· 

Saturnus-återkomst - i vilket hus? (Del 2)

De mörkaste dagarna på året är sakta men säkert förbi och långsamt börjar vi vakna upp ur jul-dvalan. Framför oss har vi nyårshelgen, en nystart för många.

 

Ge en extra önskan och fundering till det området som Saturnus i Stenbocken berör i era liv 2018, utifrån husplacering och aspekter. Vi fortsätter med Saturnus placering i husen för er som genomlever återkomsten, men också för er som helt enkelt kommer att ha Saturnus i huset ifråga under året. 

 

Saturnus i femte huset

 

Saturnus i femte ter sig en enklare historia för många, det är helt enkelt en tid då det är lättare att inte ha dåligt samvete när man har det roligt och ger tid till det man egentligen tycker är kul. Saker som är tråkiga och avsaknad av struktur ger en inte lika dåligt samvete i detta hus (Saturnus är ju egentligen vårt samvete, vår inre lärare som vet bättre i många fall och skyr inga medel för att sätta oss på rätt spår).

 

Man kan dock bli hård mot sig själv under denna transit, börjar tvivla på ens själv-värde och talang. Har man Saturnus i femte natalt så kretsar mycket av ens livsstruktur kring kreativitet och utlopp för sin inre talang, samt hur man förankrar det hela i den verkliga världen. Många med denna placering löser det problemet genom att skaffa barn, och på så sätt automatiskt ge utlopp för sitt inre (bokstavligen). Man kan också känna sig låst i att kunna uttrycka kreativitet, eller till och med fundera på om man saknar en sådan (det gör man inte). Får jag verkligen göra det jag tycker är kul, är det acceptabelt att lägga så mycket tid på det jag tycker är roligt?, är frågor som Saturnus berör i femte.

 

Det skapas många funderingar kring hur man för sig själv vidare, hur kommer den där livskärleken som finns inne i en, ut i verkliga livet? Det kan vara så att man de facto är något av en person som "tar lätt på livet" och "have fun while it lasts", eller har strikt inte gett utlopp för sig själv och gömt sig i kulisserna av vardagsbestyr och räkningar som ska betalas, istället för att ge sig hän.

 

Nu är tiden kommen för att inte gömma sig i kulisserna längre. Via denna transit ges möjligheten att på riktigt ge utlopp för sin kreativa sida via sina barn, sina hobbies, och göra verklighet av kreativa aktiviteter överlag, vad det nu än är som ditt hjärta slår för.

 

Det är helt enkelt en period då man måste lära sig att sätta "viktiga" och vardagliga aktiviter åt sidan och lära känna sig själv utanför alla måsten. Om du någonsin har velat ge utlopp för dina intressen och "roliga" saker du har velat göra, så är den tiden inne nu. Tänkt att du vill skriva en bok? Perfekt tid för det. Lära dig break-dance? Börja måla? Skaffa barn? Lära känna dina barn/barnbarn ytterligare?

 

Ditt inre jag, din kreativa och lekfulla sida kommer att belysas under denna transit, och ger du inte den tiden till den sidan av dig själv, så kommer du att bli ledsen, kort och gott. Saturnus-transit i 5e huset ger realitet till drömmar och skapar en verklighet för din kreativitet och själv-uttryck. Det är en tid då du ska bejaka det du verkligen njuter utav och du får möjlighet att ge en seriositet till det som du tycker är kul att syssla med på fritiden, oavsett vad det är. Det kan också vara en tid av självtvivel och utvärdering av den kreativa delen av dig. Är jag verkligen så duktig på att måla som jag trodde? Only one way to find out. Att göra det. Du definierar dig själv via ditt skapande under denna transit, oavsett vad detta skapande är i just ditt liv. Du kan komma att behöva förändra något i sättet hur du givit uttryck för ditt inre jag fram tills nu. Dags att lära känna dig själv och din inre eld, på riktigt. 

 

Saturnus i sjätte huset

 

Efter det roliga, kommer det tråkiga, kan man tycka.

 

Saturnus i sjätte huset är väl ingen dans på rosor i sig, men det är en nyttig transit. Precis som att det är godare att äta hamburgare än morötter, så är sjätte huset transiter nödvändiga i våra liv, på ett tråkigt, nyttigt sätt (precis som Jungfruar är, man vet ju att de har rätt i allt dem påtalar). Saturnus i sjätte huset ger just en möjlighet att förbättra och effektivisera på ett yttre plan, dvs, på ett vardagligt rutinmässigt plan. Det här är en tid då frågor som rör ens vanor och vardag kommer upp för granskning, något som i sig påverkar ens hälsa och välmående. Ens vanor är grundläggande för ens hälsa. I vissa fall är Saturnus-återkomsten i sjätte huset sammanflätad med sjukdom och hälsotörnar, imaginära sådana i många fall. Har man Saturnus natalt i sjätte huset är man oftast mer än rigid med sina vanor och hälsa (och är dessutom hypokondriker), därför brukar inte återkomsten i sig medföra just sjukdom, utan snarare ett fokus på ens hälsa och fysiska tillstånd, och fler läkarbesök. 

