· 

Chiron retrograd - vad är trasigt i mig?

Juli rullar på mer eller mindre obemärkt och vi tar oss igenom känslor av alla dess slag och kaliber. Starka och påtagliga, känns det utan tvekan som att det är NU mycket kommer till sin spets. 

 

Det handlar fortfarande om förmågan att känna sig trygg på den plats man befinner sig i livet, eller hitta inre verktyg till att skapa den tryggheten man behöver utifrån ens förutsättningar. 

 

Det kommer ofta in funderingar till mig kring "när tar det svåra slut?!" från oss/er som har det tufft i livet just nu. Man letar gärna efter svar på "NÄR" i stjärnorna och planeterna. Svaret är ett outtröttligt "NU" från min sida, likaså astrologer generellt. Det svåra, smärtsamma, tunga och ofta insiktsfulla är en lika naturlig del av livet som det glada och det lyckliga. Framför allt är det vad som sker på insidan som avgör hur tungt det yttre blir. Det kommer aldrig komma en dag då man vaknar och allt är lugnt och fungerande. Även då fortsätter vi att söka efter svar och blicka mot horisonten. Det är människans natur att ifrågasätta, scanna efter problem och bekymmer, och fråga sig "vad händer härnäst?", "vad kommer hända med mig?`". 

 

Det starkaste verktyget vi har är vårt eget inre. Står du stadigt i dina egna beteenden, inställningar och inre flöden, så är det få saker som kan få dig ur balans utifrån. ÄVEN dem sakerna som får en ur balans är ofta test av olika slag (ofta orsakade av Saturnus eller Pluto) för att mäta ens inre förmåga att hantera livet och dess svängar. Det är precis så svårt som du gör det till, och den enda förändringen kan komma inifrån. Inre förändring följs av yttre förändring och skapar de förutsättningar som du ser omkring dig just nu i ditt liv. 

 

Börja alltid med att rannsaka dig själv, vad kan jag förändra i mitt inre för att må bättre, vara lyckligare, nå mina drömmar? Varför är jag olycklig, ledsen, nere? Vilka förändringar kan jag förändra i mitt eget beteende och inställning för att må bättre? Vad ger mig trygghet, vad gör mig glad? Börja där, och gå genom livet med en inre trygghet som tveklöst kommer svaja då och då, men som utgör en stabil grund för allt som sker runtomkring. 

 

Juli fortsätter vara en tuff introspektiv månad, fylld av extrema känslor och ljudande insikter, gamla smärtor och problem som hänger kvar och väntar på att bli bearbetade. Flyt med i det som sker, acceptans och integration av yttre problem är den enda vägen ut till andra sidan. 

 

Igår gick Chiron retrograd i 6e graden av Vädurens tecken och påverkar således starkt alla oss som har planeter i 1-10e graden av Väduren, Lejonet, Skytten, Vågen, Stenbocken och Kräftan. Beroende på planet som är involverad i ditt horoskop, är det också också dess "problem" som kommer upp ur lådan av samlade inre smärtor och osäkerheter. Om ens Sol är involverad fortsätter man arbetet med "får jag lov att vara den jag är?", Månen kickar igång en hel del undermedvetna smärtor kopplade till känsla av välmående, trygghet och tidigare emotionella upplevelser. Merkurius påtalar ens bekymmer med kommunikation och kontakt med andra människor. Venus drar upp relationsproblem, Mars förmågan att ta sig an världen och få det man vill, Jupiter ens plats i samhället, Saturnus visar förmågan att etablera en fungerande struktur mellan ens personlighet och yttre strukturer. Fråga dig själv vad som gör MEST ONT just nu och till vilken del av livet du kan härleda det till. Gör inget, agera inte på känslor eller impulser, och försök inte att förändra. Inte än. Välkomna insikterna och känslorna genom att skriva ner dessa, diskutera med nära/kära eller dig själv, hitta ett kreativt utlopp för din smärta och se dina positiva sidor väckas till liv. Njut av det som är just nu, även om det är smärtsamt. Det som skett har skett, och det har skett av en anledning. Nu är det hög tid att bearbeta alla efterskalv och rengöra sinne, själ och kropp inför en skarp sväng mot framtiden som kommer i höst. 

 

"Chiron is where we feel broken, ashamed and inadequate. Now that Chiron is in Aries, these feelings of brokenness and inadequacy are about the very foundation of who we are (Aries is the sign of identity). Basically, with Chiron in Aries, we feel that something is wrong with us. But Chiron is also where we have the opportunity to heal ourselves. These ‘Chiron’ feelings are a symptom of a healing crisis. Something inside has cracked. Healing is about to happen. 

 

Your body is temporarily overloaded – and that’s why you feel sick. This temporary sickness is, in fact, a sign that the treatment has succeeded, even if it doesn’t feel that way. You have to bring whatever is ‘wrong’, repressed or unacceptable about yourself to the surface – so you can deal with it. If you want to heal, there is no other way around. You have to face the pain. 

 

If you bury these feelings inside, if you keep them away from your awareness, you start to dissociate from a part of yourself.

 

With time, all these things that are not acceptable will grow bigger and stronger. They will create a new organism. Your shadow. Soon, without even realizing, there will be two of you: the Acceptable You and the Unacceptable You. 

