· 

Månen i Jungfrun

Hej på er!

 

Äntligen är vi i slutet på denna Mån-serie. Eller äntligen är väl inte rätt ord, det har otroligt givande för mig själv att få djupdyka i varje Mån-placering på detta sätt. Månen i horoskopet är ett av de ämnen som fascinerar mig mest inom individuell astrologi. Vårt allra innersta, vår barndom, våra grundläggande behov, vår själ, våra önskningar. Vårt verktyg för att hitta välmående och ett balanserat psyke.

 

Den vi är på riktigt, under alla lager av vilket intryck vi gör på andra (ascendenten), den vi tror vi är (Solen), hur vi tänker (Merkurius), vad vi gillar (Venus) och hur vi agerar (Mars).

 

Månen som smyger fram när vi är hemma på egen hand eller med människor som vi litar på till 100%. Månen som öppnar upp Pandoras box av allt det som ligger och flyter i vårt undermedvetna, våra beteendemönster, vår sinnliga balans, det vi drömmer om på natten och de reaktioner som vi inte ens kan förklara för oss själva. Det allra heligaste, vår själ. 

 

Idag går vi igenom den sista placeringen av Månen i Zodiaken, och det är Månen i Jungfrun. Vad innebär det att födas med en sådan placering?

 

Om man börjar krasst så är det inte en ultimat placering för Månen. Om man föds med Månen i Kräftan, Oxen, Fiskarna, Lejonet, Skytten, Vågen, så har man i grund och botten ett stark förmåga att hantera sitt undermedvetna och ett sinne som tillåter känsloflöden agera ut och hitta den där inre harmonin utan större svårigheter, för varje tecken på sitt sätt. 

 

I Jungfrun får Månen inte agera ut i all sin prakt, personer som har denna placering är oftast väldigt restriktiv mot sina inre yttringar och framför allt känslor. Lägger locket på. Jungfruar är inte så mycket för känslor nämligen, vad är det för trams? Den enda känslan som en Jungfru-Måne utan problem kanaliserar, det är oro följt av ångest. Och med tiden kan olika tvångsbeteenden krypa fram för att hantera den totala avstängningen mot att utforska sitt inre. 

 

Jungfru-tecknet är ökänt för flera saker; att vara ordningsamma, tradiga, kritiska, hjälpsamma och oroliga. 

 

Allt detta stämmer överens med Mån-placeringen i detta tecken med. Om det är någon placering som kan dra på sig olika typer av tvångsbeteenden, så är det alltså Mån-Jungfruar (också Mån-Stenbockar). Mån-Jungfruar är ständigt nervösa över livet. Nervösa över sitt eget och sina nära och käras liv, även där det inte finns någon uppenbar anledning att vara det. Jungfrun styrt av Merkurius är således ett mentalt tecken som bygger alla sin inre struktur med hjälp av tankeverksamheten. Det är ett analytisk tecken som skapar ett mentalt bibliotek (som består av flera våningar) av alla känslor, förnimmelser och reaktioner som Mån-Jungfrun stöter på under livets igång. Det är tänkare av rang, men här handlar inte tänkandet om frågor som  rör moral, livets frågor eller filosofiska ståndpunkter. Utan alla tankar kretsar kring vardagen och problem som kan uppstå under vardagens gång. Mån-Jungfrun kanaliserar allt sitt mående och all sin energi mot day-to-day livet och dess problem. Vad behöver handlas innan middagen? När ska vi köpa den där soffan? Sommarhuset? Hur kan förbättra administrationen på jobbet? Vilken skola ska vi välja till vårt ännu ofödda barn? Vad ska vi göra om vi inte kan få barn? 

 

Mån-Jungfrun löser nämligen ständigt problem i sitt huvud, men problemet är att dessa problem inte ens behöver existera än, eller ens ha någon utsikt att existera. Med tusen lösningar, plan A,B,C,D,E,F,G,Z är Mån-Jungfrun ständigt beredd på alla tänkbara scenarion som kan uppstå. Även om situationen de facto inte ens är i närheten av det scenariot. Hon kommer att sitta och tänka ihop högst realistiska utfall av allt som kan gå fel. Jungfruns motto är "men vad gör vi om....?". Som den ständiga kända "pessimisten" har Mån-Jungfruar svårt att säga "äsch, det blir som det blir". Deras sinne tillåter inte dem att släppa saker. Långt in på natten ligger Mån-Jungfrun och ser en massa problem som kan uppstå och funderar ut lösningar på dessa. 

