· 

Solen: jaget.

Jag brukar mixa mina prognoser med delar ur det som jag kallar för astroskola. Det innebär att jag tar ut vissa delar ur astrologin som jag förklarar mer ingående, för att göra mina prognoser, till exempel, mer begripliga.

 

Astrologi låter ofta som snicksnack för någon som inte vet vad symboliken bakom orden är, och det låter ofta som blajblaj när jag kommer med olika fraser.

 

"Kräftan i Månen? Väduren i 7e huset? Pluto i Stenbocken?" Wtfffffff?

 

Helt förståeligt. 

 

 

Jag överdrev lite. Finns inget som heter Kräftan i Månen. :) Månen i Kräftan däremot!

 

Skämt åsido. 

 

Har man svårt att hänga med i viss terminologi, ska man åtminstone alltid föreställa sig alla stjärntecken, Zodiaken, som en cirkulär "vägg" av stjärnor, mot bakgrund av vilken, planeterna gör sin cirkulation runt solen. Man ska alltså föreställa sig solsystemet med Solen i mitten som roterar runt sig själv, och resten av planeterna i rätt ordning som roterar runt Solen, och "vandrar" igenom stjärnkonstellation efter stjärnkonstellation. Det är ganska abstrakt att kunna visualisera det, och kan man inte visualisera det, så bör man ta en titt på hur solsystemet ser ut. Det är allmänbildning och nog så viktigt.

 

Är man inte där än, så kan man föreställa sig en bild av horoskopet, precis som här ovan. Det blåa är Zodiaken, alla 12 stjärntecken alltså, och alla svarta symboler är himlakroppar som befinner sig i olika stjärntecken, och gör aspekter till varandra i någon form, konfliktfyllda aspekter eller harmoniska sådana. Solen är inte avbildad i mitten, utan man utgår från ett geocentriskt perspektivt (himlen sedd från Jorden med andra ord). Så när jag skriver "Månen i Kräftan", så betyder att Månen (halvmånesymbolen) befinner sig stjärntecknet Kräfta. På bilden ovan befinner sig Månen i Vågens tecken. Det är en kollegas horoskop.

 

Så, när jag skriver att Solen bytt tecken från Skytt till Stenbock, så har Solen alltså gjort "ett" varv i ett visst tecken, och går vidare till nästa. Eftersom inget är statiskt i rymden, så rör sig självklart också "stjärnbakgrunden". Därav olika tidsåldrar som man kallar det.

 

Men nog om det. Jag har verkligen jättesvårt att hålla mig till ett ämne. Som alltid. :)

 

Den astrologikomponenten som jag skulle berätta om i detta inlägg gäller Solens funktion i astrologi och horoskopet. 

 

Solen är ju solsystemets stjärna, den som gör att vårt solsystem överhuvudtaget existerar. Det är Solens gravitationskraft som håller resten av planeterna i närheten, även om alla planeter har något gravitationsförhållande till himlakropparna i närheten. Solen har således också en central funktion i astrologin. När det kommer till individastrologi, alltså personliga horoskop, så symboliserar Solen ens "jag".

 

Vad är då ens "jag"?

 

Ni som har kommit i kontakt med Freuds teorier, vet att ens personligheten består av flera olika delar, enligt honom. Detet, jaget och överjaget. Utan att gå in för mycket på Freud (han behöver ingen mer marknadsföring), så är jaget alltså den medvetna delen utav ens persona. Den delen som man identifierar sig med och som man projicerar ut på andra i sin omgivning. Ens självbild och upplevelse av sig själv. Vi vet alla hur stötta och djupt förolämpade vi kan bli när andra personer kommer med påstående om en, som man inte tycker stämmer överens med en själv. När människor tolkar våra personlighetsdrag "fel", så sätter det djupa spår och lämnar en reva i ens självbild. "Jag kanske är dryg och är en besserwisser, och inte kunnig och påläst, som jag trodde?"

 

Man är förmodligen både och, eftersom myntet har två sidor som bekant. Dock har man altid en specifik bild av sig själv som person, man har en uppsättning av egenskaper som man identifierar sig med. Inte bara roller så som: kvinna, flickvän, fru, mamma, jurist, dansare, yogi, eller vad det nu än kan vara. Men man tillskriver sig också egenskaper, beroende på tidigare erfarenheter av olika miljöer, men också beroende på vad andra människor berättar för en att man är. Därför är destruktiva förhållanden så otroligt farliga, andra människor har en enorm makt att påverka vår upplevelse av oss själva. Om någon som står dig nära säger tillräckligt många gånger att du är korkad, eller att du har dålig humor, så kommer du till slut tro på det och identifiera dig med det. Den andra personen upplever ju det så, då är det väl sant?

 

Nej, det är det inte. Det som en person upplever som en korkad respons, upplever en annan som en intressant infallsvinkel. Det är därför otroligt viktigt att med omsorg välja vilka personer man har i sitt liv som bygger ens självbild. Det måste vara människor som bygger på den självbilden som man utgår ifrån själv, för att man ska trygga sin identitet.

 

Solen i horoskopet symboliserar alltså ens identidet, ens "kärna", den man "är". När någon ber en att beskriva sig själv som person så beskriver man ofta sina Sol-egenskaper. Planeten i sig är inte färgad av egenskaper förrän den hamnar någonstans i Zodiaken (vilket den alltid är). Det är också det som kallas för ens "stjärntecken", när man väl pratar om stjärntecken. Då är det till Solens position i horoskopet som man referar till.

 

Året har ju 12 månader, Zodiaken har 12 stjärntecken, och det tar en månad för Solen att röra sig igenom ett tecken som har 30 grader, 1 grad per dag, alltså totalt en månad. Så är man född i November, så säger man att man "är Skorpion", för att Solen befinner sig alltid i Skorpionens stjärnkonstellation i November. 

 

Människor som är födda runt 23e-25e i månaden hamnar ofta "mellan" två tecken, när Solen byter tecken. Då kan man ofta vara influerad av båda i sin personlighet. Ja, förutom alla andra planeter som finns i solsystemet då :) 

 

Så om man, till exempel, är född i slutet på Februari, första halvan på Mars, så befinner sig Solen alltid i Fiskarnas tecken då. Det innebär att man identifierar sig med Fiskarnas egenskaper, man har närmare till den energin än till andra. Man är alltid hela Zodiaken "i sig", en helhet, man kan inte bortse från något stjärntecken när man tolkar sitt horoskop. I de stjärntecken som det inte finns en "tyngd" i, alltså stjärntecken utan planeter, är ofta egenskaper som man saknar, vill gärna ha, ser upp till, eller hatar. Stjärntecken som är fyllda med planeter vid tidpunkten för ens födelse är den typ av energi som man kanaliserar och består av.

 

Så någon som är född i Fiskarnas tecken kommer förmodligen alltid att beskriva sig som medkännande, empatisk, emotionell och fantasifull. Någon som inte har planeter i Fiskarna ser istället den personen som har det, som en känslosam och naiv person som flyter runt i drömmar, istället för att ta aktiva beslut. Återigen, viktigt att välja "rätt" personer i sin omgivning, som bejakar ens energi, istället för att trycka ner den. Vissa människor funkar inte med varandra, hur man än vrider och vänder på det.

 

Om Solen i ens horoskop är dåligt aspekterad av andra planeter och energier, så kan man ha svårt att bygga en stark självbild, eller har en negativ sådan. Det är sådant man ofta jobbar med när man vänder sig till en astrolog, att reda ut varför saker är som de är, och hur man kan lösa det problemet. Svar finns alltid :)

 

Vilket tecken har du Solen i?

 

Mvh, astrologen.