· 

Månadstecken: Skytten

December rör sig mot sitt slut (den astrologiska månaden december alltså), och med det rör sig Solen också vidare från Skyttens stjärnkonstellation till grannen Stenbocken.

 

Som en eloge till Skyttar och deras månad vill jag också beskriva stjärntecknet Skytten och dess kvalitéer.  Skyttens energi är alltid extra aktiv från den 23e November till ca den 21a December. Det är då Solen rör sig genom Skyttens samling av stjärnor, vilket i praktiken innebär att de som är födda under den perioden, helt enkelt fyller år.

 

Skyttens symbol är en kentaur, en halv människa, halv häst. Kentaurer är mytologiskt kända för att vara superintelligenta, modiga och stolta varelser. Det finns olika tolkningar till varför Skytten har fått just den symbolen, men den främsta förklaringen är en kamp mellan det "mänskliga", rutiner/vardag, och friheten. Det symboliserar även Skyttens vilja och sökande efter kunskap. Detta görs fullt på egen hand, och Skyttar har ofta svårt med att platsa in i det klassiska skolsystemet. Skyttar är inte gjorda för att sitta still och lyssna på monotona röster eller läsa sig igenom tradiga årtal. Skyttar lär sig endast och uteslutande utifrån sin egen erfarenhet och från att ha varit runt i världen och upplevt saker. Skyttar är därmed minst representerade på högre lärosäten i form av elever.

 

Skyttar är ett av de tre tecken som tillhör eldtemperamentet, tillsamans med Lejon och Vädurar. Med det sagt, så är Skyttar alltid "på gång" någonstans. Det är människor som sällan dröjer sig kvar vid samma människor, platser, sysslor eller saker. Tittar på ett rum fullt av människor, så kommer Skyttar vara de människorna som ständigt "minglar vidare" och rör sig runt i rummet, byter plats, samtalsämnen och parter att prata med. Skyttenergin är en öppen, "igång"-energi som är i ständigt behov av nya upplevelser. Skyttar är mer benägna att byta land, stad och miljö i stort. Dem är alltid på jakt efter någon ny informationskälla, berättelser, upplevelser och relationer. Det är människor som aldrig tackar nej till saker som känns "nya" och "spännande".

 

På baksidan av det hela kan människor runt omkring Skyttar råka illa ut av Skyttens ständiga strävan vidare, ut i livet. Relationer förbli sällan cementerade, och om inte man kan erbjuda en frisk fläkt av "nyhet", så försvinner den eldige Skyttens intresse snabbt. Skytten är en form av en egoist och kan plötsligt få för sig att flytta till Hawaii och lämna allt bakom sig.

 

Å andra sidan är det människor som alltid är optimistiska i överflöd och ser ljust på livet i stort. Skyttar har en ständig "lycko"-följeslagare och det är den planeten som styr Skyttens tecken. Den mäktige Jupiter nämligen. Liten avstickare: varje stjärnkonstellation (stjärntecken) "styrs" av en planet, vars egenskaper representerar även stjärnkonstellationens symbolik. Jupiter är den stora optimisten, kungen i solsystemet, och planeten som expanderar allt in i absurdum. Likaså Skyttar, som gärna överdriver, vill omfamna hela världen, gillar alla människor och livet i stort.

 

Skyttar är ofta på resande fot för att stilla sin benägenhet att sträva efter nya saker. En Skytt som inte får lov att ta del av nya miljöer, är en olycklig Skytt. Det här är människor som andas frihet och självständighet, får man inte det i förhållande till andra människor, så sticker dem kvickt. Skyttar, Tvillingar och Vågar är människor som är mer benägna att vara otrogna än andra.

 

Skyttens vapendragare, opposioniterad i Zodiaken, är Tvillingarna. Precis som Tvillingarna är Skytten ett mutabelt tecken, vilket innebär en ständig strävan efter och förmågan till: förändring. Det är anpassningsbara individer som smälter lätt in i varje situation och följer flödet så länge det passar dem. Det är utåtgående, pratglada och överlag glada personer. Tvillingar och Skyttar hittar ofta varandra i de flesta sammanhang, och antigen bråkar om att få vara överallt och vara den som vet bäst, eller hittar en gemensam symbios.

 

Skyttar är ju också kända för ett vara en "know-it-all". Med all rätt, kan man tycka, då Skyttar är ju så pass mycket "överallt" att dem plockar på sig allehanda information och kunskap. Detta lyser dock inte alltid igenom, och Skyttar kan istället uppfattas som alltför bestämda och dryga vad gäller att driva igenom ens egna förfaranden och försöka bräda andra i diskussioner. Skyttar gillar att ta på sig rollen som "läraren" och "den visa", jobbar mer än gärna som lärare eller utbildare i någon form. Det är viktigt för Skyttar att vara den alla går till om man vill veta något eller lösa ett problem, att få briljera med sin världsvana kunskapa.

 

Sammantaget är det glada, eldiga, aktiva, rörliga, optimistiska, kunniga och härliga personer att ha å göra med, om än, väldigt flyktiga.

 

Skyttar kommer ofta överens med andra eld-tecken, dvs Lejon och Vädurar. Också Tvillingar, Vågar pch Jungfruar. Däremot "stilla" tecken så som Skorpionen, Vattumän och Stenbockar är lite utav en motsats till den härliga och rörliga Skytten, som kan mer än väl, gå dessa på nerverna med sin aldrig sinande optimism och en icke-förmåga att sitta still.

 

Skyttar måste sysselsätta sig med något som ger en möjlighet att få ha det så kända "frihet under ansvar", nya infallsvinklar, olika teman/projekt och gärna resande. Lämpliga jobb är alla jobb som inbegriper byte av miljö. Det kan till exempel vara: säljare, reseguide, flygvärdar. Ett jobb där man dels får miljöombyte och del får träffa nya människor i en aldrig sinande ström, är mer än lämpligt. Jobb där man får lära ut och utbilda är också lämpliga.

 

Skyttens "dag", den mest tursamma för dem alltså, är torsdagar.

Deras siffra är 9.

Deras metall är tenn.

Ädelsten: Topas i första hand.

Färger att hålla sig till: alla typer av röda och "soliga" färger, men också Turkos.

 

Vad gäller hälsa så ska Skyttar ha koll på sina.... höfter! Helt riktigt så styr det tecknet höftregionen, och man ofta få problem med muskulaturen och eller inflammation i just höftlederna, eller problem höfter överlag. Samma gäller låren och muskulatur i den regionen. Skyttar kan också ha en tendens till att överkonsumera lite väl mycket av det goda här i livet, till följd av en styrande Jupiter. Så, träna gärna, alla kära Skyttar, för att träna muskulaturen och hålla hälsan i skick.

 

Är du själv Skytt, eller känner någon som är det? Kommentera gärna vad du känner igen, och vad du tycker saknas i beskrivningen.

 

Må väl!

 

Mvh, astrologen.