· 

Månen i Kräftan

Snabbt fortsätter Månen genom Zodiaken, och håller sig inte kvar i ett tecken i mer än två dagar.

 

Om man föddes under det korta tidsfönstret som Månen spenderar i Kräftan varje månad så kan man, trots allt, skatta sig lycklig. Detta är nämligen den mest ultimata placeringen för Månen och dess funktioner, även om den har sina fläckar. 

 

Månen styr Kräftans tecken, ansvarar för det fjärde huset i horoskopet och förmedlar Kräftans alla egenskaper till fullo ständigt. Eller rättare sagt så förmedlar Kräftor alla Månens egenskaper ständigt. 

 

Människor med en Kräft-Måne är djupt sårbara och inkännande, deras förståelse för omvärlden, dess orättvisor och mänskligheten är så genuin som den bara kan bli. Denna placering kan liknas vid Månen i Fiskarna men den är inte lika spridd i sin omvälvande känslosamhet. Kräftan är ett kardinalt tecken som kämpar och rör sig ständigt framåt, om än något i sidled först :')

 

Om en Fisk-Måne kanaliserar alla andras känslor och omfamnar hela världen med sina emotioner, så samlas alla djupa känslor på en och samma plats hos Kräft-Månen, och flyter naturligt runt hos personen som har denna placering. Man behöver inte ens höra ett ord yttras från någon innan man vet hur den personen mår, denna förmåga kan ofta vara skrämmande för Mån-Kräftor som inte vet bättre.

 

Känslor är inte ett knepigt ämne för Kräft-Månen, känslor behöver inte funderas på, rationaliseras, förklaras eller göras något åt. Känslor och undermedvetna flöden är så passa naturliga och lätt-tillgängliga för Kräft-Månen att den har fullkomlig förståelse för sitt känsloliv och sina behov. Den är naturligt stark och grundad och den kan enkelt ge sig hän åt hela känslospektrumet, och gör det gärna. I sin fina och harmoniska värld av olika känslomässiga upplevelser är den samtidigt väldigt beskyddande kring allt det som försiggår i dess sinne, och delar gärna inte med sig utav det till andra. Precis som Skorpioner, är Kräftor väldigt, väldigt privata. Speciellt en Mån-Kräfta är väldigt osäker på att kunna förklara för andra människor sin absurt starka förmåga att känna och sin övernaturliga upplevelser och intuition. Den tror inte på att hitta förståelse hos andra, och utgår från det. 

 

Mån-Kräftor stöter onekligen ofta på oförståelse hos andra, men skapar också oförståelse där den inte alltid finns. Alla andras ord och reaktioner tas ändå in på hjärtat och själen. Mån-Kräftans själ är blottad för omvärlden, eller åtminstone känns det så, och därför är dem så måna om att skydda den och skapa ett skal kring den. För att kunna känna alla andra, måste man ha antennen synlig, och det är vad Mån-Kräftor är livrädda för. Det är väldigt svårt att komma tätt inpå en Kräft-Måne om inte man är i en väldigt trygg och nära relation. Med att komma tätt inpå menar jag att man är så pass trygg med någon att Mån-Kräftan inte behöver dölja sin instinktiva reaktioner, som ofta kan vara helt oresonliga, väldigt starka eller oförklarliga. 

 

Personer med denna placering har ofta en hel hop av försvarsmekanismer för att dölja sina riktiga reaktioner mot andras stimuli. De försöker jämt dra på sig ett poker-face, och ger därför intrycket av att vara osäkra eller undvikande hos andra. Ibland skämtas saker bort, låter bli att besvaras eller så byts ämnet direkt. Deras osäkerhet kring att lyckas hålla inne alla sina riktiga reaktioner lyser ofta igenom.

