· 

Månadstecknet: Fiskarna

Idag tänkte jag berätta för er mer om Fiskarnas stjärnkonstellation. Det har varit mycket prat om Fiskarna på senaste eftersom många planeter rör sig genom det stjärntecknet under Februari/Mars varje år. Nu har Solen också äntrat Fiskarna, och vi har en Nymåne i Fiskarna imorgon. Oavsett vilken planet eller planeter du har i Fiskarna, så kan du applicera Fiskarnas karaktär på den, som jag kommer beskriva nedan. Den är dock mest applicerbar om din Sol är i Fiskarna. Lär dig om planeternas funktioner och det blir enkelt att koppla ihop funktionen med stjärntecknens olika karaktärer.

 

Fiskarna är det sista, 12:e stjärntecknet i Zodiaken, och tillhör vattenelementet. Det är ett så kallat mutabelt stjärntecken, ihop med Jungfrun, Skytten och Tvillingarna. Att ha planeter i mutabla stjärntecken innebär att man bär på energi som har lätt för att anpassa sig och skifta form. Man anpassar sig ofta till det som sker, istället för tvärtom. Detta gäller till exempel inte fixerade tecken så som Oxen, Vattumannen, Lejonet eller Skorpionen. Vågar, Vädurar, Stenbockar och Kräftor som är kardinala, försöker istället förändra situationen till det som passar dem, och framför allt skapar situationer.

 

Fiskarnas tecken styrs av planeten Neptunus, och därav förknippas Fiskarna med både vatten, drömmar och fantasier, illusioner samt berusning. 

 

Mytologiskt så hamnade Fiskarna uppe i skyarna efter att ha hjälpt två Gudar att fly från jätten Tyfon. Med det hänger också Fiskarnas symbolik ihop, då just Fiskar är otroligt måna om andra människor och deras välbefinnande. Fiskarnas stjärntecken styr fötterna, huden och levern. Har man många dåligt aspekterade planeter i Fiskarna kan man ha problem med just dessa områden.

 

Hur är man då om man har planeter i Fiskarna och vad kan vänta sig för för och nackdelar.

 

Det är lätt att känna igen en Fisk. Det kommer vara personen med de stora ögonen, förmodligen blåa, som ser sig lite lost runt om i rummet. Det är inga "framkants"-människor, utan snarare folk som håller sig i bakgrunden och är ofta tysta och följer med i det som sker. Här kommer Fiskarna förmåga att adoptera till nya situationer mycket väl. Fiskar är ofta obegripliga för resten av omvärlden, då de befinner sig på någon våglängd som inte är tillgänglig för resten av befolkningen. Möjligtvis kan Skorpioner och Kräftor "tuna in" på vad Fiskarna sysslar med och funderar på. Det är otroligt varma och vänliga människor, alltid hjälpsamma och funderar jämt på allas bästa.

 

Samtidigt kan man hitta sig själv vara otroligt frustrerad då det är nästintill omöjligt att fånga en Fisks uppmärksamhet. Den är så pass frånkopplad från verkligheten och svävande i sitt eget, att man kan prata långt och mycket, innan man upptäcker att det inte är något som lyssnar. Fiskar har en tendens att inte stanna upp i samtal och bejakar ofta inte respons och inslängda kommentarer. Det betyder att det är mycket svårt att avbryta en person som har planeter i Fiskarna, den håller sin tråd och är duktig på monologer. Speciellt om alltet och det goda i människorna, samt den hemska orättvisan i världen. Det är något av ett hjärteämne för Fiskarna, hur orättvis världen är. Den har alltid varit orättvis och det har alltid varit Fiskarna som har lyft fram det. Fiskarna är idealister ut i fingerspetsarna, de väntar och hoppas på en bättre värld, där alla får lika mycket kärlek, pengar och makt. Fiskarna är alltså motsatsen till realister, vilket stämmer fint horoskopiskt överens med att Fiskarna står i opposition till Jungfruns-tecknet. Och är det någon som är realist så är det Jungfrun, som förstår att det inte är genomförbart i praktiken att alla har det lika bra. Fiskarna är naturligt spirituella och intresserar i ofta för djupa frågor kring hur världen är funtad.

