· 

Månen och dess månatliga cykel

 

 

 

 

 

 

 

Hur påverkar den månatliga cykeln människan? Hur anpassar vi oss bäst till månens cykel för att få ut så mycket som möjligt från vårt vardagliga liv? Vad innebär månskäran på himlen astrologiskt sett?

 

Det är nog ingen av oss som aldrig stått still och observerat en månskära, eller en fullmåne under en perfekt molnfri natt, eller för den delen, när mörka moln rör sig snabbt och hotfullt med det kalla, ljusa skenet som sipprar igenom. Det är någonting med natten som känns mystiskt, speciellt när Månen dunkelt förmedlar det enda ljust som vi har tillgång till (eller hade förut, innan vi uppfann el:))

 

Sol och Måne är människans två vägvisare och livet på Jorden har varit och är beroende av dessa två himlakroppar. Dessa himlakroppar är även centrala för natal astrologi, dvs, astrologi på individnivå. Dessa räknas till de viktigaste personliga indikatorerna gör en persons horoskop.

 

Månen räknas till den himlakroppen som astrologiskt sett styr kvinnan, natten, våra drömmar, vårt undermedvetna, våra känsloströmmar, våra vanor, vårt innersta, sättet vi vill bli "omhändertagna" på och brydda oss om, vår grundtrygghet, våra rädslor, fantasier, vår födelse, vår mor, och den andra "hälften" av vår personlighet. Man kan inte styra just denna del av sin personlighet, eftersom den är så långt ner i lager av vår identitet. Det är vår barndom och det som vi upplevde när vi var små. Solen och Månen utgör en helhet tillsammans, om man översätter det hella till freudianska, så är Månen detet och Solen överjaget. Solen är vår identitet, vår rationalitet, vår kärna, vårt ansikte utåt, hur vi presenterar oss inför andra, vår "fasad", medan Månen sköter känsloflöden, vårt undermedvetna, och saker vi inte riktigt kan förklara, samt hur vi orienterar oss i verkligheten och sätter vi omedvetet reagerar på när vårt jag möter yttre omständigheter. Mer om hur Månen yttrar sig i Zodiakens olika tecken kommer jag att ta upp framöver och beskriva ingående hur det fungerar. Vet man inte i vilket tecken ens Måne är, så kan man föra in sin födelsedata här, och ta reda på det.

 

Men idag ska det handa om Månens cykel, det är nämligen den planeten som rör sig snabbast genom Zodiakens 12 tecken, och påverkar vår vardag mest, basically från dag till dag. Månen slutför sin bana genom Zodiaken på cirka 28-30 dagar, alltså en månad. Kvinnors menstruationscykel styrs också av månen, och vi blöder en gång per månad, vid olika tillfällen baserat på individuella förutsättningar. Första dagen på veckan är de facto uppkallad efter månen (det finns en del historia kopplat till astrologi bakom våra veckodagar (och massvis med andra saker), som jag kommer att ta upp vid ett annat tillfälle), likadant i majoriteten av språken. Måndag, Monday, Lunadi, Lunes, Maandag, Luni, etc.

 

Man kan använda Månens olika faser och dess placering i olika tecken för att styra sitt vardagliga liv, välja lämpliga tillfällen för att starta upp saker, dra sig tillbaka och inte hamna i konflikter, samt planera sina aktiviteter utefter i vilket tecken Månen är för närvarande. Jag utgår oftast från Månen och aspekter till den från andra planeter när jag skriver ihop mina helg och veckoprognoser eftersom Månen skapar mest förändringar på daglig basis. Helg och veckoprognoser hittar man här.

 

Så, låt oss skrida till verket.

 

Månens cykel (cirka 28-30 dagar, därav månad:)) består av fyra faser: nymåne (Sol/Måne konjunktion, dessa står då närmst varandra på himlen), växande Måne (månen rör sig ifrån Solen under cirka 10 dagar), fullmåne (Månen hamnar mitt emot Solen, vilket skapar en opposition och Månen reflekterar solljuset till max), fallande Måne (Månen rör sig andra halvan av 360 cirkeln tillbaks till Solen, och det vi ser på himlen är en "minskande" fullmåne, vilket också tar ca 10-12 dagar).

 

Man vill anpassa sina projekt och diverse vardagliga aktiviteter till månens cykel, för att få ut bäst resultat. "Grundregeln" är att man påbörjar nya saker (projekt, dieter, olika förändringar, sluta röka, etc) vid nymånen, alltså när cykeln börjar. Man är då så aktiv som möjligt med att faktiskt genomföra förändringen. Vid fullmånen rekommenderar jag alltid att ta det så lugnt som möjligt, man är ofta trött då man sover sämre under fullmåne, man hamnar lättare i konflikter, saker går inte som de ska, osv. Så vid fullmåne ska vi reflektera mer, prata mindre, känna efter mer och söka efter lugnet i oss själv, inte externt. Försök att inte hoppa fallskärmar, ha stora fester och dylika mastodona saker som kan gå fel och som kräver mycket planering. 

 

Efter fullmånen (den varar i full styrka i ungefär 24 h, innan Månen börjar röra sig vidare från oppositionen till Solen), så är det läge att börja planera nästa påbörjan och projekt. Ge det ett par dagar efter fullmånen (till exempel denna helg) för att fundera över och reflektera det som du har genomfört under den växande Månen och hur det har fallit ut. När det har gått någon dag eller två (förslagsvis på måndag) så är det dags att börja sätta upp en plan för vad du vill de facto genomföra under nästa nymåne och ca två veckor efter det. 

 

För att sammanfatta:

 

  • Nymåne: Sätt ditt projekt/det du vill genomföra i rullning.
  • Växande Måne: Verka aktivt och praktiskt för att hålla projektet i rullning.
  • Fullmåne: Pausa/avsluta projektet och dra dig undan.
  • Fallande Måne: Planera nästa fas i projektet, reflektera över det som gått rätt/fel, strukturera upp nästa steg.
  • Nymåne: Påbörja det igen, få in i nästa fas, påbörja ett till/något nytt.

Och så vidare.

 

 

Då uppkommer en naturlig fråga. Hur vet jag vilken fas månen är i? Du kan följa mig och min blogg såklart. :) Här tar jag alltid upp i vilken fas Månen är och andra tendenser. Men annars kan jag rekommendera flera bra appar (Mooncal, Suncal, etc) där man tydligt ser och kan läsa om vilken fas månen är i. Följ dessa riktlinjer när du planerar/startar saker så kommer bli resultat som önskat, och falla ut bättre.