· 

Jupiter

 

 

 

Vad gör denna storslagna planet? Jätten i vårt solsystem påverkar allas vår vardag och har en plats i vårt personliga horoskop, men vad kan vi förvänta oss från Jupiter-placeringen och dess energi?

 

Jupiter placering genom alla stjärntecken.

 

Anledningen till att jag tar upp Jupiter-frågan nu är för att transiterande Jupiter står just nu väldigt, väldigt nära Solen. Så nära det bara går faktiskt, där uppe i himlen. På det fysiska planet innebär det att två energier flyter samman. Solens energi flyter samman med Jupiters, och denna sammanslagning strålar mot Jorden och oss. Denna energi färgas av att båda planeterna går igenom Vågens stjärnkonstellation för tillfället. 

 

Om vi ska reda ut det hela så tolkas Solens energi astrologiskt som ens ego, ens upplevelse av jaget och sin identitet. Den man tror att man är och den man vill vara, kort sagt. Nu beter man ju sig sällan exakt utefter vem man tror sig vara, speciellt om man har svåra aspekter till Solen från andra planeter. Däremot är ens känsla av identitet starkt förankrat i hur Solen står i kartan. Det är alltså Solens placering i ens födelsekarta som vi refererar till när vi säger att vi är Kräfta, Jungfru eller Vädur. 

 

Jupiter är en speciell planet, den tar vid där personliga planeter tar slut. Till personliga planeter som påvisar olika delar av ens personlighet hör Solen, Månen, Merkurius, Mars och Venus. Det är planeter som står närmast Jorden och påverkar varje individ på ett personligt plan, det är byggstenar för varje individ, som formar personligheten. Jupiter är den första planeten som snarare påverkar grupper av människor, dvs, det vi kallar samhällen.

 

Jupiter symboliserar följande inom astrologin:

 

- Expansion, omfång

- Tur, lyckosamhet, möjligheter

- Optimism, hopp

- Status, social inskolning, ens plats i samhället

- Pengar, kunskap, nya upplevelser

- Principer, moral, filosofi (menat ens filosofi gentemot livet i stort)

- Överdrift, auktoritet, en vilja att leda

- Domare, högre ledare

 

Om man tittar på dessa saker så hänger dem alla ihop. Inom den grekiska mytologin så var Jupiter, Kungen av Gudarna, den stora Zeus. King of kings.

 

Jupiter i ens karta påvisar ett område där det finns möjligheter, perspektiv, saker att investera i, för att få utdelning. Där saker sker med lätthet och där vi borde investera för att få tillbaks. Jupiter kallas inom astrologin för den stora lyckobringaren. Med det sagt så har människor med en välplacerad Jupiter lite mer flyt än andra människor. Dels så är man mer likeable om man har en stark Jupiter, människor dras till en, man utstrålar en optimism och en lycka gentemot omvärlden. Men man är även en naturlig ledare med en stark Jupiter, med starka åsikter. 

 

Individer med en Jupiter i sin karta som står nära en annan personlig planet, brukar generellt sett vara väldigt duktiga och lyckosamma i det området som den personliga planeten representerar. Till exempel så ger just en Jupiter/Sol-konjunktion väldigt starka ledare, som kan få stora massor att följa dem. Det kan samtidigt ge en känsla av att man är bäst i världen, trots att det inte finns underlag för det.

 

Att man har en stark Jupiter som påverkar ens horoskop, betyder inte att man kan använda den väl. Energin i sig är neutral, det är hur man använder den som spelar roll. 

 

Jag tänkte kortfattat gå igenom Jupiters placering genom Zodiaken och stjärnkonstellationerna för att ge ett hum om hur den verkar (väldigt avskalat då jag inte tar med aspekter och huspacering i beaktan). Vill man veta i vilket tecken ens Jupiter står, så kan man slå in sin födelsedata här och få reda på det.

 

Jupiter i Väduren

 

 - Här har vi en naturlig ledare, som åtminstone ser sig själv som en sådan. En person med Jupiter i Väduren kommer aldrig någonsin lyssna på någon annan, utan har en stark åsiktsram som den utgår ifrån. Den tar kommandot i majoriteten av situationer och har ofta problem med att jobba under någon annan. Jupiter i Väduren förlitar sig bara på sig själv och kommer bäst till hands där den får leda och vara en auktoritet. Jupiter i Väduren är väldigt tävlingsinriktad och är ofta en dålig förlorare, som Vädurar ofta är. 

 

Jupiter i Oxen

 

- Jupiter i Oxen samlar på sig materiella tillhörigheter. Den hittar sin lycka och expansion i att äga saker och ser sitt värde och moral i, rätt krasst, hur mycket pengar man har som man kan spendera. Jupiter i Oxen gillar att spendera pengar, men är också bra på att spara, och bygga upp en verklighet av ägande. Här kan dock finnas ens stor risk överkonsumtion och för att lägga vikt vid det goda i livet lite väl mycket. 

 

Jupiter i Tvillingarna

 

- Här mår Jupiter inte helt 100% och har svårt att komma till sin fulla rätt. Däremot är det en placering där expansionen och lyckan kommer från att samla på sig information, lära sig nya saker, använda ord och tal för att nå lycka. Människor med Jupiter i Tvillingarna har ofta många olika intressen, håller sig inte kvar alltför länge vid en och samma sak, värderar kunskap mer än något annat, och är ofta något besserwisser. Med all rätt dock, då dessa människor ofta vet mycket mer än andra. För dem är det viktigt att använda ord rätt och deras kärlek till språk märks på lång väg. Det är väldigt verbala människor som hittar lyckan i att läsa, skriva och använda språket.