 

Jag har fått äran att ha en mamma som har både Sol och Merkurius i Fiskarna, och min erfarenhet av just Fiskarna är omfattande, då opositions-tecken ofta dras till varandra för att fylla upp varandras motsatser. Vilket är precis fallet i mitt liv, jag är en direkt motsats till allt vad Fiskar representerar och kan nästan bli irriterad på Fiskar i min omgivning, som är många.

 

Det jag har sett är dock ofta naiva personer i ungdomen, som ofta tar på sig rollen av "plågad konstnär" eller "världens teoretiska välgörare". Fiskar har en tendens till att inte ha förmågan att strukturera upp sina liv och ta konkreta beslut. Det är mycket drömmar och fantasier, men desto mindre verkstad. Därför kan Fiskar ofta framstå som ordinära och ibland, misslyckade personer, som håller sig i samhällets bakgrund och drömmer om bättre tider. Problemet kan bli att utpräglade Fiskar aldrig når några höjder i samhället, utan slutar upp som bittra städare eller hamnar i missbruk, fortfarande drömmandes om allas lika rätt, just i sin oförmåga att göra något i praktiken (realism behövs ofta för att kunna genomföra något). Fiskar kan tendera att vara så rädda och sårbara att de heller inte vågar göra något.

 

Så Fiskar sätter ofta krokben för sig själva, i sin oförmåga att möta den hårda, kalla verkligheten som vi alla ställs emot. Fiskarna är så sköra att allt gör ont på deras insida och ända in i själen. Många Fiskar drar sig tillbaks till hemmet trygga vrå och bedövar själens smärta med just berusning. Många lever ett väldigt avskalat, nomad-liknande liv. Kom ihåg att Fiskarna är otroligt finstämda och intuitiva varelser, som nog känner mer av världen än vi någonsin kan föreställa oss. Fiskarna känner av saker så som andevärlden, hur naturen lever och andas, når ofta spirituella nivåer via meditation och kan på snudd läsa dina tankar. 

 

En bekant till mig med Månen i Fiskarna sa att hon kan höra/känna träden andas i skogen. Det var helt absurt för mig, jag hör inga träd andas när jag är i skogen. 

 

En annan bekant med en Nymåne i Fiskarna (både Sol och Måne) är så otroligt plågad av världens orättvisor och krig att hon har dragit sig tillbaka helt. Hon dricker inte alkohol, äter nästan ingen mat och målar dagarna i ända. Hon är livrädd för världen utanför hennes dörr, och har stora svårigheter att göra något alls som kräver möte med det som gör mest ont, den onda verkligheten. Hon är så otroligt känslig att hon inte tittar på nyheter, tv eller något alls. Allt sätter sig i hennes sinne och plågar henne invärtes. Hon har hoppat av flera utbildningar, byter jämnt bana och är mest bekymrad över alla fattiga i världen.

 

Min mamma kan fortfarande uppvisa påfallande naivitet, fastän hon närmar sig 50. Fiskarna har ofta svårt att tro något ont om andra och saknar också ofta logisk förmåga att koppla ihop saker, i all sin idealism. De blir ofta besvikna på människor och rör sig vidare i sitt eviga sökande av den perfekta och rättvisa världen och platsen. Kringvandrare, nomader, sångare, konstnärer, förlorade själar, uteliggare, missbrukare, men även sjukvårdspersonal, lärare, yoga och meditationslärare, allt det är Fiskar. Samhällets egna helare, precis som Jungfruar är städare och Tvillingarna är informationsbärare, så är Fiskarna våra helare. Allas våra helare som förtjänar mer än vad de får. 