 

Detta skapar ett tillstånd där Mån-Jungfrun dels aldrig kan slappna av och dels aldrig känna sig nöjd med något. För så fort ett problem löses, så uppstår 100 nya. Nu köpte vi äntligen den där soffan, det letades land och rike runt efter den bästa tänkbara dealen, materialet, färgen och passformen som skulle fås till ett så lågt pris som möjligt. Soffan är nu installerad i vardagsrummen och majoriteten av människor skulle njuta av att se den där, sitta i den och vara allmänt nöjda med det nya inköpet. 

 

Men inte Jungfrun, nej. Vad händer om vi spiller på soffan? Hur ska vi rengöra den? Står den verkligen optimalt? Var det helt rätt färg egentligen? Ska vi köpa ett överdrag?

 

Och det pågår i en oändlighet och rör alla tänkbara frågor. Soffan är bara en liten nål i den enorma höstacken av saker som oroar Mån-Jungfrun. Hon kan inte låta bli att tänka 100 varv kring varje del av sitt liv och fantisera ihop alla möjliga situationer. Denna ständiga oro leder till ett utmattat sinne, orolig mage, dålig sömn och plötsligt dyker olika tvångsbeteenden ut för att lugna nerverna. Mån-Jungfruar kan bita på naglarna, maniskt städa eller i timtals sitta och pilla på något projekt med sådan precision att man helt enkelt undrar.... varför?

 

Typiska projekt för en Mån-Jungfru är att sortera om i badrumsskåpet, ställa alla nagellack i färgordning och alla böcker i alfabet-ordning. Andra saker så som att skriva långa listor på vad som behöver köpas till hemmet och gå runt och rätta till tavlor, gardiner, filtar och sängöverkast in i absurdum. Om inte allt är i perfekt, symmetrisk ordning, så får Mån-Jungfrun direkta problem med att hantera vardagen. Hon behöver gå och plocka, rätta till saker och drar en njutningssuck när allt i garderoben hänger i sorterad ordning. Hon sitter aldrig still och är först att hoppa upp när någon ber om något. "Jag fixar!" är Mån-Jungfruns motto nummer 2. 

 

Mån-Jungfrun kan ofta gå från kaos till perfekt ordning. Det finns exempel på denna placering där personen städar allt till perfektion, och spenderar sedan 4-5 dagar med att skapa total oordning. Mån-Jungfruar är i teorin konsekventa men också väldigt flyktiga i sitt beteende. En dag kan Mån-Jungfrun äta hälsosamt, träna och städa, för att nästa dag ligga i soffan, äta en en hel chokladkaka med kläder på golvet och slinka ut på balkongen för att ta en cigg. 

 

Men det kommer Mån-Jungfrun aldrig att erkänna, nej nej. Utåt sett är dessa personer ett föredömligt exempel av hälsosamt leverne. De kommer vitt och brett förespråka hälsokost och med uppenbar avsmak titta på dig när du äter en bacon-macka. Uppenbar avsmak är något annat som Mån-Jungfruar är duktiga på att förmedla till andra. Deras kritiska blick går inte att ta miste på, och den kan rikta sig mot allt från dina smutsiga skor till onoppade ögonbryn. Mån-Jungfrun ser, vet och dömer utan tvekan. Till slut kommer det brista för henne och hon kommer behöva "fixa till det", vilket ofta uppfattas som personlig kritik. Mån-Jungfrun gör det mest för sitt eget välmående, hon kan inte titta på saker som inte är perfekta. 

