· 

Hans Rosling

Jag gör gärna denna astrologiska tribute till mannen bakom siffrorna och statistiken, den ödmjuke, glade och fantastiskt insiktsfulle, Hans Rosling.

 

Det kom som en stor överraskning att han var sjuk och att han så hastigt försvann från oss. Han fick tyvärr inte vara i rampljuset så länge som jag hade önskat, och hans arbete kom ut i den vida världen alltför sent, är min personliga åsikt.

 

 

Hans Rosling är född den 27 juli, 1948, i Uppsala. Jag känner tyvärr inte till hans födelsetid och tittar därför på olika möjligheter till hans horoskop under dagen han är född. Som tur förändras inte så mycket på 24 timmar (Månen kan byta tecken, men inte i detta fall), men vi vet tyvärr inte Ascendenten eller husplaceringar.

 

Hans planetuppställning är följande:

 

  • Solen är i 4e graden av Lejonet
  • Månen någonstans 9e-20e graden av Väduren
  • Merkurius är i 20e graden av Kräftan
  • Venus är i 27e graden av Tvillingarna, i tät konjunktion med Uranus.
  • Mars är i 6e graden av Vågen
  • Jupiter och Saturnus aspekterar endast Venus/Uranus på ett sidospår.
  • Neptunus kan stå i opposition med Månen, men svårt att veta utan Månens exakta grad.

 

Överlag vad ser vi?

 

Först och främst ser vi en person som består mest av eld och luftenergi, ihop med en ytterst liten släng vatten. Det ger en innovativ och aktiv person som hörs och syns, ofta med egna idéer. Jord-personer tenderar vara den praktiska bakgrunden som vi alla förlitar oss på att den finns. Därför tar sig sällan Jord-personer till några sociala höjder, om inte det finns tillslag av eld och luft i horoskopet.

 

Av allt att döma så hade Hans en Mån-Sol trigon i sitt horoskop, och föddes under en fas i måncykeln då Månen stod mycket tacksamt i förhållande till Solen. Att ha Mån och Sol i sin karta i samma element är otroooooligt tacksamt, och bland de bästa aspekterna inom astrologin (samma i par-astrologi, en mycket stark aspekt). Det betyder att ens två halvor av ens pesona förstår varandra och har en naturlig symbios, man har sällan några inre konflikter och man uppfattas enkelt av andra, som en harmonisk helhet. Man ger inga skumme vibrationer så att säga, och folk tenderar till att gilla en direkt. Sol-Måne trigon (Sol och Måne hamnar i två tecken av samma element och gör en harmonisk aspekt till varann; Kräfta-Skorpion, Våg-Tvilling, Vädur-Skytt, Jungfru-Oxen, etc) ses alltid som en väldigt tursam aspekt i alla horoskop ni tittar på, så ta med er det.  

 

Dessutom är Hans två centrala planeter i horoskopet, Sol och Måne, i två utåtgående, handlingskraftiga, övertygande och härliga, glada stjärntecken. Lejon och Vädur-energin smittar av sig på alla, märks lång väg och helt enkelt strålar ut från personen ifråga. Hans var nog en mycket expressiv person som gärna levde ett aktivt liv, både privat och i jobbet.

 

Samtidigt har han en intuitionsförmåga utan dessa like då Merkurius, tankeplaneten, befinner sig i den empatiska Kräftan och kan förstå andras tillvaro, även om man inte är en del av det. Därav hans kamp för de fattiga, och att kunna säga något som man precis tänkt.

 

Venus i konjunktion med Uranus i Tvillingarna, what else can I say. Det här är en klassisk aspekt som ger stora tänkare, forskare och vetenskapsmän som ÄLSKAR det dem gör. Jag har ju skrivit om hur Uranus fungerar i horoskopet här, och det är en planet som bringar insikter och djup förstående av samhällsstrukturer, utan dess like. Speciellt i den nyfikna Tvillingen, tätt ihop med Venus. Hans Rosling älskade helt enkelt det han sysslade med och han kunde inte särskilja sitt jobb och privatliv. För honom så VAR hans jobb det som han gick och tänkte på och funderade över privat också. Han var en mycket ovanlig man, och kunde säkert upplevas som en kuf vid många tillfällen, på gränsen till geni.

 

En viktig sak att nämna är att jag ser nästan inga konfliktfyllda aspekter i Hans horoskop, inte heller några tunga aspekter från yttre planeter (Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus, Pluto). Det betyder att Hans levde ett tämligen smärtfritt och enkelt liv. Det enda oppositionen i horoskopet är mellan hans Måne i Väduren, och Mars i Vågen. Hans var en mycket diplomatisk man, och det är lustigt att se att Månen och Mars är gemensamma receptorer i hans horoskop. Detta fenomen sker när två planeter hamnar i varandras "hemmatecken". Till exempel då som i Hans fall, så styr Mars Väduren och Månen är hemma i Vågen, men i horoskopet så står dessa planeter i aspekt till varandra i motsatt tecken; Mars i Vågen, Månen i Väduren. Det ger ett finfint energiutbyte dessa planeter sinsemellan, som skapar en stark inre förmåga att leda sina känslor och reaktioner till handling, vilket hänger ihop med Hans självbild (hans Sol), och nästan tvingar honom till att göra det. 

 

Det är alltså tre mycket starka och tursamma aspekter i Hans horoskop. Mån-Sol trigonen i två eldtecken (inre harmoni på undermedveten nivå), Venus/Uranus konjunktionen i Tvillingarna (geni-aspekt), samt Mån-Mars opposition, som är varandra receptorer (driver till handling och förmåga att få saker gjort).

 

Hans har aldrig tvekat på vad han borde göra med sitt liv, som många av oss gör. Han var ett harmoniskt, aktivt och övertygande geni sedan barnsben. Inte minst ett förstående och empatiskt sådant, som kunde förstå andra människors problem, trots att han i stor mån slapp inre konflikter. En man som gjort helt rätt val, baserat på hans födelsehoroskop, och någon som har gett oss så otroligt mycket kunskap, så mycket att vi borde hylla honom enormt. 

 

Notera att denna tolkning är endast utfärdad på radix-basis. Eftersom jag saknar födelsetid (någon som vet?), så kan jag inte med exakthet ge en full bild av Hans Rosling. Saker så som ASC och exakta aspekter spelar ofta stor roll.

 

Mvh, astrologen.