· 

Missbruk-horoskop

"Addiction is a brain disorder characterized by compulsive engagement in rewarding stimuli, despite adverse consequences"

 

Tänkte ta upp ett tema ikväll som av olika anledningar står mig nära.

 

Jag får ibland frågan, kan man se svar på allt i horoskop? 

 

Svaret är att det är vi, människor, som har svaret. I horoskop kan man se tendenser. Man kan inte ställa frågan "kommer jag att få nytt jobb detta år?" till en astrolog, svaret kommer alltid att bli "om du väljer att byta jobb, så kommer du att få ett nytt jobb". Däremot kan man välja rätt tid för ett jobbyte eller andra se andra tendenser.

 

Ingen av oss är född missbrukare, inte alla Fiskar blir alkoholister och inte alla Oxar är överviktiga, men det finns vissa astrologiska tendenser att hålla utkik efter om man är rädd för att hamna i ett missbruk eller misstänker att man eller någon nära är på väg in i ett.

 

Först och främst vill jag nämna stjärntecken som beroenden generellt sett är ihopkopplade med. Först ut på scen är självklart Fiskarna och dess styrande planet Neptunus. Neptunus är vida känd för att sprida drömmar, fantasier och likaså lägga en dimridå, likaså dess stjärntecken Fiskarna. Fiskarna är kända för att aldrig kunna ta en specifik väg i livet, utan flyta runt i det som är. Det ses ofta som något negativt, men det är för att Fiskarna är så pass känsliga, att alla val i livet ställer de inför stora emotionella omvälvningar. Därför står Fiskarna hellre kvar i trygghetens vrå. För att dämpa denna uber-känslighet och kunna hantera verkligheten bättre kan Fiskar dessvärre ofta hamna i drog eller alkoholmissbruk. Framför allt är alkoholmissbruk tätt ihopkopplat med Fiskarnas stjärnkonstellation. Om du har Solen, Månen eller Mars i Fiskarna så skulle jag vara på min vakt med alkoholen. Samma gäller om Neptunus gör några aspekter till dina personliga planeter. Speciellt konjunktioner med Sol, Måne och Mars är farliga, tillsammans med en stigande Neptunus i första huset. 

 

Vidare måste vi tala om livsnjutarna Vågen och Oxen. Två bekväma och glada stjärntecken som gärna förlustar sig på livets goda. Vågar kan hamna i alkohol och drogmissbruk, evigt unga i sinnet och sist kvar på alla fester med ett glas i handen. Oxar tenderar att snarare hamna i sex och matmissbruk. Oxar är inte heller särskilt rörliga och hatar att vara obekväma, därav blir det lättare att sitta i soffan än ge sig ut på en springrunda. Om du har Venus, Sol eller Måne i Vågen eller Oxen så skulle jag var på min vakt vad gäller att ta för sig väl av det goda. Speciellt illa råkar Mån-Oxar ut, deras trygghet kommer från just njutningar och överkonsumtion, och det är en svår vana att bryta, i synnerhet för Jord-tecken. Samma gäller Venus-Vågar som inte kan sätta stopp för det goda i tid, och har också svårigheter till att tacka nej till alla sorters inbjudan. Vågar är också tyvärr dem som maxar sina tillgångar och köper på sig massvis med onödiga utseende-grejer så som kläder, smink, smycken, etc. Vågar är ofta på snudd besatta av att se bra ut, och hamnar i shopping-fällan.

 

Vidare vill jag ta upp er som har någon form av aspekt till er starka Venus (i Oxen, Vågen, Kräftan eller Fiskarna), från Jupiter. I det fall är överkonsumtion farligt och ni löser gärna era problem med att njuta lite väl mycket av att köpa, äta, dricka eller berusa er.

 

Kräftor kan också vara illa ute, men framför allt ni som har Solen, Mars eller Venus i Kräftan. Alla tre ger en hemmasittare som gärna äter mycket och ofta. Mat blir en trygghet, likaså alkohol för att dämpa känslor av osäkerhet som Kräftor bär runt på.

 

Slutligen måste jag också nämna Jungfruar, som gärna dämpar sin oro med berusningsmedel. I synnerhet ni som har Solen, Merkurius eller Måne i Jungfrun kan vara på ständigt spänn, och alkohol och droger ter sig hjälpa er att varva ner mentalt. Det är en felaktig tro, då både alkohol och droger i själva verket gör motsatsen, och försvårar för ert sinne att komma ner i varv.  Jungfruar och Tvillingar är extra utsatta för ätstörningar, i synnerhet anorexia. Ni med en stark Jupiter, mycket planeter i Kräftan eller Oxen är mer känsliga än andra för övervikt och fetma, samt överätande.

 

Lejon kan hamna i riskzonen till följd av deras dragning till allt det roliga och att få vara i centrum själva. Dels tackar de ytterst sällan nej till festligheter där alkohol ofta finns, och dels så kan beroendet bli något som gör att uppmärksamhet dras till dem, hur illa det än låter.

 

Alla typer av aspekter från Jupiter eller Neptunus till era personliga planeter kan skapa beroenden eller överkonsumtion som leder till beroende. Var alltså extra försiktiga om ni har personliga planeter i Fiskarna, Vågen, Oxen, Kräftan eller Jungfrun (här endast om ni har flera planeter, eller Månen).

 

Också ni som är födda under en Sol-Måne opposition (fullmåne) eller med en Venus-Måne trigon kan vara extra benägna att falla för det goda i livet och hamna i missbruk till slut.

 

Är några stjärntecken förskonade från missbruk och beroende? Javisst. 

 

Eldtecken generellt har en mycket stark inre drivkraft och kan lättare både låta bli, men också sluta med beroenden. Detta gäller främst Vädurar, men också Skyttar och Lejon.

 

Tvillingar och Vattumän är ofta förskonade från beroenden då det är för mycket intressant som pågår omkring dem för att fastna i en och samma grej. Dessa människor är också så pass dåliga att hålla i ett och samma beteende, att missbruk blir till nästintill en omöjlighet.

 

Stenbockar blir istället arbetsnarkomaner, men hamnar sällan i andra typer av missbruk. Skorpioner föder på andras emotioner och hittar sin problematik i att gräva runt i människor, snarare än i missbruk. Däremot är både Vattumän och Skorpioner mycket måna om att tänja på gränserna, så det finns inga restriktioner vad gäller olagliga droger till exempel. 

 

Blir nu inte rädd eller orolig om du råkar var Oxe eller Kräfta, det är ofta flera olika faktorer i ett horoskop som talar för om man slutar upp som missbrukare av någon sort eller inte. En bra riktlinje är att inte finna för mycket njutning i sådant som kan leda till missbruk, och hitta glädje i det som är nyttigt för en. Kom ihåg att jordtecken har svårast för att byta mönster och vanor, därav är beroende och invanda vanor svårast för Oxar, Jungfruar och Stenbockar.

 

Undrar du något?

 

Fråga gärna.

 

Mvh, astrologen.