· 

Introverta/extroverta stjärntecken och Merkurius retrograd

Den omtalade Fullmånen passerade sin intensitet igår kväll, Söndag. Slog ut i all sin prakt på axeln Skytt-Tvilling. En mix av hoppfulla känslor och ett rörigt sinne. Blixtsnabba tankar, idéer, visioner om framtiden. Ord som snubblar på varandra på väg ut ur munnen. Samtal i 120 knyck. Avbrutna meningar. Påtaglig, aktiv energi. Luft och eld i perfekt samspel med varandra, snabb-rörlig, mental, energisk energi. 

 

Allt kommer att saktas ner efter denna helg. Det som kan ha känts som ett spårat tåg utan fäste och skenande fart framåt, börjar plötsligt bromsa in, för att så småningom stanna på rätt station. Några felåkningar innan dess blir det allt. Merkurius retrograd i konjunktion med Saturnus, Månens vandring vidare in i Kräftan, Saturnus närmande Stenbockens tecken. Allt detta gör att det saktas ner, framför allt när Merkurius går retrograd så pass nära Saturnus. Ni som vet, ni vet.

 

Jag har tidigare skrivit om det (klicka på länken för att komma till inlägget), och alla som är någorlunda insatta i astrologi vet att de två veckorna som Merkurius är retrograd ett par gånger om året (denna vända 3-22 Dec), ska man vara väldigt aktsam!

 

Saker som kan gå fel när Merkurius är retrograd:

 

  • Avtal (skriv inte under något under denna period)
  • Resor (allt som rör kvitton, papper, biljetter)
  • Samtal/dialog (lätt för missförstånd)
  • Ord och tankar (svårt att formulera sig, felbeslut)
  • Köp (speciellt på avstånd, men också direkta)
  • Kommunikation av all slag (telefon, mejlutbyten, chatt, etc)
  • Paket/försändelser (allt som skickas från en plats till en annan)

 

Klubba inget när Merkurius är retrograd! Undvik att skriva på, sälja, köpa, skicka och åka skulle jag vilja säga. MEN! Visst är det svårt när vi närmar oss julen med stormsteg och mycket ska beslutas, köpas, skickas och resas?

 

Självklart kan man göra dessa saker när Merkurius är retrograd, men dubbelkolla allting är regel nr. 1 och var beredd på felande är regel nr. 2. Det kommer INTE att gå smidigt, och det ska man inte förvänta sig heller. Det viktigaste som jag tycker att man ska ta med sig, det är att skjuta upp diverse viktiga beslut. Ge det två veckor, det kommer att tänkas och kännas annorlunda då. Avvakta. Var förberedd på att få göra om saker, och var uppmärksam på allt som rör administration, information och kommunikation.

 

Nu har jag och alla andra astrologer varnat er:) Därför går vi vidare till denna fråga:

 

Hej !
Jag har en fråga om introverta och extroverta i astrologi / Zodiaken? Kan du förklara för oss vad kan betyda ? Tack för fin sida . Mvh Gunilla

 

Jag hoppas innerligt att ni som ställer frågor, återkommer och läser era svar! Jag svarar nästan alltid på frågor och kommentarer som jag kan ge ett svar på. Och självklart vill jag läsa era tankar tillbaka om mina artiklar. Det är så värdefullt. 

 

Jag hoppas att jag har förstått din fråga rätt Gunilla, rätta mig gärna om så är inte fallet. Det jag tror mig att du efterfrågar, är vilka stjärntecken man klassificerar som utåtagerande kontra inte, och varför. 

 

Astrologins byggstenar är egentligen att tolka Sol-systemets cykliska rörelse i förhållande till himlakroppar som är i direkt närhet (stjärnkonstellationer, asteroider, specifika punkter) och sig självt, dvs planeternas rörelser i förhållande till varandra, Jorden och Solen. I den teorin ligger en hel del massa uråldrig symbolik som sätter ord på tusenårig erfarenhet. Zodiaken är det "bälte" av stjärnor som är synligt för oss från jorden, uppdelat i 12 så kallade stjärntecken, dessa i sin tur i fyra element (jord, vatten, luft, eld) och specifika kvalitéer och egenskaper. 

 

Varje stjärnteckens uppsättning av kvalitéer och egenskaper beror på vilken planet som styr det tecknet. Att inte förglömma så är det Sol-systemets planeter, inklusive Jorden, som har huvudrollen i det kosmiska spektakel vi får ta del av. Stjärntecknen ger endast "färg" åt varje planet om man får säga så. 

