· 

Saturnus transit genom husen

 

Idag är en stor dag för mig. En stor dag för mig och många andra.

 

Idag sker nämligen en spännande konfiguration på himlen. Merkurius ställer sig så nära det går Saturnus i 27e graden av Skytten. Uranus skapar en trigon till detta från 26e graden av Oxen. Mars bidrar dessutom med en sextil under ett par dagar framåt från sin position i 24e graden av Vågen. Denna konfiguration och allt som jag beskriver här nedan påverkar framför allt er som har planeter i 22-30e graden:

 

Skytten, Tvillingarna, Väduren, Lejonet, Fiskarna, Jungfrun, Vattumannen och Vågen. Vädurs-Våg, och Skytt-Tvilling axlarna är extra "utsatta" för dessa transiter, då planeterna hamnar precis i dessa fyra stjärnskonstellationer. Ni som har planeter i första grader av Stenbocken, Oxen och Kräftan kommer också att känna av detta.

 

Det mest avgörande är nämligen att Merkurius gör denna exakta konjunktion med Saturnus och det innebär att tankar, via ord, blir avgörande beslut som antigen grundar det som är eller förändrar det som har varit. Men något avgörande och plötsligt händer (eftersom Uranus är involverad ihop med Mars), och det sker troligtvis via uttalanden eller ord som leder till konkret förändring av ens liv.

 

Det som känns bra i livet stabiliseras ytterligare i den materiella verkligheten, via våra yttringar. Det som inte har känts bra, har nu tagit klivit från det mentala rummet till det yttre, de facto fysiska rummet. Eftersom denna konjunktion hänger ihop med en trigon från Uranus, skapas väldigt plötsliga och oväntade förändringar, via handling och ord (Mars och Merkurius). Uttalanden som man inte längre kan sitta inne på, som bara vill ut. SÅ HÄR ÄR DET, SÅ HÄR BLIR DET SA JAG. Man står inte ut med att hålla det inne längre, även om det hela utlöses på ett högt diplomatiskt och lugnt sätt. 

 

Saturnus symbolik är alltid grundande och utkristalliserande, i många fall tvingande. Många som har något hum om astrologi, precis börjat lära sig, är rädda för Saturnus och hans rörelser genom Zodiaken. Den stora "ondogöraren" brukar han kallas, symboliserad av Kronos i mytologin, han som slet sina barn i stycken. Faderns tid. Saturnus är planeten som till slut och på något vis, oftast utanför den egna viljan, tvingar en att spendera sin tid på specifika områden i livet som tiden har kommit att fokusera på. Den vänder din uppmärksamhet oavsett dit den behöver vändas under hans transiter. 

 

Läskigt eller hur? Men också nyttigt.

 

Även om Saturnus må vara både rädslor, ansvar och svåra livshändelser, så är han framför allt den stadiga vägvisaren. Den inre kompassen som knäpper en rejält på näsan om man inte följer hans lagar och regler, men också sina inre önskemål. Det själen önskar och dit den ska. Dessa lagar och regler finns inneboende i varje själ, en inre röst som säger åt oss "så här tycker jag" eller "här vill jag inte vara" eller "vad bra jag trivs här" eller "det här beteendet gillar jag inte".

 

Vi slänger oss ofta med uttryck som "det är är helt enkelt inte jag", "det kändes fel för mig", "jag är inte den personen", "det här liknar inte mig", "sådan här vill jag inte vara".