 

Saturnus-transiten i sjätte huset är inte elak, utan den pekar på avsaknaden av något i ens vanor och vardag, som eventuellt kan leda upp till att man inte är frisk. Det är mycket riktigt en tid då man behöver besöka läkare mer för att utvärdera sin hälsa, ur alla möjliga aspekter (från tänder till vitaminbrist till fotsvamp). Det behöver inte vara negativt per se, utan endast vara en period då man måste avsätta tid för att utvärdera och bedöma sitt hälsotillstånd och sin fysiska kropp. 

 

Med en Saturnus-återkomst i sjätte står man där, mitt uppe i vardagen, och tvingas att fundera. Är min vardag funtad så som jag vill att den ska vara det? Är mitt jobb det jag vill lägga ner många timmar i veckan på? Hur disponerar jag min tid? Hur mår min kropp egentligen? Är jag en tillgång för mig själv, eller motarbetar jag mig själv? Vilka dåliga/bra vanor har jag/vill jag ha? Sjätte huset transiter är krisiga i sig, för att man tvingas att utvärdera sin vardag, innan man kliver ut på kuspen av sjunde huset och ut i det "offentliga". Ens vardag är ju oftast det man är mest orolig för, och därför blir denna transit i sig omtumlande för många.

 

Här kommer du behöva ta reda på vad som fungerar och inte helt enkelt, både fysiskt, mentalt och överhuvudtaget i ditt liv. Och hittar denna transit saker som inte fungerar i livet, så kommer du tvingas att göra dig av med dem, vare sig det gäller vanor, människor eller det som tar din tid som inte fungerar. Det är samtidigt en period för att bygga nya mönster och vanor, som fungerar

 

Saturnus på DSC och sjunde huset

 

En väldigt viktig transit, och en seriös återkomst för den som har Saturnus på DSC eller i sjunde natalt. Att ha Saturnus på viktiga punkter så som ASC, IC, DSC eller MC ger alltid extra tyngd åt kartan och placeringen i sig blir viktigare (dvs påverkar livet i större utsträckning). Axeln 1-7 huset är så kallade personliga hus, och har man mycket planeter där eller mycket planeter som transiterar 1-7e huset så ligger väldigt mycket fokus på ens egna personliga utveckling. Man jobbar bakom skynket, med sig själv och sina egna bestyr. Känner sig ofta avskärmad eller utanför samhället, en inre press, inre känsla som tvingar en till handling. Så fort transit-planeterna passerar över DSC och påbörjar sin resa från 7e till 12e huset så behöver man börja fungera utanför sig själv och sin egna personliga utveckling, och ställs därför inför yttre, social press. Man ställs inför utmaningar eller belöningar som har att göra med den yttre omvärlden, både i ens direkta närhet och samhället överlag. 

 

När Saturnus passerar DSC och huserar i sjunde (har man Saturnus i sjunde så är relationer till andra överlag en utmaning genom livet) blir man plötsligt medveten om vikten av ens relationer och hur dessa spelar ut sig, samt vad som är viktigt i en relation. Därför är denna transit känd för både giftermål och skilsmässor. Man tar viktiga beslut kring relationer till andra under denna återkomst/transit, och kommande åren (Saturnus mellan 7e-10e husen) tvingas man att lära sig att fungera i världen utanför sin egna lilla, personliga bubbla. Tiden för personlig utveckling (1-7e husen) är över och nu är det dags att visa andra vad du går för. Du har växt till en fullfjädrad (eller gråfjädrad) fågel and now it's time to fly. 

 

På vilket sätt du än vill bygga din plats i samhället på, så är det alltså tid för att göra det under denna Saturnus-transit. Det görs dels via din relation till andra (vilka är mina människor och inte, vilka vill jag ha i min närhet), och dels via din egen förmåga att göra din röst och just din förmåga hörd. Take and stand your ground där ute, i samhället. Under denna transit är du i blickfånget hos andra, oavsett vilken aktivitet du bedriver (vilket ibland sammankopplas med att dra på sig fiender). Du kan komma att behöva förändra denna aktivitet och genomgå kriser om du INTE gör saker som påverkar andra och tar fokus från dig själv. Fokusera på vad du egentligen gör i livet och, vem du är egentligen ihop med, och vad det egentliga målet är, och hur du påverkar andra människor egentligen. Denna transit kommer att tvinga dig att göra det just det.