 

Ofta otroligt talangfulla och kreativa, drömmer de sig vidare och hittar tryggheten i sitt eget inre, men behöver lära sig att göra den där pushen för att något ska hända i deras liv. Väldigt trogna, osjälviska, följsamma och mjuka, är det människor som tyvärr alltför ofta blir utnyttjade för sin renhet och godhet, och blir återigen besvikna på mänskligheten.

 

Fiskarna är därmed otroligt populära då det finns absolut inget hotfullt kring dessa människor alls. De försöker aldrig vinna någon plats i någon hierarki, är otroligt ödmjuka och förstående inför andras känslor och blir därför väldigt trevliga att ha å göra med. Det är Fisken som kommer gå fram till dig och fråga hur du mår "egentligen", samt stryka dig över armen. Du kommer chockat titta tillbaks på den personen du knappt känner och undra hur den kan veta att du precis gjorde slut med din partner igår. Det är klassiskt Fiskarna att uppvisa sådant beteende.

 

Fiskarna är otroligt accepterande, och dömer INGEN. De försöker aldrig ta täten eller förändra situationer till sitt förmån, ta någons plats eller göra något överhuvudtaget. Flyter lätt in i alla sammanhang och uppvisar en beundransvärd förståelse, även för de mest svåra personer. Duktiga på att lyssna på och förstå problem, men har ingen som helst förmåga att lösa problem, varken sina egna eller andras. Fiskarna existerar på en instinktiv, emotionell nivå som särskiljer de helt från resten av den riktiga världen. Det är därför man ofta får upplevelsen att de inte är av denna värld, och det är också därför de bryr sig så lite om att existera i och bry sig om världsliga, praktiska problem så som städ och tvätt till exempel. Eller kläder... här har vi människor som är helt ointresserade av att följa modet eller se "bra ut". Det är helt irrelevant för de vad som är på kroppen, och kan ofta se lite "kufiga" ut. 

 

Den bästa placeringen för planeter i Fiskarna, är helt klart Månen eller Venus. Har du Månen i Fiskarna så är du en otroligt intuitiv, mjuk och känslovarm person som kan nå Nirvanas höjder så gott som. Det är verkligen Moder Teresor på vår jord. En Fisk-Måne är lite som en övernaturlig kraft, den ger tillgång till sådant som andra människor inte hör eller ser. Ganska likt är det att ha en Fisk-Venus, som ofta ger rå talang.

 

Har du Mars eller Solen i Fiskarna (eller båda), så läs om allt ovanstående, det är i synnerhet applicerbart på dig, om inte du har planeter i Väduren eller jord-tecken som väger upp, så kan du alltid ha svårt för att producera något konkret och skapa dig ett liv med egna krafter. Du måste skapa den inre drivkraften som du naturligt inte besitter. Fiskar kan ofta jobba med ideell verksamhet och engagera sig i sådant som rör att hjälpa andra. Det är helt rätt väg för er att gå.

 

Om du har Merkurius i Fiskarna endast så är det en tacksam placering. Har du däremot både Sol och Merkurius i Fiskarna (vilket ofta sker), läs om inlägget igen och begrunda vart du är i livet och hur du når dina höjder, som du vill nå.

 

Fiskarna kan sakna självförtroendet att nå några enorma karriär-nivåer, och trivs därför bäst i back office-positioner som inte inbegriper att driva igenom viktiga beslut, möten eller team. Det är sällan chefer eller säljare till exempel. Fiskar bör jobba återigen med i saker som hjälper människor, lärare, vårdpersonal, etc. Fiskar har också svårt för att inrätta sig 9-17 livet, så ofta är det inga kontorspersoner, utan hamnar istället inom andra sektorer. Kommer bäst överens med andra vatten-tecken och i viss mån Jord-tecken. Kan också hitta sin hjälp hos eld-tecken som är vana vid att ta tag i saker och kan hjälpa Fiskarna på rätt spår. 

 

Det var allt om Zodiakens sista tecken. 

 

Kika in lite senare för svar på era kommenterar!

 

Mvh, astrologen.