 

Alla dessa tekniker är ofta väldigt genomskinliga då just Kräftor är i särklass sämst på att ljuga och låtsas vara något de inte är. Deras starka inre lyser igenom vilket skal som helst. Deras riktiga reaktion lyser alltid igenom, syns i deras ögon och på deras, ofta undvikande kroppsspråk. Det mesta gör en Mån-Kräfta obekväm då Månen representerar hur vi reagerar utan att tänka på det som sker omkring oss, och Mån-Kräftas största rädsla är att blotta sitt allra innersta för omgivningen, vilket man automatiskt gör hela tiden med sin Måne, i interaktion med andra.

 

Är det någonstans som Mån-Kräftan kan slappna av så är det nästan uteslutande i hemmets lugna vrå, i sin närmsta krets av vänner och familj. Kommer man in i Mån-Kräftas närmsta krets, så kommer man troligtvis att stanna där för alltid. Och skjuter man ut sig själv från den, så kommer man aldrig att bli förlåten och välkomnas åter. Eller i teorin så kanske Mån-Kräftan tar tillbaka dig, men du kommer aldrig se dess innersta och ärliga jag igen. Det händer sällan och det tar tid innan man kan räkna med att man känner en Mån-Kräfta och vet vem den personen är på riktigt. Allt fram till dess har troligen varit ett spel för gallerierna, för att inte blotta sig alltför mycket. 

 

Mån-Kräftan behöver nämligen totalt förståelse och acceptans från sin omgivning för att må bra. Hur orimligt och barnsligt den än beter sig, vill den ha villkorslös förståelse och kärlek. Som ett otröstligt barn. Något som förstås är omöjligt för den att få från precis alla runtom sig, vilket den lär sig den hårda vägen, och stänger sedan in sitt innersta för ingen att se och bedöma. 

 

Mån-Kräftan har en gåva att förmedla, förstå, läsa av och uppleva känslor till absolut max. Ingen annan placering är så intuitiv och så instämd på sin omgivning som Mån-Kräftan. Denna placering kan agera mamma åt precis varje individ. Man brukar ju säga att mammor känner en bäst och vet precis vad det är man behöver, innan man vet det själv. Detta är vad en Mån-Kräfta kan uppbringa gentemot helt okända människor. Den vet vad du behöver långt innan du själv har definierat det. Att ha en Mån-Kräfta omkring sig är som att både ha ett barn, en mamma, en tankeläsare, en vårdare och en skör blomma som behöver ständigt beskydd. Den är allt det i ett. Den behöver bli förstådd och omhändertagen mer än något annat tecken. Den behöver mänsklig värme, oändligt tålamod och alltid mat i kylen. Den behöver sova mycket och återhämta sig från allt det djupa som skvalpar runt i den. Men den behöver också få ge allt detta tillbaka till någon. Därför är just Mån-Kräftor sådana utmärkta föräldrar, och axlar ofta mamma-rollen oavsett könstillhörighet. 

 

I en relation med en Mån-Kräfta så har man att göra med en person som man inte ska resonera med eller förklara saker för, åtminstone när det kommer till deras känslor och upplevelser. Det finns inga övertygelser eller resonemang som man ens ska fundera på att ta till för att "förklara" att Mån-Kräftan har fel ur någon objektiv, fakta-baserad synvinkel. Man måste acceptera Mån-Kräftans känslor fullt ut, även om dessa ibland är totalt oförklarliga och helt orimliga. Den vet bättre än dig, den behöver ingen rationell förklaring till hur den känner, eller nedbrytning av sin upplevelse. Om man dömer ut en Mån-Kräftas upplevelse och ärlighet så kommer den aldrig mer att dela med sig utav något till dig igen. Den kommer att stänga i sig och ge sken av allt är bra med en högst dålig teater av att inte vilja prata och vara tyst. 