 

Saturnus i åttonde huset

 

Det dunkla åttonde huset, å vad gör du med oss?

 

Ofta bränd och med bortryckta fjädrar kommer man ut på andra sidan av sjunde huset och finner sig själv i åttonde, i en helt ny dimension av sig själv och sitt liv. Saturnus i sjunde huset definierar vilka man vill och kan ha i sitt liv, och i många fall gör man sig av med relationer eller drar på sig nya blickar. I åttonde omvandlas man till den nya "offentliga" personen som har arbetat och gjort sig hörd i sjunde. Man inser plötsligt vem man är på djupt personligt plan, återfödd in i den nya realiteten som sjunde huset har slängt in en i. Man behöver hitta sig själv i denna nya värld, antigen ensam eller i en ny tvåsamhet.

 

Oavsett är det en transit av upptäckt och ofta ett djupt inre lugn eller bottenlös avgrund. Saturnus här öppnar upp porterna till undervärlden av våra psyken och våra egon, och visar hur vi har hanterat tidigare Saturnus hus-transiter, med att ge oss en RIKTIG blick inåt oss själva. Vår reaktion är antigen superstyrka eller avgrund, beroende på vad just du har gjort tidigare. och vad som försiggår i ditt horoskop. I åttonde huset ställs man brutalt inför en spegel, i den ser man sitt riktiga jag och tvingas möta sina tidigare beslut på ett psykologiskt plan. Här kommer man inte undan Saturnus. Om man kunde jobba bort Saturnus i sjätte och hitta trygghet i sina saker i andra huset, så blir man naket avskalad i åttonde. Man är som en krigare som kommit till andra sidan fältet och blickar tillbaka över det. Så många döda.... så mycket smärta.... vad är mening med allt detta? Vad är meningen med mitt liv och min erfarenhet? 

 

Det är också en tid då man tvingas se över sina finanser (ofta efter uppbrott efter sjunde huset transiten), och olika typer av förluster, tyvärr. Den här avskalningen och personliga sanningen som Saturnus i åttonde bringar är så pass djupt rotad att den måste i vissa fall innebära både förlust av ägodelar, trygghet men också närstående. Den är en tid av det djupaste insikt av vad andra människor har betytt eller betyder för en, vilket ibland tyvärr har att göra med bortgång. Det är en tid då man transformeras på ett djupt, inre plan, oavsett vad de utlösande faktorerna till det är. Det kan röra sig både om att hitta sig själv spirituellt, långt borta från det materialistiska, eller förstå innebörden av sin relation med andra människor eller grupper.

 

Med det sagt, på en något tung not, vill jag önska er en fin kväll!

 

P.S. Om du har svårt för att förstå vart din natala Saturnus är eller vilket hus transiterande Saturnus passerar i din karta, kommentera gärna med födelseplats, exakt födelsetid och datum, så tar jag mig tid att hjälpa dig. 

 

Mvh, astrologen. 

Write a comment

Comments: 16
 • #1

  Linda (Wednesday, 27 December 2017 15:03)

  Svårt:-) 831017, Danderyd 23.04

 • #2

  Mia (Wednesday, 27 December 2017 15:51)

  Eskilstuna kl 13.32. 19/7 -81
  Säger som ovanstånde-svårt. Fattar fortfarande inte hur man ska tolka planeterna i nutid kontra natalt.

 • #3

  Louise (Wednesday, 27 December 2017 16:24)

  930531 Gbg 02:10
  Håller med, jag tror dock min natala är i 12:e? Jag verkar ha flera hus i skorpionen? Va innebär de? Att det kommer beröra mig på flera områden under kommande åren?

  Tusen tack som vanligt för grym läsning!
  Kram Louise

 • #4

  M (Wednesday, 27 December 2017 23:40)

  Jag är född i Ljungby, 831213 kl 04.17.

  Älskar din blogg. Du skriver så pedagogiskt och ärligt, och alltid så träffsäkert!

 • #5

  Isabelle (Thursday, 28 December 2017 22:51)

  Jag har ca 12g i Stenbocken i hus 5 och resterande grader i hus 6.

 • #6

  Alexandra Alvis (Friday, 29 December 2017 14:19)

  Visst är det knepigt! Det svåraste inom astrologi är att lägga horoskop "på varandra", dvs sitt eget horoskop i förhållande till nutid. Det tar tid att förstå och lära sig, ha tålamod, det kommer med tiden om man fortsätter att läsa på. Ska försöka hålla informationen enklare framöver. Tack för all feedback!