 

Alla dessa meningar och tankar är Saturnus yttringar. Det är hans viskningar om beteenden och situationer som vårt själ inte vill vara med om, eftersom vi medvetet ofta gör saker som vi inte egentligen inte borde. Hur mycket man än vill tro på att vi endast formas av omgivningen och yttre omständigheter, så har vi med oss den där lilla rösten som ständigt visar oss vilka vi är och inte är. Och nu skapas en viss formation på himlen (Merkurius konjunktion Saturnus i trigon med Uranus) som gör att alla dessa viskningar och ibland skrik inifrån bryter sig ut i faktiska händelser. Har man inte tagit konkreta steg mot att lyssna på sitt inre, varit medveten om vad man gör under livets gång, så kan dessa händelser ta en tråkig karaktär i from av sjukdomar eller andra oväntade händelser av olika slag. Exempel:

 

Man äter för mycket socker. Någonstans inifrån har man länge hört "du har diabetes i familjen, du har gått upp i vikt, du äter för mycket socker, det är nästan flera gånger per dag nu". Har man inte vidtagit specifika åtgärder så kommer Saturnus transiter till slut (i kombination med ens egna planeter) leda till att man just idag får beskedet att ens blodsocker är så pass högt att man omedelbart måste göra något åt det. Dvs, Saturnus = gör man inte det själv, så kommer han göra det åt dig. By any means necessary som det heter. 

 

Man ska främst titta på vilket hus Saturnus transiterar i ens egen karta. Det är enkelt. Titta på vart Saturnus är just nu (27e graden av Stenbocken). Lägg sedan ditt eget horoskop på till exempel www.astro.com, och kika vart 27e graden av Skytten finns i ditt eget horoskop (du måste veta exakt födelsetid för detta). Då ser du plötsligt i vilket hus Saturnus hamnar i just ditt horoskop (e.g. vilket hus innefattar 27e graden av Skytten) och det är där allt ditt fokus bör ligga och där problem/saker bör utredas.

 

Saturnus håller nu till exempel på att röra sig ut ur mitt 6e hus som rör vardag, hälsa, rutiner och jobb. Jag gjorde min sista dag på jobbet idag. Det var ohållbart. Min inre röst skrek till slut att jag behövde därifrån. Jag lyssnade på den, och sa upp mig nästan på dagen. Jag vet att jag gjorde rätt, även om omgivningen lyfter på ögonbrynen åt att säga upp sig en månad in på ett nytt jobb. Jag vet vad mitt inre vill, och det var inte detta. Lyssna på din inre röst. 

 

Från er, till mig. En kortare genomgång av vilket område i livet man kommer behöva ha itu med, kanske förändra eller lägga energi på kommande tiden (ibland år, Saturnus transiter är långsamma).

 

Om Saturnus är just nu i ditt:

 

ASC och första hus: Det är du, du, du och återigen du som är på tapeten. Saturnus vill att du just nu endast fokuserar på din egen utveckling som person, din yttre och hur du framställer dig inför världen. Vem är du? Vem vill du vara? Hur vill du se ut? Hur vill du att andra ska se dig? Om du spenderar din tid med alltför mycket engagemang på andra, så kommer Saturnus att ge dig en hård läxa genom att skada ditt yttre på något sätt, så att du behöver vända uppmärksamheten mot dig själv och ditt jag. 

 

Andra huset: Dina tillgångar. Här pratar vi ekonomi, materiella saker och sådant du äger. Du kan antigen bli av med saker eller samla på dig en hel del under denna period. Det kan röra sig om en budget-plan framåt för att underlätta denna period, eller en plan på flera år för att nå det du vill materiellt. Hur mycket har du egentligen? Pengar? Saker? Hur som helst, så är det här en bra period att uppnå en materiell nivå som du önskar och vill ha längre fram. Var inte slösaktig, annars lär du dig en hård läxa genom att stå utan något alls längre fram. 

 

Tredje huset: Syskon. Vänner. Bekanta. Din sociala krets. Här kommer Saturnus tvinga dig att lägga din tid på dessa saker. Det kan också röra områden kring hur du kommunicerar och hur mycket människor du har omkring dig. Har du någon att prata med? Umgås med? Spendera tid med? Ringa till? Är det inte tillräckligt för din själ, så kommer Saturnus att enträget påvisa dig hur ensam du faktiskt är, tvinga dig till handling som förändrar situationer. Är det för många så kommer Saturnus tvinga in dig i ensamhet för att återta balansen, och göra dig av med vänner du inte ska ha. 

