KRÄFTAN: styr brösten, magsäcken, övre delen av magen, livmodern.

LEJONET: styr bröstryggen och hjärtat.

JUNGFRUN: styr nedre delen av magen och tarmkanalen, upptag av allt som passerar tarmen.

VÅGEN: styr ländryggen och njurar och ihop med Skorpionen, reproduktionsorganen.

SKORPIONEN: styr reproduktions och könsorganen.

SKYTTEN: styr bäckenbotten, höfter, lår, gluteus (rumpa).

STENBOCKEN: styr knän, skelett, leder, tänder.

VATTUMANNEN: styr anklarna.

FISKARNA: styr fötter, sulor och tår. 

 

Beroende på i vilket tecken du har Solen, Månen, Ascendenten och 6e huset i, kan du alltså se dina utsatta områden enligt ovan. För tips på till ex yoga-övningar som stärker respektive utsatt område hos dig, kolla in min "yoga för varje stjärntecken" serie på min YouTube-kanal.

 

PlANETER OCH KROPPEN

 

SOLEN styr hjärtat, alla stora artärer och blodkärl, ryggraden, generell livsvitalitet.

MÅNEN styr alla vätskeflöden i kroppen förutom blodet, livmodern, brösten, bukspottskörteln. 

MERKURIUS styr nervsystemet (ihop med Uranus), rösten/tungan + de fem sinnen, primärt synen. 

VENUS styr hormonet östrogen, äggstockar, njurar.

MARS styr blod och blodkroppar, muskler, hormonet testosteron, mjälten.

JUPITER styr fettvävnad och levern, och förstorar allt som den berör via aspekt.

SATURNUS styr skelettet, alla leder, senor, hud, hår, naglar, kroppens fysiska inre/yttre struktur, visar på kroniska tillstånd via aspekter.

URANUS styr benmärgen, all cirkulation i kroppen, nervsystemets signaler, visar på plötsliga tillstånd via aspekt.

NEPTUNUS styr alla mentala tillstånd som inte är verkliga, missbruk/beroenden bl.a., och ihop med Saturnus, Sol, Mars, Ascendent ens immunförsvar, visar på svårförklarliga och svår-diagnosticerade tillstånd via aspekter, samt förhöjer känsligheten för alla substanser/läkemedel.

PLUTO styr prostatan, urinblåsan, äggstockar, bukspottkörteln (ihop med Venus), och diverse psykosomatiska tillstånd, visar på definitiva och ibland dödliga/svåra tillstånd via aspekt. 

 

Här ser vi en extrem komplexitet mellan tecken/planeter som visar hur många saker som behöver vara involverade astrologiskt för att på sikt visa specifika sjukdomstillstånd, som också behöver styrkas av ASPEKTER i ditt horoskop, och ha i åtanke att transiter/progressioner + din livsstil har en stor påverkan på utveckling av vissa sjukdomar och hälso-tillstånd, samt att vi ofta ser FLERA återkommande faktorer i horoskopet som styrker en specifik sjukdom eller hälsoproblem.

 

Hur ska du tolka detta i förhållande till ditt eget födelsehoroskop? 

Exempel på tolkning

 

Solen i Vattumannen, styrd av Uranus = hjärtat och livsvitaliteten (Solen) är direktkopplad till ditt nervsystem och dess aktivitet (Uranus). Anklarna är utsatt område (Vattumannen). Dessa delar av kroppen har en högre risk att utsättas för negativ påverkan om Solen också har oppositioner/kvadraturer/konjunktioner från Uranus, Saturnus, Jupiter eller Pluto.

 

Månen i Vågen, styrs av Venus = östrogen-nivåer är att hålla extra koll på, likväl bröst, äggstockar och menstruationscykeln (om du är av biologiskt kvinnligt kön). Njurar och ländryggen utgör utsatta områden. Dessa delar av kroppen har en högre risk att utsättas för negativ påverkan om Månen också har oppositioner/kvadraturer/konjunktioner från Uranus, Saturnus, Jupiter eller Pluto. Speciellt aspekter från Jupiter och Pluto kan förhöja risken för till ex högt blodsocker, problem med reproduktionsorganen/könsorganen, och extra risk för könssjukdomar.

