· 

Månadstecken: Vattumannen

Februari är välkomnat av oss, och Solen har tagit sig ungefär halvvägs igenom Vattumannens stjärnkonstellation. Vilket är vad jag ska skriva om idag!

 

Vattumän ligger mig nära om hjärtat. Speciellt människor med Månen i Vattumannen är människor som har stått, och står mig mycket nära. Den absolut närmsta är nog den person som också känt mig längst sedan min ankomst till Sverige.

 

Nämligen min absolut bästaste vän som jag träffade när vi började högstadiet. Idag har vi varit vänner i nästan 12 år, och jag kan inte föreställa mig ett liv utan hennes inblandning. Vi VET att vi kommer vara vänner tills döden eller andra olägenheter skiljer oss åt. 

 

Många andra goda vänner och människor i mitt liv har haft en släng av Vattuman-energi, och dessa har jag attraherad och gillat själv till stor del för att jag själv har en stark Vattuman-aspekt i mitt eget horoskop, men också flera planeter i lufttecken, som Vattuman ju också är.

 

Vattumannen är alltså ett av de tre lufttecken, trots sitt namn så har Vattumän absolut noll med vatten att göra astrologiskt sett. Vattumannen är det sista lufttecken, vars företrädare är Vågen och innan dess Tvillingarna. Vattumannen är det mest mystiska tecknet av dessa tre. Det är tecken som symboliseras av Februari månad, och alla vet vi ju hur diffust Februari är, det är varken vinter eller vår. Det bara är där, och flyger förbi oss utan att vi ens märker det, med sina 28 dagar. Lite likt Vattumän som finns i alla skikt i samhället, och som man aldrig riktigt förstår sig på, eller kan placera. Vattumannen är alltså det näst sista tecknet i Zodiaken och styr det 11:e huset, som ofta symboliserar utbildning och sociala kretsar i horoskop. Vattumannens stjärnkonstellation styrs av planeten Uranus som är vida känt för att vara det mest oberäkneliga man kan hitta på stjärnhimlen.

 

Planeten Uranus upptäcktes mycket sent, om man jämför med hur länge man har använt sig av astrologi. Sent 1700-tal råkade en William Herschel stöta på denna planet, med hjälp av det fantastiska verktyget som då precis börjat användas, nämligen teleskopet. Innan det skådade man planeter och stjärnor och gjorde uträkningar med blotta ögat. Uranus trodde man länge, var en stjärna, men denna sanning bevisades felaktig med hjälp av ett teleskop. 

 

Uranus är himlens fader, Zeus (Jupiters) farfader och Kronos (Saturnus) far. Uranus tar hela 84 år på sig för att slutföra en endaste cykel runt Solen, vilket innebär att den slutför Zodiaken i ett födelsehoroskop först när personen som äger horoskopet fyller 84 år. Inte många lever ens så länge. Därför räknas Uranus till vishetens och insikternas planet, vilket endast kan komma via ålder och därmed erfarenhet. Planeten rör sig mycket långsamt på himlen i sin omloppsbana runt Solen och påverkar oss på civilisationsnivå. Människor som är födda samma årtal, har alla Uranus på samma plats i horoskopet till exempel. 

 

Anledningen till att Uranus styr Vattumannen är för att Vattumannens energi uppvisar samma typ av energier som Uranus tycks stråla ut. Nämligen; plötsliga insikter, en förmåga att beskåda saker ur ett översiktsperspektiv, innovation, originalitet, depersonalisation, upptäckter, och en mycket stark mental förmåga, med andra ord ren briljans.  Vattumän har en sanslös förmåga att förmedla och förstå verkligheten precis som den är, och koppla ihop 2+2 på ett ytterst objektiv sett, ofärgat av egna glasögon. Många tror att dem har den förmågan, men den är faktiskt väldigt sällsynt.. 

 

Uranus/Vattumannen hör också ihop med saker så som blixtnedslag, elektronik, all form av teknik och nya upptäckter, el, genier, rebeller, okonventionellt, och forskning.  

 

Om man tittar på personliga födelsehoroskop med många planeter i Vattumannen, eller personliga planeter i starka aspekter till Uranus så ger det väldigt starka individualister som ofta ligger före sin tid vad gäller idéer, tankar och förmågor. Det kan variera mellan allt från grymma programmerare, forskare, nytänkande människor som störtar regimer, till rent av galna genier. Einstein var exempelvis Vattuman, vilket tyder på hans förmåga att kunna förstå och sammanfatta något så otroligt abstrakt så som rymden och hur den fungerar.