 

IC och Fjärde huset: Din familj. Ditt hem. Med Saturnus i fjärde huset riktas all din tid mot familjen och hemmet. Lägger jag tillräckligt mycket tid på mina nära och kära? När ringde jag mina mor/farföräldrar senast? Besökte mostern? Umgicks med föräldrarna? Det kan röra sig om en sjuk släkting som upptar din energi och tid, eller att familjen glider längre ifrån dig. Det kan röra renovering eller byte av bostad. Men när Saturnus huserar i fjärde huset så kommer du utan tveka spendera all energi, resurser och tid på frågor som rör familjen och det du kallar ditt hem. Har du ingen nära familj, så kommer du genomleva en period där du verkligen känner att du vill ha en. Du kan se till att bli "extrafamilj" åt någon eller helt plötsligt umgås mycket med andra familjer.

 

Femte huset: Barn. Fritid. Hobbies. Här kommer Saturnus låta dig ha roligt i många fall, och pocka på att arbeta mindre och göra mer kul. Du spenderar ju med nöje tid med dina barn eller hur? Du lägger gärna tid på det du tycker är kul att göra, din fritid. Vad tycker du är roligt? Vad njuter du av att göra? Saturnus kommer vilja att din tid går år det som gör dig glad i livet. Och du kommer att ha kul, se till att det är rätt saker bara. För efter femte huset kommer sjätte....

 

Sjätte huset: Hälsa. Jobb. Vardag. Rutiner. Här får man allt kamma till sig och stryka skjortan. Nu kommer Saturnus med en hård bitchslap slänga dig ur allt det roliga och in i det vardagliga och rutinmässiga. Under min Saturnus-övergång från femte till sjätte, gick jag från ett roligt och slappt studentliv med mycket fritid, till en iskall och hård miljö i form av arbetslivet och måsten. Och så är det för många. Om inte man har tagit hand om hälsan sin, så kommer Saturnus att slänga på en hel del bekymmer vad gäller just hälsa under sin transit här. Hur äter jag? Tränar jag? Hur är min fysik? Sover jag tillräckligt? Mår jag bra? Man kommer plötsligt bli tvingad att sätta upp någon form rutinartad vardag för att behålla hälsan och sitt jobb. Har man inte jobb, så måste man skaffa ett. Man byter ofta jobb under Saturnus transit i sjätte huset, stabiliserar arbetslivet åt olika håll.

 

DSC och sjunde huset: Saturnus kliver ut i "offentligheten". Allt det man har sysslat med från Saturnus transit från första till sjunde huset sker ofta i det "fördolda", inne i en själv. Även om yttre omständigheter förändras utifrån Saturnus hus-placering, så är sjunde huset då det börjar synas för alla omkring en, och man behöver stå för valen man tagit fram till dess. Många kliver upp professionellt eller byter bana helt under Saturnus transit i sjunde huset. Blir chefer eller byter inriktning, startar egna företag. Vem är jag i förhållande till min omgivning? Vad tycker jag om det livet jag lever? Vilka relationer har jag? Många skiljer sig eller gifter sig, flyttar ihop eller bryter upp. Relationer står hur som helst på spel under transit. Alla typer av relationer med ens omgivning är under tryck när Saturnus rör sig här. Dem som ska vara i ens liv består, och det som inte ska vara där, försvinner.

 

Åttonde huset: Transformation på djupet. Tid för att utforska sig själv och sina psykologiska djup. Saturnus är inte så bekväm i åttonde huset och kan ta fram många smärtsamma insikter när han är här, rota ner sig i ens psyke och belysa diverse obekvämligheter som rör en själv. Det kan röra frågor kring sexualitet och undermedvetna flöden. Ibland kan denna transit medföra att man bekantar sig med döden på något vis, vilket otvivelaktigt transformerar en inifrån. Omvälvande händelse som rör död och psykologisk smärta/förvandling av något slag är ett alternativ. Det behöver inte alltid röra konkret fysisk död, men på något vis får man kontakt med sidor av sig själv som man tidigare inte upplevt eller känt, och blir av med andra, vilket kan kännas som att en del av en dör. Denna transit kan röra fysisk eller själslig förlust av något plan, som transformerar en på omfattande plan. 