 

Ascendenten i Stenbocken konjunktion Pluto, styrs av Saturnus = kalcium-nivåer behöver hållas koll på, tänder och naglar kan peka om dessa är av normal styrka. Skelett, speciellt knän och leder överlag är extra utsatta. Prostatan/äggstockar/reproduktionsorganen kan visa sig vara kroniska tillstånd på sikt. Dessa delar av kroppen har en högre risk att utsättas för negativ påverkan om Ascendenten också har oppositioner/kvadraturer/konjunktioner från Uranus, Saturnus, Jupiter eller Pluto.

 

6e huset börjar i Fiskarnas tecken, med Saturnus i 6e = fötter kan visa sig vara ett problem-område, likväl beroende/missbruk/emotionella besvär, eventuellt ett svagare immunförsvar om Saturnus är hårt-aspekterad och åtföljs av en vatten-Ascendent/Sol/Måne. samt en extra känslighet för läkemedel och substanser i övrigt. 

 

Det här är ett MYCKET förenklat exempel på hur man kan tolka hälso-risker i ett horoskop, varpå jag vill med all VIKT trycka på att du inte ska skrämma upp dig själv genom att tro att du kommer få det ena eller andra, och få vissa sjukdomar, bara för att du ser vissa tecken på det i ditt horoskop (speciellt ni hypokondriker med många planeter i Jungfruns tecken eller 6e huset ska ta ett djupt andetag och gå på en promenad istället för att skrämma upp er själva).

 

MÅNGA faktorer spelar in på ens hälsa, och hälsa/sjukdom är ett av de mest komplexa ämnen som människan har grubblat på sedan urminnes tider. Använd därför denna information för att leka runt med olika alternativ på vilka delar av kroppen kan vara extra utsatta och bör tas extra hand om, och lev ett så hälsosamt liv som du kan ge dig själv, både fysiskt och själsligt. 

 

SVAR PÅ ERA FRÅGOR

 

Är man menad att få vissa sjukdomar, dvs, är det förutbestämt?

Det är en svår fråga som jag skulle vilja svara nej på, men visst ser vi till ex medfödda eller under livet uppkomna sjukdomar, som utgör en del av själens karma i detta liv att genomleva. Då ser vi dock nästan alltid en involvering av karmisk påverkan i horoskopet via Pluto, Saturnus, Chiron, Mån-Noderna (i förhållande tills ens personliga planeter/6e huset), samtidigt aktiverade via transiter/progressioner. Jag ger ett bra exempel på ett sådant fall i videon. MEN, många sjukdomar kan man utan tvekan undvika/förbättra genom livsstilsval, även om man löper stor risk att få dessa.

 

Jag är född ca tre veckor för tidigt och har alltid fått höra att det kan va därför jag föddes med astma och sköldkörtelproblem (hypotyreos) och därmed dåligt immunförsvar. Vissa sjukdomar är ju även ärftliga, t.ex. hypotyreos, vad betyder det astrologiskt sett?

När man födds för tidigt är inte alla organ redo att se dagens ljus än, vilket kan naturligt leda till vissa kroniska sjukdomar genom livet. Detta brukar spegla sig i födelsehoroskopet, och kan till ex synas via hårda aspekter till den planet som styr det organ som är underutvecklat (i detta fall tittar vi på Venus/Oxen/Tvillingarna/Merkurius/Uranus, deras placering och aspektering).

 

Carl Jung skrev i en av sina böcker att vi alla föds med ett “inkodat minne”, dvs vårt DNA, som han menade inte är bara ett rent fysiskt fenomen, men att vi också föds med ett "mentalt DNA", som utgör en del av hans teori kring det kollektiva undermedvetna (12e huset), som vi alla har tillgång till från födseln, via återkommande arketyper genom mänsklighetens historia, som utgör mönster vi naturligt "minns" och känner igen från att vi föds. Detta kan vi återkommande se när vi tittar på horoskop i en familj, där man förvånansvärt nog ofta ser återkommande placeringar/aspekter hos föräldrar/barn/syskon, så ja, det verkar finns en koppling mellan genetik och den stunden själen väljer att födas, även astrologiskt.

 

Kan en se huruvida en är mer utsatt för RISK till skador vid exvis idrott/sport?

Ja, via hårda aspekter till ens Mars från yttre planeter/6e husets tillstånd. Samma högre risk uppkommer under transiter/progressioner från yttre planeter mot ens Mars/6e huset.

 

Jag undrar vilka placeringar signalerar hormonrubbningar och om immunförsvaret.