 

Jupiter i Kräftan 

 

- I ömsinta Kräftan mår Jupiter riktigt bra. Det här är väldigt känsliga och framför allt, medkänsliga personer, som intuitivt känner av samhällets plågor och struktur. Dem kan ofta tuna in på sin omgivning på ett sätt som inte kräver att någon ens säger något. Människor med Jupiter i Kräftan behöver ta hand om andra för att nå lycka och tursamhet. Det är ofta personer, som Kräftor överlag, har svårt att se andra levande varelser fara illa. Här kan vi tala om ideell verksamhet, volontärarbete, etc, för att nå expansion. Jupiter i Kräftan vet varför saker funkar som dem gör, genom att känna det på sig.

 

Jupiter i Lejonet

 

-  Här har vi människor som är barnsligt lyckliga över att få uttrycka sig själva, vara extroverta, stå på scen, berätta historier, få andra att titta på dem. Det är kreativa, generösa individer som gör allt för att just dem ska få uppmärksamheten i ett rum. Den kan låta dåligt, men Jupiter i Lejonet förtjänar det ofta. Lycka och tursamhet kommer från att få lov att uttrycka sig själva och sin personlighet och få stå i strålkastarna.

 

Jupiter i Jungfrun

 

- Här har vi en praktiskt individ som finner lycka och expansion i den praktiska verkligheten, där man äger fastigheter, förändrar sitt hem, arbetar mycket och är till nytta för andra. Människor med Jupiter i Jungfrun är generellt sett personer som jobbar väldigt mycket och som kort och gott är, arbetsnarkomaner. Här finns inga abstrakta, stora ambitioner, utan när man har skapat sig ett strukturerat liv med jobb, fysisk ansträngning och sparade pengar, så kommer även lyckan.

 

Jupiter i Vågen

 

- Domaren. En person som har väldigt hög moral, starka och fasta principer, som även ser sig själv ha rätt till att döma andra och deras handlingar. Jupiter i Vågen behöver få skapa relation till människor i sin omgivning, den är diplomatisk och är en god förmedlare grupper emellan. Den jämnar ut och får människor att samarbeta. Andras relationer och relationer i stort är viktigare än sitt eget jag.

 

Jupiter i Skorpionen

 

-  Personer med denna placering gräver gärna i andras känsloliv och hittar sin expansion och lycka i att på djupet förstå en andra, verklighetens natur, olika lager av verkligheten och det abstrakta. Jupiter i Skorpionen kan hela andra, vara meditativ, ha nära till andra dimensioner av livet, livet efter detta och olika verkligheter. Det viktigaste är att inte vara rädd och låta sig utforska andra människors känsloliv och andra verkligheter.

 

Jupiter i Skytten

 

-  Här är Jupiter hemma, i sitt eget tecken. Här får Jupiter göra allt den vill, expandera och se hela världen. Därför är Skyttar ofta överallt och ingenstans, ständigt på jakt efter nya upplevelser, nya kunskaper och lärdomar. En person med denna placering kommer att för alltid sträva någon annanstans, den stannar inte. Jupiter i Skytten pratar med alla, reser Jorden runt och läser in sig på alla kunskaper och filosofier. Den har ingen prestige.

 

Jupiter i Stenbocken

 

- Här är status väldigt, väldigt viktigt. Stenbockar är absurda, seriösa karriärmänniskor, som ständigt klättrar stabilt uppåt. När Jupiter hamnar i detta tecken, så är det enda viktiga att lyckas och att bli en auktoritet. Någon att räkna med, att falla tillbaka på. Jupiter i Stenbocken är inte intresserad av chill, äventyr eller av andra människor. Jupiter i Stenbocken kommer gå över lik för att ta sig uppåt till en ansedd position.

 

Jupiter i Vattumannen

 

- Här strävar Jupiter efter att vara banbrytande, vara originell, ta del av den senaste tekniken eller kanske till och med vara den som uppfinner något som ännu inte finns. Jupiter i Vattumannen måste hitta en plats där den får lov att dela sin banbrytande idéer med samhället, den utvecklar och för framåt det som inte ens finns. Man kan ofta hamna inom forskning eller uppfinnargrupper.

 

Jupiter i Fiskarna 

 

- En person med denna placering är otroligt altruistisk och insnöad på världens bästa. Den vill gärna hjälpa alla som har det svårt, alla svaga, den är för jämlikhet, för att rika inte ska ha mer, utan att alla ska ha lika mycket. Den förstår inte det onda i världen och känner uppriktigt hur den mår dåligt allt elände. Jupiter i Fiskarna sätter livet på en piedestal och är ledsen över alla orättvisor. Den kommer att må bäst när den får verka för att hjälpa mänskligheten, och individen.

 

När vi nu har gått igenom hela Zodiaken och Jupiters placering i den så är det viktigt att förstå att det är fler saker som spelar in, beroende på aspekter till ens Jupiter, vilket hus den verkar i, om den är retrograd och vilka andra planeter den påverkar. Men för en mjukstart så läs helt enkelt på mer om placeringen av Jupiter i ditt eget horoskop. Den visar dig vart du ska lägga mer energi och vad du egentligen strävar efter i detta liv.

 

Må väl!