· 

Hur tolkar jag mitt eget horoskop?

 

Att börja med astrologi är svårast. Sätta ord på alla symboler och linjer i ett märkligt diagram. Det är som börja lära sig fysik från grunden. Terminologin är för det mesta obekant och allt man ser är diagram och små symboler som ska föreställa hela ens essäns och väg i livet. Ofta vill man ha enkla svar; hur kommer det att bli? när kommer jag att träffa den rätta? vad ska jag jobba med? Hur blir detta år för mig? När dör jag?

 

Det enkla svaret (innan vi går in på hur man tolkar sitt horoskop), är att alla dessa svar finns redan i dig. Du är inte frånkopplad från ditt horoskop och när du ger dig själv tid att tänka och känna efter så vet du instinktivt vart du ska. När du inte stänger av ditt inre flöde genom att titta på tv, serier, äta, dricka, umgås eller vara omedveten, så kommer alla svaren till dig. Under perfekt stillhet, när tankarna inte snurrar runt, så får du alal svar om dig själv. Meditera mera!

 

Varken horoskop eller astrologi är ett determenistiskt verktyg, dvs, inget är skrivet i sten. Det finns en känd studie gjord av en astrolog i USA som undersökte tusentals horoskop av män som satt i fängelse, dito medarbetare runt om i fängelser I USA. Det visade sig att alla hade en del gemensamma faktorer i sina födelsekartor (för den intresserade, många kvadraturer mellan Månen eller Mars och Uranus eller Pluto eller Neptunus). Summan av det hela är att man inte föds med ett "färdigt", utstakat liv. Man kan använda sina Neptunus influenser till att måla och skriva låtar eller så kan man bli beroende av heroin, något som till exempel Janis Joplin gjorde, med sin Måne i 12e huset.

 

Det vi får reda på via att lära oss om våra egna planetplaceringar och aspekter mellan planeterna, det är vilka strängar vi kan spelar kontra inte spela på genom livet. Det strängar man inte kan spela på naturligt får man anstränga sig att lära sig. Det som man har med sig i sitt horoskop är ofta både en gåva och en förbannelse, beroende på hur man använder det.

 

Jag tror att många som är födda med en Måne i hård (konjuktion, kvadratur, opposition) aspekt till Saturnus, Pluto eller Uranus skulle kalla det en förbannelse i första hand. Med astrologi lär sig man varför  man är den man är, och vad man behöver förändra för att bli bättre. Man kan alltid agera ut positiva sidor av stjärntecken och aspekter i sitt horoskop, istället för att ta den lätta vägen ut. Alla delar av astrologin är två-sidiga mynt, precis som livet är, svart blandat med vitt. Där Vågen är charmig och perspektivtagande är han också sliskig och osann. Där Stenbocken är hårt arbetande och strukturerad är han också en oppurtunist som trampar över vem som helst för att ställa sig bredvid den som är högst uppsatt. Där Kräftan är omhändertagande och förståense är hon också bekräftelsesökande och osäker. Där Lejon skiner av naturlig självsäkerhet och talang är han också narcisstisk och barnslig. Osv, osv, osv.  

 

Ditt födelsehoroskop är ett verktyg att försäkra din egen intuition och bekräfta det du redan vet, men för att också visa dig vilka sidor du har till hands att använda dig utav, och inte. Därför finns det inga enkla svar förutom din egen förståelse för vem du är och vart du vill, samt vilken tid som är bäst att göra det under.

 

Men vart börjar man som nybörjare någonstans i detta virrvarr av symboler? Ditt horoskop kan du se som en lök, med massvis av lager. 

 

En konsultation hos en kunnig astrolog ger onekligen alla svar om denna lök som du består utav, men man vill ju fortsätta lära sig om sig själv och förstå ytterligare hur ens liv utvecklar sig och varför. Därför vill jag ge er ett nybörjar-kit. Vad tittar man på först?

 

Börja med att lägga ditt eget horoskop på www.astro.com. Gå till "Free Horoscopes" och välj "Personal Portrait", där kan du till och med spara dina uppgifter så att du inte behöver peta in födelsedata varenda gång du vill titta på din karta. 

 

Upp får du Zodiakens cirkel med en hel massa symboler och linjer. Börja med att titta övergripande på bilden (den som jag har tagit som exempel här ovan är lagd för just denna stund). Vart är "tyngden" i horoskopet? Med tyngd menas "vart finns det mest symboler och vartåt pekar alla linjer". I många fall är det en spridd historia, i vissa (som på bilden ovan) är det en accent på en viss del av Zodiaken.

 

Stjärntecknens symboler känner de flesta igen och tittar vi på bilden ovan så ser man att majoriteten av det som syns i kartan finns i Stenbockens tecken, till exempel. Om du är osäker på vilket stjärntecken som har vilken symbol, googla Stenbocken (eller Capricorn på engelska), så syns det direkt vad som är vad.

 

Titta på vart majoriteten av symbolerna hamnar i ditt horoskop. Oftast har man planeter i flera olika tecken och är en kombination av till exempel Stenbocken och Skytten och Fiskarna, och säkert flera tecken. Titta också på vart linjen "AC-DC" hamnar (om du vet din exakta födelsetid), likaså linjen "IC-MC". Dessa symboler står för ascendenten (rising sign) - descendenten, samt fjärde-tionde huset. Dessa punkter är viktiga i ditt horoskop, och har du planeter som hamnar på dessa punkter, ger det ytterligare vikt att tolka dessa punkter och deras position i Zodiaken.  