Immunförsvaret är ett komplext system som hänger ihop med allt från lymfsystemet till mjälten, blodkroppar, njurar, lever, etc.) Många olika organ och funktioner i kroppen styr dess försvar, vilket försvårar ett tydligt svar astrologiskt, men det verkar som att vi både behöver titta på Sol, Mars, Ascendent, Saturnus och Neptunus i tecken och aspektering av dessa, för att försöka utröna hur starkt immunförsvaret är. Hormonrubbningar är kopplade till Venus placering/aspektering, 6e huset, till ex hårda aspekter mot Venus, eller/och Pluto i 6e kan peka på hormonrubbningar, likväl till ex en hård-aspekterad Sol/Måne/Ascendent i Vågen eller Oxe. Du vill definitivt titta på Venus (om du är biologisk kvinna), Mars (om du är biologisk man), Pluto, och vad som sker i Vågen/Oxen i ditt horoskop.

 

Kan man se hög/låg fertilitet i horoskopet?

Ja, återigen tittar vi på Venus, Pluto, men även på Månen (utgår från ett kvinnligt perspektiv). Till ex en starkt placerad Måne i 5e huset, konjunktion Jupiter, ihop med en harmonisk och stark Venus kan peka riktigt hög fertilitet. Fertilitet hänger ihop med hormoner och därför vill vi titta på Venus, Pluto, men också 5e huset som styr barnafödande, 6e huset, samt Saturnus involvering i det hela. 

 

Kan man se tendens till auto-immuna sjukdomar? Nyfiken då både jag och dottern har det🙏

Återigen en komplex fråga att besvara enkelt, då den är kopplad till immunförsvaret, men som här är över-aktivt, och ger upphov till auto-immuna sjukdomar, som också har en brett spektra. Till EXEMPEL (men absolut inte bara), kan en över-tyngd på eld i horoskopet, en överaktiv Mars med hårda-aspekter från till ex Neptunus på Ascendenten och Saturnus i eld, i 6e huset, kunna peka på det. Men det finns inget "ett svar" vad gäller immunförsvaret.

 

Står alltid att lungorna är känsliga i alla möjliga tolkningar, men kan det lika gärna vara en styrka eller uthållig kondition istället för känslig? Varför så negativt?

Alla ens placeringar utgör en svaghet likväl en styrka, beroende på hur du hanterar dem. Däremot är det självklart så att om du har utsatta lungor i ditt horoskop, där vi ser enbart hårda aspekter mot till ex din Måne i Tvillingarna, Merkurius konjunktion Saturnus i 6e huset + och en luft-Sol i 3e huset, så är det ett gäng faktorer som helt klart pekar på en större svårighet med lungorna än för gemene person. Men även detta kan avhjälpas med till ex andningsövningar, frisk luft, rätt typ av träning, etc.

 

Har fibromyalgi, hur ser man det? Jag har värk i leder, varför?

Saturnus och Mars har definitivt ett finger med i spelet vad gäller muskel-smärta, ihop med Neptunus aspekter och transiter, som gör att läkarna har svårt att sätta en konkret diagnos. Värk i lederna hänger ofta ihop med Saturnus/Stenbocken, och bör åtgärdas med rätt typ av träning som stärker muskulaturen kring leder som gör ont. 

 

Håravfall då?

Saturnus aspekter och placering mot ens personliga planeter (speciellt Ascendenten), transit som natal.

 

Chakra och sjukdomar?

Blockeringar i chakrana kan utan tvekan leda till sjukdomar, och hänger ihop med respektive chakrana, men detta är ett separat tema, som jag gärna tar upp i framtiden.

 

Vad pekar på en svag lever?

Jupiter transit eller i hård aspekt mot Sol, Måne, Ascendent (även konjunktion), samt 6e huset. Sällan bara en av dessa, utan som sagt flera typer av "samma" påverkan astrologiskt, ger också tydlig påverkan i livet. 

 

Betyder Jupiter i 6e att jag har tur med hälsan?

Det kan det göra, beroende på Jupiter placering/aspektering, men denna placering kan också leda till en övertro på att din hälsa är oändligt, vilket i sin tur leder till hälsoproblem.

 

 

Här sätter jag min textpunkt för idag, mina vänner, och detta inlägg är en sammanfattning på den video som du ser här under, så titta gärna på den för mer utförlig info och fler svar på era frågor. Har du några funderingar eller tankar, alltid varmt välkommen att höra av dig till mig!

 

Med all kärlek och hälsa till er, Alex.