  Linda, 831017, Danderyd 23.04

  Saturnus har varit i ditt femte hus och kommer röra sig där nästan hela 2018 ut. Under hösten 2018 kan du förbereda dig för dess transit in i ditt sjätte hus som kommer hålla sig under 2019 drygt. Den gör nu också sextil till din natala Saturnus. Ett tips är att googla "transit Saturn sextile natal Saturn" för att läsa på om vad det innebär just.

  Mia, Eskilstuna kl 13.32. 19/7 -81

  Din natala Saturnus är i på kuspen av 12e huset, i konjuktion med Jupiter (viktig konjunktion, googla den, "Saturn conjuct Jupiter natal). Transit-Saturnus äntrade nyligen ditt tredje hus och kommer vara där i cirka två år.

  Louise, 930531 Gbg 02:10

  Den är i 12e, men samtidigt mycket närmre din ASC, vilket gör att Saturnus påverkar din ASC i största utsräckning. Transit-Saturnus har nyligen passerat din MC och kommer att var i ditt 10e hus under 2018. 11e huset under 2019. Del 3 kommer snart, så då får du mer info:)

  M, Ljungby, 831213 kl 04.17.

  Tack för din vänliga ord. Du har många planeter i andra huset och det är också där transit-Saturnus har grejat runt sedan 2015. Den kommer att fortsätta där fram till slutet på 2018, och sedan röra sig till ditt tredje hus och vara där under flera år, fram till 2021.

  Den kommer också att göra konjunktion med din Merkurius som står på kuspen av tredje huset, också en nyttig googling bort (transit Saturn conjuct natal Mercury)

  Lycka till mina vänner!

 • #7

  Ida (Friday, 29 December 2017 14:35)

  820223 kl 06.38 i Stockholm

 • #8

  Karin (Friday, 29 December 2017 17:01)

  Hej! Vill gärna ha hjälp! Född 880119, i Västervik 09.01 ��� Älskar din blogg! Lär mig så mycket, men det är lite för avancerat ännu för mig.

 • #9

  Alexandra Alvis (Friday, 29 December 2017 21:41)

  Ida, 820223 kl 06.38 i Stockholm

  Hej Ida, Saturnus har precis passerat kuspen (gränsen) av ditt 11e hus, och kommer vara där under större delen av 2018, för att under senare halvan av 2018 gå in i ditt 12e. Och där påverka ditt kärleksliv och dina relationer under en period. ;)

  Karin, Född 880119, i Västervik 09.01

  Tack snälla. Du har just en pågående Saturnus-återkomst i 11e huset. Den kommer sedan att gå över till ditt 12e huset under andra halvan av 2018.

 • #10

  Ana (Saturday, 30 December 2017 00:37)

  Heeeej! Vill också vara med. Känns som att jag kommenterat tusen av dina inlägg idag, haha.
  Men jag är iaf född 890228, i Targoviste (kan även stavas Tirgoviste) i Rumänien, runt 14:23.

 • #11

  Alexandra Alvis (Saturday, 30 December 2017 20:04)

  Klart du ska vara med Ana:) ingen fara!

  Du har ju din Saturnus-återkomst likt andra 89:or under kommande året och en bit in i 2019. Huset som påverkas i ditt horoskop under återkomsten är ditt sjätte, och det är också dit Saturnus precis rört sig in i.

 • #12

  Yvonne (Saturday, 30 December 2017 20:31)

  Instämmer jag med att detta är en mycket intressant astrosida som får mig att återkomma med jämna mellanrum.

  Jag skulle även uppskatta att få veta min saturnustransit, och är född 19560926 kl. 20.30 i Sthlm

 • #13

  Alexandra Alvis (Sunday, 31 December 2017 14:50)

  Yvonne, tack, det uppskattas.

  Saturnus har precis passerat din Dsc och kommer därmed att påverka sjunde huset under 2018, blandat med påverkan av sjätte under vissa perioder av 2018. Den går slutligen över in i sjunde huset under hösten 2018.

  Lycka till!

 • #14

  Yvonne (Sunday, 31 December 2017 20:04)

  Varmt tack för din hjälp och önskar dig samtidigt Ett Gott Nytt År!

 • #15

  Ana (Monday, 01 January 2018 00:59)

  Tack så mycket för svar! Jag känner mig uppfylld av en önskan att ta hand om mig själv och se till att jag mår bra. Även om Saturnus porträtteras som läskig, känner jag mig taggad! Jag vill mitt bästa! Så coolt, då det är första gången jag känner det så starkt!

  Tack för din blogg! Gott nytt år! Hoppas det bringar frid och kärlek!

 • #16

  Annette (Thursday, 04 January 2018 01:28)

  Hej �

  Jag vill gärna ha lite hjälp �

  Ljusdal, 19671104, kl 19.48

  Tack och kram �