 

Nionde huset: En vilja och "tvång" att utforska världen och den moraliska sfären. Här kommer Saturnus att belysa hur lite man vet om saker och ting, hur inskränkt man är i många fall. Man blir plötsligt smärtsamt medveten om hur lite man har rest och upptäckt, hur få filosofer och tänkare man känner till, samt hur lite man faktiskt läser. Hur kort livet är och hur mycket det finns att upptäcka. Denna transit dyker ofta upp när man plötsligt bestämmer sig för att utbilda sig vidare, sticka iväg på långresa eller starta upp nya projekt som gynnar självutveckling. Väldigt bra läge att ta en tur till biblioteket eller göra något så simpelt som att lära känna människor från andra kulturer.

 

MC och tionde huset: Maffig transit då Saturnus är hemma i detta hus. Här belyser Saturnus ALLTID ens position i samhället och vart man har hamnat här i livet. Man ser plötsligt utifrån vem man är utåt sett. Har man slitit, jobbat, pluggat eller vad man nu har gjort, så förstår man plötsligt hur andra ser en utifrån ens åstadkommanden. Man säger antigen med stolthet i rösten att man är ....., eller så rinner tårarna nedför kinderna när man tänker på att man hade velat vara ..... Det är tidigare Saturnus hus-transiter som visar sig här. Har man inte uppnått det själen har bett om sen Saturnus rörde sig runt på ens ASC och sedan DSC, så kommer man att krascha här. Sedan ställa sig upp, bestämma sig för förändring och röra sig vidare. Men läxan blir påtaglig.

 

Elfte huset: Saturnus transit i elfte huset är ganska "detached" för den som genomlever den. Man ser ofta sitt liv utifrån perspektivet "resten av världen och mänskligheten". Kanske känner sin futtighet inför det stora. Man är som en vis man som sitter och beskådar livet på håll. Ett visst lugn brukar infinna sig när Saturnus är här, man har en hel del insikter om vart man har hamnat och hur livet har blivit, hur grandios existensen är. Hur livet kan te sig och hur liten man är på planeten, eller hur liten planeten är i kosmos. Vad är livet? Existensen? Meningen? Man kan ofta bli en del av idéella engagemang under denna transit, se "den stora bilden" och flytta undan sina egna personliga önskemål och preferenser, till förmån för andra. Man ska gärna involvera sig i just grupper av olika slag under transit och ta ett steg tillbaka från ens eget liv.

 

Tolfte huset: Saturnus transit genom 12e huset är ett avslut på många sätt. Allt det som Saturnus har burit med sig i sin vandring genom Zodiaken, genom de 12 tecknen tar den nu med sig ner i grunden, det allra djupaste. Ner i våra undermedvetna, ner i det som vi själva inte riktigt känner till fullt ut. Våra grundfunktioner, grundinstinkter och grundbeteenden, vår personliga, oklara grund. Alla läxor, förändringar och livsval grundas nu i någon form av den kärna som utgör ens varande, ens jag. När Saturnus transiterar ens 12e hus är utforskningens tid här. Utvärderingen av en själv och det livet man skapat för sig, den man är. Återigen ett djupdyk, men inte längre transformativt, utan bara beskådande. Det som är, är. Det som blivit, blivit. Nästa förändringscykel börjar när Saturnus kliver över till första graden av ens Ascendent och första hus. Nu är tiden bara stilla och endast via drömmarnas och fantasiernas värld kan vi nå sanningen.

 

Hoppas det var värdefullt för er! Vilket av era hus transiterar Saturnus just nu?

 

För mig är Saturnus återkomsten snart här, och den kliver över på DSC (sjunde huset) inom ett par veckor. Spännande tider:)

 

Trevlig kväll!

 

Mvh, astrologen.