 

Om man tittar på upp-sidan av denna placering, och det måste vi trots allt göra, så är Mån-Jungfruar otroligt adapterade till vardagen och tycker egentligen inte att några vardagsbestyr är betungande. Det är den enda placeringen som faktiskt njuter av att dammsuga och sortera sina saker, greja i hemmet. Det är de facto den typ av sysslor som stillar oron och bringar en Mån-Jungfru sann harmoni. Att skapa ordning omkring sig och veta precis vart allting är. Denna ordning är ju förstås alltid överdriven, men Mån-Jungfrun kommer att driva allt omkring sig till perfektion. Precis som Mån-Oxen är Mån-Jungfrun en ganska anspråkslös Mån-placering. Den kräver inte enormt för att stilla inre behov, och nå harmoni. En så simpel sak som att vara ute i naturen eller en ren kropp och ett rent hem är redan tillräckligt för att skapa ro hos Mån-Jungfrun. Hon njuter av manikyr och att sätta ihop perfekt matchade outfits. Att få rensa ut vinden och hitta en vas på loppis som är ett kap.

 

Det finns ingen inre längtan mot att upptäcka världen, förstå livets pussel eller nå någon social status. Mån-Jungfrun nöjer sig utan tvekan med det allra minsta, helt anspråkslös. Ett jobb där hon får organisera, effektivisera och förbättra, administrera och ordna. Ett organiserat och rent hem, nära och kära som mår bra och också är rena och hela. En hälsosam måltid och ett träningspass. Se där, så lite man behöver få att nå sann lycka. 

 

Det är lätt att missförstå en Mån-Jungfru och tro att personen har en total avsaknad av känslor och känsloyttringar. Stone-face är vad man kallar denna placering för. Om inte ögonbrynen är rynkade, så är det ändå väldigt långt till ett leende. Mån-Jungfruar bryr sig enormt, om alla omkring sig. Om en avlägsen kollega på jobbet verkar må dåligt så kommer Mån-Jungfrun spendera timmar på att fundera ut allehanda alternativ till varför det skulle kunna vara så och vad man kan göra. Hon kommer att lägga enormt med mental energi för att reda ut någon annans problem, trots att ingen bett om hjälp. Speciellt om ingen bett om hjälp. Jungfruar är nämligen mästare på att hjälpa där ingen ens fattat att det behövs. Dem gör det med glädje och förväntar sig inget åter. Med sitt skarpa sinne och oändliga energi kommer dem att jobba, fixa och ordna med det allra tråkigaste. Men det viktiga att veta är att Jungfruar bryr sig väldigt mycket om andra människor, de kommer att lyssna på dig i timtals, göra research, komma med enormt många förslag på hur man kan lösa dina problem. Gå med dig dit det behövs för att göra det, ta fram underlag till det, och samtidigt ge dig en tallrik med mat och tvätta dina kläder. 

 

Underskatta aldrig Mån-Jungruns kärlek, det är den bästa man kan få, om man förväntar sig rätt saker. Du kommer inte att dippa ner i emotionella, intensiva berg och dalbanor med Mån-Jungfrun och du kommer helt klart att in i detalj diskutera ganska tråkiga, vardagliga saker, som om livet hängde på vilken matta man väljer till vardagsrummet. Du kommer att blir "uppfostrad" i vart och hur saker ska stå, i vilken ordning man bör städa hemmet och att det är dags att klippa näshåret. Du kommer inte komma undan. Men samtidigt får du oändligt med energi från en annan person, som skapar en trivsam och funktionell vardag. Det finns en stor trygghet i att vara med en Mån-Jungfru, även om du inte kommer få uppleva den absolut mest djupa passionen som bara går. Mån-Jungfrun är bekant med känslor, men dessa analyseras, förklaras och slussas in den rigida, mentala strukturen som hon har. Men inget tecken är mer anpassat till att leva och skapa en väldigt trevlig vardag. Du kan helt enkelt lita till fullo på en Jungfru och hennes förmåga att skapa ett liv som funkar. 

 

Mån-Jungfruar! Min uppmaning till er:

 

- Oroa er och lös saker som endast är aktuella!

- Våga mer!

- Upprepa inte saker för andra, och var inte så detaljerade i det ni berättar eller gör.

- Stanna upp ibland i vad ni gör och fundera på om inte det är tillräckligt med tid och energi att lägga ner på en och samma sak?

- Träna, ät hälsosamt (lär er vitamin-tabellen till exempel) och lita på er upplevelse av er fysiska kropp, den är ofelbar. 

 

Trevlig kväll, astrologen.