 

There are two people sharing the same body, but not communicating with each other. At best, they will ignore each other. At worst, they will start to fight. There can be only one of you, right? This is what sickness – physical, emotional, spiritual – is. A split, followed by a conflict between two ‘foreign’ entities.  The disease comes back because THAT you are trying to kill with pills, with fasting or other treatments – is a part of YOU.   

 

When we go through pain, we, in fact, accept that pain is part of us, and indirectly, we accept that part of us we were trying to hide. That’s how we heal. If you have a Chironic illness (and we all do), then trying to ‘cure’ what is ‘wrong’ with you, trying to ‘fight’ the enemy is not going to work.

The only way to heal from a Chironic illness is to accept yourself fully. 

 

Chiron shows us what’s split inside us, and also what we need to do to bring these broken parts into a unified whole. 

 

Just like Chiron was half-human, half-horse, half-mortal, half immortal, we too are a sum of broken parts. There are parts of us we accept and identify with and parts of us we despise and reject. When you feel shame, guilt, or inadequacy, ask yourself: which part of myself I am trying to hide, or to ‘fix’? That’s exactly that part of you that you must learn to love. 

 

When Chiron goes retrograde, this search for integration moves inwards. When Chiron is direct we look for answers outside. We go to the doctor, to the shaman, to the spiritual guru, to the coach. We travel to faraway places. We find mentors and people who can teach us things we don’t know. 

When Chiron is retrograde, we look for answers inside. We become our own medicine. We become the Shaman. 

 

In a way, it’s only when Chiron is retrograde that we have the chance to truly heal, because this is when we apply what we’ve learned while Chiron was direct. Chiron retrograde is when we make sense of all this information in our own terms. 

 

Unlike personal planets, Chiron – together with Uranus, Neptune, and Pluto, spend a lot of time in retrograde (almost half a year every year). They are more difficult to understand. We need more time to ‘digest’ their energy. 

 

From now until December (when Chiron goes direct again) you will dive into the healing waters of Chiron by tuning inside. You will become your own medicine. 

 

Chiron is a maverick. His knowledge is beyond our understanding of what’s possible. When you’re ready, your inner Chiron will heal you of any disease of the body or of the soul. Even if nothing else has worked in the past, Chiron can make a miracle, Chiron can heal you.  

 

When Chiron is retrograde, you are Chiron.

 

Bring all of your broken parts together, including those you are ashamed of the most. Make peace with ‘the enemy’. Accept yourself fully. When you own your shame or your inadequacy, this is when you become whole, this is when you heal."

 

Vilka delar av dig själv är din framtid, kontra ditt förflutet? Hur vill du vara, vem vill du vara i framtiden? Vad vill du inte ha med dig till din framtid? Vem ÄR du? Vem VILL du vara? Skriv ner svaret på dessa frågor och var nöjd med insikten i sig. Inget behöver göras än. Bli vän med dina ovälkomna sidor, beteenden och tankar. Det går inte att dra loss dem, kasta över axeln och vandra vidare. Inte just nu. Just nu är tiden att vattna både det dåliga och det bra, för att förstå vad som behöver fortsatt näring och inte framöver.

 

Vi alla behöver någon form av trygg förankring just nu, i sann Kräft-anda. Hitta din trygghet och platsen där du är välmående, och förvänta dig inte att må 100% även där. På din trygga plats kan du låta alla känslor komma fram, och möta den helande krisen som utgörs av Chirons aktivering just nu. 

 

Den 16e Juli står vi inför en Mån-förmörkelse i Stenbocken, kopplad till vårt förflutna (Södra Noden) och inte minst tidigare uppnådda mål, satta strukturer och det som har byggts upp fram till nu (Saturnus). Dolda talanger, önskemål och tidigare drömmar kommer att flyta upp till ytan och pocka på vår uppmärksamhet under förmörkelsen. Den du verkligen är och har varit kommer att bli mer påtagligt än någonsin. Allt nödvändigt för att styra om skutan till en framtid baserad på allt du är, har varit och gjort fram tills nu. Förflutet och framtiden möts i en salig och emotionell storm för att reda ut hur ens förflutet kan användas till att utforska ens framtid. Det är en tid av justering och konsolidering av det som har varit.

 

Merkurius är retrograd och leder oss in på gamla och olösta tankemönster, läxor som behöver upprepas mentalt för att vi ska kunna förstå, släppa och gå vidare. Så bli inte förvånad om Juli ut slänger dig tillbaka i gamla tankemönster och problem som du trodde att du var färdig med. Inte riktigt än. Det är en inbjudan att ta dig tillbaka till de inre flöden som inte riktigt är lösta än. 

 

Överlag är hela viben extremt introspektiv kommande veckorna och det finns ingen "räddning" från det. Det som tidigare gick att blunda för med hjälp av arbete, måsten, njutningar, etc, kommer inte att fungera nu.

 

Du MÅSTE möta ditt inre jag, oavsett i vilket skick det är, och medvetet förstå vad det är som pågår i din själ och vad den ber om i dagsläget, vad som är trasigt och icke-fungerande. Sätt dig ner, stanna upp, och låt allt inre flöda ut i tankar, känslor och upplevelser. Acceptera det du har, det du inte har, det du vill ha och det du inte kan få. Enda sättet ut är att laga det som inte fungerar i dig, och det är hög tid att möta det på alla sätt och vis. 

 

Ta det lugnt och kom ihåg, allt går alltid över. And this too shall pass. 

 

Kärlek, Alex.