 

Bland en hel hop av egenskaper som varje stjärntecken representerar, är varje stjärntecken också antigen "inåt" eller "utåt". Vartannat i Zodiaken, räknat från första tecknet, Väduren som är ett utåt tecken, Oxen = inåt, Tvillingar = utåt, Kräftan = inåt, Lejonet = utåt, osv, hela vägen runt till Fiskarna. 

 

Med detta "utåt" och "inåt" menas att stjärntecknet i sig antigen sänder ut aktiv, skapande energi eller förvaltar, omvandlar energi inom sig. Det brukar också benämnas som introvert/extrovert, kvinnligt/manligt, yin/yang. Nu kan jag tycka att kvinnligt/manligt är något förlegat att använda sig av, men det är så varje stjärntecken de facto benämns inom klassisk astrologi.

 

"Manliga" tecken är luft och eld: Tvillingar, Vattumannen, Vågen, Väduren, Lejonet och Skytten.

 

"Kvinnliga" tecken är vatten och jord: Kräftan, Fiskarna, Skorpionen, Jungfrun, Oxen, Stenbocken. 

 

Manliga egenskaper är som bekant framåt, drivande, ta för sig, bygga, kriga, skapa, säga vad man tycker, leda, etc.

 

Kvinnliga egenskaper är att förvalta, ta hand om, och i stort sett agera i bakgrunden av det som sker ovan, och skapa bakom kulisserna. 

 

Jag är otroligt glad att vi lever i en tid där man oavsett synligt kön får leva ut sitt inre. Ens "kvinnliga" och "manliga" individualitet syns lika lite som ens tankar gör. Det finns individer födda med kvinnokroppar som har horoskop fyllda av eld och luft-energi, och det finns gott om män som i stort sett bara har planeter i Kräftan (ur-kvinnligt tecken) eller Fiskarna (mjukt, empatiskt, omhändertagande). 

 

Man kan enkelt kategorisera sin "karaktär" genom att kartlägga i vilka tecken man har planeterna, dvs hur såg det ut på himlen den dagen och tiden, på den platsen man föddes. Man tittar rätt basic på "ok Solen var i Stenbocken, Månen var i Vattumannen, Merkurius var i Skytten, Venus befann sig i Skorpionen.... etc, när jag föddes". Stenbocken är ett jordtecken, Skytten är ett eldtecken, Skorpionen är ett vattentecken.... räknar ihop i vilket element det finns mest planeter, dvs vad du "består" utav. Ofta har man (förhoppningsvis) en ganska jämn fördelning av elementen i horoskopet, dvs planeterna är i många olika stjärntecken, och man har lite av varje element.

 

Ibland saknar man helt planeter eller viktiga punkter i något element, och då har man också svårt att frammana de egenskaper som det elementet och dess stjärntecken representerar. Till exempel en person som har många planeter i jord och vatten, men inga eller lite i eld och luft, uttrycker typiska "inåt" beteenden: tänker före man talar, känner efter, letar efter svar inom sig, reflekterar, håller sig i bakgrunden och observerar, skapar i det fördolda, och framför allt avvaktar och bedömer innan man aktivt gör något.

 

Personer med mycket luft och eld-placeringar är istället de som hörs och syns mest, talar långt innan dem tänker, tar våghalsiga beslut utan underlag eller bedömning, handlar spontant på feeling och avvaktar inte det minsta. Därav klassificeras den här personlighetstypen som extrovert, eftersom det är dessa personer som syns och uppmärksammas. 

 

Om man avvaktar och genomför saker försiktigt så syns man inte på samma sätt i en grupp av människor, ens bedrifter förbises, arbetet sker bakom mental kuliss. Av den anledningen har ordet introvert ett något negativt klang, då det är helt människor som syns och hörs mindre. 

 

Så, med detta långa inlägg, för att besvara din fråga, Gunilla.

 

Eld (Lejon, Skyttar, Vädurar) och Luft (Tvillingar, Vattumän och Vågar) är extroverta tecken.

Jord (Jungfruar, Oxar, Stenbockar) och Vatten (Kräftor, Skorpioner och Fiskar) är introverta sådana.

 

Som jag nämnde har man ofta en specifik fördelning av jord, eld, vatten och luft i sitt horoskop och kan förmedla en variation av de egenskaper som dessa representerar (om ni är intresserade kan jag göra ett separat inlägg om hur brist/överskott av elementen spelar ut sig i personligheten), men ibland kan man ha för mycket eller för lite utav något. 

 

Trevlig kväll, hörni!

 

Mvh, astrologen.