 

Vattumän-människor är ganska "rough" i sitt sätt att approchera andra människor på. Till skillnad från sitt granntecken Fiskarna så saknar Vattumän ofta förståelse för någon på individnivå och dennes känslor. Vattumän är istället benägna att vara iskalla och rationella, och tittar övergripande på människor, istället för att kunna förstår någon på personlig nivå. Vattumän kan ofta framstå som kalla och distanserade, det som många skulle kalla för "känslokall". Duktiga psykologer är ofta Vattumän, som kan förbise känsloutfall och se bakomliggande psykologiska strukturer. 

 

Trots att Vattumän är ett lufttecken, som är vida kända för att vara duktiga på att fånga upp allt omkring sig, så är Vattumannens detaljförmåga också ganska begränsad. Vattumän är rationellt objektiva, och dömer helheten. Har ofta en stark förmåga att komma på saker som ingen annan har tänkt på eller ens kunnat tänka sig. Därav är Vattumän duktiga "upptäckare" och forskare. Det är därför det har pratats mycket kring att vi har klivit in i Vattumannens ålder, vilket har gett oss en av de största upptäckten genom tiden, nämligen tekniken som har möjliggjort the world wide web. Internet är en klassisk "uppfinning" som sammanlänkas med Vattumannens stjärnkonstellation och planeten Uranus.

 

Unga Vattumän är rebeller som är i allra högst grad oberäkneliga och väldigt excentriska. De både säger och gör saker som får andra att tappa haken, som INGEN annan vågar eller tänker sig att man kan göra. Därav tycker man ofta att Vattumän är "originella", och ibland riktiga kufar som andra ser som galningar och rynkar pannan åt. En välaspekterad Vattuman blir ofta mycket framgångsrik med sitt nytänkande sätt att ta sig an saker på.

 

En Vattuman med svåra aspekter i horoskopet kan istället utvecklas till en mentalt störd person som håller sig för sig själv, den galne enstöringen, med en del diagnoser. Vattumän klarar sig finfint på egen hand och behöver sällan utbyte från andra människor. Det räcker med allt som försiggår i deras huvud, och det är mycket. Vattumän blir ofta "utsatta" för dånande insikter om verkligheten som kommer som blixtnedslag och leder till nya idéer. Därav är också Vattumannen mest utsatt för att tappa förståndet eller lida av psykiska åkommor (tillsammans med neurotiska Jungfrun såklart:)).

 

Sammantaget är Vattumän mycket intressanta människor att diskutera med och vara omkring, om än ganska knepiga att ha å göra med. Det är folk som har svårt för sociala koder och sociala "skyldigheter" som att höra av sig, dyka upp i tid, avboka i tid eller få till någon form av planering. Vattumän står ofta förvirrade på flygplatsen och undrar varför deras flyg inte går att hitta, när dem i själva verket har bokat helt fel dag eller destination. Vattumän kan "försvinna" i ett halvår, och sedan plötsligt höra av sig som att ingenting har hänt. Det är människor som generellt sett är lite "out of the blue", och har svårt att följa den sociala strukturen som människan har byggt upp. Ses därför ofta som konstiga och besynnerliga människor.

 

Du kommer dock aldrig att ha tråkigt med en Vattuman! Dessa människor hittar gärna på galna uppsåt även i vuxen och ansenlig ålder, vågar ta för sig för på ett sätt som egentligen bara barn gör. Vattumän är orädda och testar ofta på sådant som traditionellt sett inte är acceptabelt, exempelvis droger eller extrema sporter. Vad gäller traditioner överlag så är det inget som Vattumän tar i beaktning. Det är människor som ofta har en udda sexuell läggning, lever i polygamiska förhållanden och ser förbi sådant som andra ser som en självklarhet i en civiliserad tillvaro. Vattumän är mycket egna, och det märks på lång väg.

 

Om man tittar på vilka andra stjärntecken som Vattumannen kommer överens med, så är det självklart andra lufttecken så som Vågen och Tvillingarna, men där tar det mest faktiskt slut. Det är för att Vattumän kommer utan problem överens med alla, men bryr sig sällan alltför mycket individen mitt emot på något personligt plan, utan lever sitt liv i någon form av parallell verklighet. 

 

Vattumän kan uppleva problem med vaderna och ska vara försiktiga omkring el och elektronik. 

 

Vill du veta om du har Uranus/Vattuman påverkan i ditt personliga horoskop? 

 

Kommentera med din födelsetid och datum, så får du en kortare sammanfattning som svar.

 

Trevlig kväll!

 

Mvh, astrologen.