 

Planeternas symboler och vad de står för ser ni till vänster i spalten. Det man behöver tolka i sitt eget horoskop i allra första hand är planet i stjärntecken för personliga planeter, dvs: Solen, Månen, Merkurius, Venus, Mars och Jupiter. Vidare har vi Saturnus, Neptunus, Uranus och Pluto som finns i alla våra horoskop men som endast behöver tolkas i ett första steg om dessa står väldigt nära era personliga planeter, eller på ac-dc, mc-ic.

 

Gör en liten googling på varje planetposition, typ "Moon in Aries" eller "Mercury in Virgo". Läs om varje planetposition och fundera sedan i vilka tecken som du har mest planeter. Är det mycket jord-tecken? Eld-tecken? Saknas något element? Har du mycket fast energi inom dig (Skorpionen, Oxen, Vattumannen, Lejonet) eller mycket rörlig (Tvillingarna, Jungfrun, Fiskarna, Skytten)? Vad består du utav så att säga. 

 

Vilka planeter är starka, är i sitt eget tecken dvs? Vilka planeter är svaga och befinner sig i tecken som inte är deras hem? 

 

Cheat-sheet:

 

 • Solen styr Lejonets tecken och femte huset.
 • Månen styrs Kräftans tecken och IC (fjärde huset). 
 • Merkurius styr Tvillingarnas och Jungfruns tecken, dito tredje och sjätte huset.
 • Venus styr Vågens och Oxens tecken, samt DC (sjunde) och andra huset.
 • Mars styr Vädurens tecken, samt AC (första( huset
 • Jupiter styr Skyttens tecken och nionde huset.
 • Saturnus styr Stenbocken och MC (tionde huset)
 • Uranus styr Vattumannen och 11 huset
 • Neptunus styr Fiskarna och 12 huset
 • Pluto styr Skorpionen och åttonde huset

 

Nästa steg är att titta på aspekterna i ditt horoskop, dvs planeternas förhållande till varandra. Det är alla blåa och röda linjerna på bilden. Blåa står generellt sett för harmoniska aspekter, sextiler och trigoner, medan röda står för utmanande, dvs kvadraturer och oppositioner. Planeter som är väldigt nära varandra, mindre än 5 grader emellan räknas till konjuktioner (på bilden ovan är till exempel Mars och Jupiter i kojuktion med varandra i Skorpionen, man ser det på små siffror bredvid planeten), och ska tolkas endast i kombination med varandra. Har man en Merkurius som är i konjuktion med Jupiter så fungerar inte dessa planeter separat, precis som en opposition mellan Venus och Mars alltid "sätter igång" varandra. Så fort Venus symbolik spelas ut i verkliga livet, dvs, kärlek till exempel, så kickas igång oppositionen till Mars direkt, vilket gör att vissa människor agerar ut kärlek mer aggressivt än andra (Mars-Venus aspekter i horoskopet). 

 

Ingenting i ditt horoskop är separerat från någon annan del, utan det är alltid en kedja som utlöser något annat. Därför är det så svårt att ge generella tolkningar för enskilda stjärntecken, ditt horoskop är ju bara ditt imprint och består av så många olika saker! 

 

För att återgå till vilka steg du ska följavom du är helt okunnig inom astrologin. 

 

1. Planetpositioner i stjärntecknen

2. AC-DC, MC-DC axeln i stjärntecknen

3. Vilka stjärntecken är det mest planeter i, vad står dessa stjärntecken för?

3. Aspekter mellan planeter, konjuktioner är viktiga.

4. I vilket hus är planeten, förutom att vara i ett stjärntecken? (romerska siffror på bilden, lite utanför Zodiaken. Första huset börjar alltid med AC).

5. Googla alla dessa delar applicerat på ditt eget horoskop för att förstå just dina placeringar. 

 

Sammanfatta detta gärna på ett papper eller i ett anteckningsblock, det blir lättare att få en överblick när du ser vilka stjärntecken som förekommera oftare än andra i just ditt horoskop, och kommer undan från alla symboler och linjer som kan vara förvirrande i början.

 

Till exempel kan du skriva ner:

 • Solen i Lejonet. Lejonet är ett eld-tecken som styrs av Solen och är av fast kvalité. Solen i Lejonet är i 6e huset.
 • Merkurius i Jungfrun. Jungfrun är ett jord-tecken och är av rörlig kvalité som styrs av Merkurius. Merkurius i Jungfrun i sjunde huset, nära DC.
 • Månen är i Tvillingarna. Tvillingarna är ett luft-tecken som styrs av Merkurius och är av rörlig kvalité. Månen i Tvillingarna är i 12e huset.
 • Venus i Kräftan. Kräftan är ett vatten-tecken som styrs av Månen och är av kardinal kvalité. Venus i Kräftan är i 5e huset. 
 • Osv, osv, osv, hela vägen till Pluto. 

 

Att sätta ord på symboler underlättar i början förståelsen av sitt eget horoskop. Med tiden behöver man inte "glosorna", utan lär sig att tyda symbolerna direkt. Om inget ovan betyder något av värde för dig än, räds inte! Du har gjort det svåra arbetet; att ta reda på och lära dig vart alla dina planeter är. Nu börjar det roliga! Nämligen att få lov att läsa och lära sig mer om dig själv. :) Nu kan du läsa prognoser och tolkningar som berör alla dessa delar i ditt horoskop, och nästa gång du läser om Saturnus i 5e huset så vet du att just du har denna placeringen i ditt horoskop, och kan ta till dig informationen.

 

Framför allt, ge det tid. Det finns inget mer intressant än att kunna se "insidan" av sig själv och andra, bakom alla försvarsmekanismer och "ansikten" som vi gärna använder oss utav i socialt samspel. Genom att lära dig om ditt eget och dina näras horoskop, så får du reda på vilka ni är på riktigt, långt under allt det som samhället har prackat på oss.

 

Lycka till!

 

Mvh, astrologen.