· 

Lilit och Selena

God kväll!

 

Mycket roligt att ni engagerar er och kommenterar! Det är helt klart mycket roligare att redogöra astrologiska analyser för någon annan än mina 4 väggar och en hund. :)

 

Ikväll tänkte jag ta upp ämnet Lilit och Selena, två punkter inom astrologin som hänger tätt och uteslutande ihop med himlakroppen Månen. Det är viktigt att notera att många delar av astrologin är endast specifika punkter på natthimlen, och inte faktiska himlakroppar så som planeter, stjärnor och asteroider. Därför bör man inte lägga alltför stor vikt vid till exempel Lilit eller Selena när man tolkar horoskop, om inte dessa är inblandade i några specifika konstellationer med ens egna planeter. Till det räknas konjunktioner (två komponenter så nära varandra det går) och exakta aspekter, på graden. Många blir rädda när de ser Lilit någonstans i sitt horoskop, och lägger för mycket värdering i det. Det ska man inte göra. 

 

Lilit och Selena kan förklaras som två punkter i Månens omloppsbana runt Jorden. Lilit är den punkten i Månens omloppsbana som är längst bort från Jorden, i dunket, medan Selena representerar den punkten där Månen passerar så nära Jorden den kan i sin elliptiska omloppsbana.

 

Båda energier räknas till kvinnliga energier då dem är en del av Månens verksamhet, som är en representant för det kvinnliga inom astrologin. Lilit ses generellt sett som en energi som slukar och projicerar det onda i ens undermedvetna på andra människor, och en själv. Om du till exempel träffar någon som har sin Lilit i konjunktion med din Måne, så kommer denna person att bidra med mycket negativa upplevelser som trycker på ditt känsloliv. Det kan handla om att Lilit-personen häller ur sina mörkaste hemlighet och farhågor på dig utan att du har frågat om det. Berättar om mörka sexuella eskapader som skapar ett obehag hos dig, och använder dig som en ofrivillig psykolog för att få ur sig sitt mörkaste.

 

Lilit i ditt personliga horoskop är den destruktiva delen av ditt undermedvetna som kopplar ihop ditt sinne med den mörkaste avgrunden i ditt psyke. Det är där alla obehagliga tankar bor och tvingar sig in i ditt sinnesrum fast du inte vill det. Alla bär vi på destruktiva tankar, det kan handla om en plötslig önskan att trampa på en kattunge eller sparka en gravid kvinna i magen, som utan förvarning dyker upp i ditt medvetna och som vi ofta rynkar på pannan åt. Det är en del av psyket som testar ditt medvetna och skickar fram olika mörka upplevelser för att du ska lära dig att hantera dessa och skilja på rätt och fel. Lilit är den punkten som drar oss till det makabra och vidriga, det som får dig att stå kvar vid en olycksplats och dyka ner i hemska berättelser. Lilit är din personliga utredare av ondskan och dess lager. Människor med täta aspekter från Lilit till sina personliga planeter har ofta en dekadens kopplad till den planeten. Värst påverkas Månen och Merkurius av Lilit, då dessa hänger så tätt ihop med ens tankar och känsloflöde. 

 

Som tidigare nämnt är både Lilit och Selena tätt ihopkopplade med den kvinnliga instinkten. Lilit är mytologiskt och bibliskt gestaltad som en kvinnlig demon, en dekadent sexuell varelse som hänger ihop med det förbjudna och tabun. I en mans horoskop är Lilit den kvinnliga energin som mannen både dras till och räds för, det är hans djupaste sexuella attraktioner och sådant som sitter i det undermedvetna sen barndomen. I en kvinnas horoskop är Lilits placering kvinnans mörkaste sexuella fantasier, drifter och sådant som man gärna håller undan från andra människors vetskap.

 

Lilit är helt enkelt den onda delen av ditt undermedvetna som sticker ut sitt huvud då och då, för att nöta på och utmana vår sociala medvetenhet och påminna oss om våra djuriska drifter, som sällan går hand i hand med det som är socialt accepterat.