 

Människor som föds med en sådan placering har ofta väldigt, väldigt, oändligt starka band till sina mödrar eller föräldrafigurer. Deras mödrar är den där personen som accepterar dem fullt ut, tar hand om dem, förstår dem och sätter inga som helt gränser för hur man får eller inte får bete sig. Ibland tenderar Mån-Kräftor att sätta sina känslor före andras, lägga mer värdering i sin starka upplevelser än andras förklaringar och resonemang kring sin ståndpunkt. Om Fisk-Månen är accepterande och förstående i de allra mesta fall, så kan Mån-Kräftan bli egoistisk och enväldig kring ämnet känslor och känsloupplevelser när den är på krigsstigen. Deras känslorätt går före andras. Deras behov går före andras, om dem är på riktigt dåligt humör.

 

Det är viktigt för en Kräft-Måne att respektera andras känslor och förstå att ingen kommer kunna ta hand om dem och älska dem så villkorslöst som deras mödrar. En mammas kärlek går inte att hitta någon annanstans. Mån-Kräftans lärdom är att hitta denna kärlek och förståelse i sig själva, för sig själva, och inte lägga ansvaret på människor omkring sig att förstå dem fullt ut.

 

Mån-Kräftor dömer ut sig själva långt innan någon ens har hunnit tänka tanken att göra det. Där ingen annan hade tagit illa vid sig, så kommer Mån-Kräftan garanterat att göra det, och det är ofta helt missriktat. Buttra går Kräftor runt och funderar på varför alla är så okänsliga och kritiserande mot dem, när det ofta handlar om direkta missförstånd och vilseledande från Mån-Kräftans sida. Den plockar på sig andras oförståelse mer än gärna och lider sedan i det tysta, istället för att rycka upp sig och säga "Vet du vad, det spelar ingen roll vad någon eventuellt tycker, jag vet vad jag känner och vad det betyder för mig". Mån-Kräftans Akilles Häl är behovet av andras förståelse för sitt allra, allra innersta och djuriska. 

 

Mån-Kräftan måste lära sig att hitta en inre styrka och respekt för sig själv och sina upplevelser som inte är så lättpåverkade av vad andra tycker, kommenterar eller säger. Det är lätt att lägga över skulden för sin ensamhet eller sårbarhet på andras eventuella elakhet, desto svårare är det att ta ansvar för sina egna känslor och lära sig att hantera och respektera dem.

 

Det bästa tipset jag kan ge en Mån-Kräfta, det är att lära sig att flyta med och acceptera sina egna känslor, ha respekt och likvärdig förståelse för andras ståndpunkter, lära sig att kommunicera vad som försiggår där inne, istället för att bara stänga in sig i ett buttert skal och vänta på räddning i en pool av självömkan. Lära sig att inte backa undan så fort deras upplevelse blir ifrågasatt och kräva respekt för sin persona. 

 

I de allra flesta fall har man en så pass stark gåva att förstå och känna andra människors behov, att man kan göra det proffesionellt i Mån-Kräftas fall. Psykologer, vårdare, terapeuter, barnskötare, vägledare, coacher, rådgivare, läkare, osv, osv. 

 

Har man Månen i Kräftan så kommer man nästan alltid att drömma om att skaffa familj och barn. Familjen, hemmet och små personer som tyr sig till en för att få sina behov uppfyllda är det allra heligaste för en Kräft-Måne. Det är i särklass det enda som kan få en Mån-Kräfta att må riktigt, riktigt bra. I annat fall eller fram till den dagen, behöver Mån-Kräftan få utlopp för sitt behov av att tillgodose andra människors behov och skapa själslig harmoni hos andra. Vare sig i yrket eller privat, så är Kräft-Månar våra räddare, våra änglar som helar oss inifrån. Det är dem som kommer med ett glas vatten, lägger en kall hand på en brinnande panna och lyssnar och tar till sig ditt allra innersta i alla lägen.

 

Mån-Kräftor, fortsätt att vara så kraftfulla som ni är. I er bästa form är ni en gåva från ovan, en icke-jordlig förmåga som skänker trygghet, ro och lugn till alla runtomkring er. Ni är det själsliga lugnet som vi alla trevar efter och behöver för att överleva.

 

Trevlig Söndag, astrologen.