 

Under en Lilit-transit i horoskopet är det lätt att hamna i olika typer av tvångsbeteenden som är högst destruktiva. Ett exempel från mitt eget liv är när Lilit passerade min Måne under en period hösten 2012. Detta mynnade ut i en sjuklig och destruktiv svartsjuka gentemot någon som jag då inte hade rätt att vara svartsjuk över. Resultatet blev en hel del ärr på armarna och annat destruktivt beteende, för att dra uppmärksamhet till mig som kvinna, som ett önskeobjekt. Detta beteende är väldigt främmande mig, då jag annars dels är mest mån om mitt eget bästa, men är också otroligt rationell, på gränsen till autistisk. Det har heller aldrig upprepats förutom den perioden då Lilit transiterade min Måne. 

 

Sammanfattningsvis bör du titta på i vilket tecken och hus din Lilit är i, men också om den aspekterar någon av dina personliga planeter. Om ja, så bör du utvärdera den som en viktig punkt i horoskopet. Stjärntecknet som Lilit befinner sig i visar på hur den uttrycker sig. Vädur: omdömeslöst och hetsigt med en tendens att köra över andra. Oxen och Skorpionen: via sexualitet främst. Tvillingarna: via tankarna. Jungfrun: tvångsmässiga beteenden som försöker lösa Lilits problem, kan handla om extrem pedantism exempelvis. Stenbocken har svårast att hantera Lilit, då Stenbocks-Lilit ligger så långt borta från det naturliga emotionella flödet. Det kan också mynna ut i tvångsmässiga beteenden som styrs av hård disciplin. Tänk tvångsträning till exempel för att undvika Lilits mörka utfall. Vi alla fightas med vår Lilit på olika nivåer, och hennes ständiga destruktivitet. Husplaceringen för Lilit visar på i vilken del av livet som du stöter på hennes mörker mest. Lilit berövar gärna, så om hon är placerad i till exempel femte huset, så kan barn bli en issue. Är hon placerad i 10e huset, så kommer du nå sociala höjder genom tveksamma metoder. Placerad i tolfte huset ger en en allmän känsla av depression. Och så vidare. Det finns ofta en stark Lilit ihopkopplad med personliga planeter hos "onda" människor som skadar våldtar, mördar, misshandlar och berövar andra på deras ljus. Det är helt enkelt människor som inte har lyckats begränsa Lilit till tankeverksamhet.

 

Vad gör då Selena? 

 

Motsatsen till Lilit, är den så kallade "vita månen" Selena. Det är precis som det låter, den exakta motsatsen till det som Lilit representerar. Selena är en punkt i horoskopet där allt det goda samlas, en förmåga att osjälviskt hjälpa och empatisera med andra, en ädel renhet om man så vill. Selena symboliserar en helande kraft, överförmåga att hjälpa andra, spiritualitet och en strävan efter karmisk renhet. Det är ditt inre ljus som ger dig hopp om en bättre värld, en rättvis värld där ondska inte finns, och där alla hjälper varandra.

 

Människor med starka aspekter från Selena till sina personliga planeter upplevs ofta som goda och "rena". Det är urtypen av Moder Teresa, Gandhi, Nelson Mandela, etc. Det är en funktion i horoskopet som ger dig möjlighet att hjälpa andra ur sina mörka världar, men också en funktion som hjälper dig att förstå alltet och känna en hopp inför det livet som är dig givet. Selena bringar klara och upplyftande tankar, en hopp som hjälper dig vidare.

 

Den bästa placeringen för att Selena är i konjunktion med din Måne, Sol eller Venus. Där kommer hon väl till hands och hjälper dig att bygga trygga, rena relationer, din egen identitet och ger dig en uns av lätthet i ditt känsloliv.

 

Jag vill återigen poängtera att dessa punkter bör endast tas i beaktan om dem berör någon av dina personliga planeter. Om inte, så läs gärna mer om deras placering i ditt horoskop, men ha med dig att du inte blir lika starka påverkad av dessa energier, som andra som har det nära sina personliga planeter.

 

Vill du veta vart din Selena/Lilit är och om dessa har aspekter till dina personliga planeter? Kommentera nedan, så får du ett svar.

 

Mvh, astrologen.